Uredba o državnem prostorskem načrtu za umestitev 2 x 110 kV daljnovoda Gorica-Divača skozi Renče je bila sprejeta junija. Foto: Mojca Dumančič
Uredba o državnem prostorskem načrtu za umestitev 2 x 110 kV daljnovoda Gorica-Divača skozi Renče je bila sprejeta junija. Foto: Mojca Dumančič

Kljub skoraj desetletnim zahtevam krajanov Renč, ki so oblikovali tudi civilno pobudo, da bi daljnovod skozi cel kraj vkopali, sprejeta uredba predvideva podzemno izvedbo le v strnjenem delu naselja. Trije Renčani so se zato odločili za tožbo.

Zakaj je ni vložila civilna pobuda, je pojasnil zastopnik tožečih strank, odvetnik Sebastjan Kerčmar: "Na upravnem sodišču se ta uredba izpodbija kot posamični akt, saj posega v pravice posameznikov. Gre pa za absolutne bistvene kršitve upravnega postopka, in sicer strankam ni bila dana možnost izreči se, potem gre za vsebinske nejasnosti uredbe in, bistveno, gre za nesorazmernost posega v lastninsko pravico."

To je šele prva faza, dodaja Kerčmar, saj bodo na ustavno sodišče vložili še pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti: "Tam se bodo jasno uveljavljale kršitve, ki so bile storjene. Gre za kršitve 153. člena ustave in 44. člena ustave, torej predpisane pravice do sodelovanja javnosti in pravice pobudnikov do sodelovanja v javnih zadevah."

V tem jim pritrjuje tudi pridobljeno pravno mnenje Inštituta za javno upravo. Računajo pa, da se bodo v ustavno presojo vključili še drugi: "Tudi drugi prizadeti občani, Zveza ekoloških gibanj Slovenije in civilna iniciativa."

Ker tožeče stranke niso predlagale začasnega prenehanja izvrševanja izpodbijane uredbe, lahko investitor izvaja vse potrebne postopke, pravijo na Ministrstvu za okolje in prostor. ELES lahko torej pripravlja projektno dokumentacijo, pridobiva manjkajoče pravice na zemljiščih in gradbeno dovoljenje. Na ELES-u ocenjujejo, da bi lahko bil daljnovod dokončan v prihodnjem letu. Kerčmar sicer možnosti vložitve predloga za začasno zadržanje izvajanja uredbe ne izključuje.