Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dislocirana dializna enota UKC-ja Ljubljana bo delovala v Zdravstvenem centru Kočevje, ki ga je občina uredila v stavbi nekdanjih blagovnih rezerv v neposredni bližini Zdravstvenega doma Kočevje in so ga odprli maja letos.

Z njo bodo nujno potrebno dializo krvi približali okoli 30 dializnim bolnikom, ki so se morali do zdaj na dializo večkrat tedensko voziti v 60 kilometrov oddaljeno Ljubljano. Prve bolnike bodo sprejeli že prihodnji teden.

Na čelu novega centra bo Elvedina Brkić, ki je 26 let delovala v Centru za hemodializo Leonišče, zadnjih pet let tudi kot vodja. Prva dislocirana enota ljubljanskega UKC-ja je neprecenljiva za dializne bolnike od Osilnice in Kostela do Velikih Lašč, je povedala Brkić. "Vozili so se tudi po tri ure. Kronični bolniki si zaslužijo center bližje svojega doma zaradi kakovosti njihovih življenj in njihovih družin. Dializa pomeni odhod od doma vsak drug dan," je dejala.

Ministrica: Primer dobre prakse sodelovanja med zdravstvenimi zavodi

Novi center je odprla ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, ki je med drugim poudarila, da gre za prvo dislocirano enoto UKC-ja Ljubljana. "To je odličen primer dobre prakse in sodelovanja zavodov s področja primarnega in sekundarnega zdravstvenega varstva ter dokaz, kako lahko skupaj izboljšamo kakovost zdravstvene oskrbe v lokalnem okolju. Dogodek je pomemben za lokalno skupnost in predvsem za prebivalce te regije, ki jim bo nov dializni center omogočil dostop do nujno potrebne terapije v neposredni bližini domačega okolja," je dejala ministrica. Naložbo, vredno približno milijon evrov, sta skupaj pokrila Občina Kočevje in UKC Ljubljana.

Občina in UKC sta predpogodbo o ureditvi dializnega centra podpisala decembra 2021. V njej se je občina zavezala, da bo za center zagotovila primerne prostore, jih opremila in oddala v brezplačen najem UKC-ju Ljubljana. Ta pa se je obvezal, da bo v najetih prostorih vzpostavil dializni center in dializo v Kočevju izvajal vsaj 10 let.

Kot je ob podpisu predpogodbe povedal takratni generalni direktor UKC-ja Ljubljana Jože Golobič, podobnih dislociranih enot UKC še nima, zato gre za pilotni projekt, za katerega verjamejo, da ga bodo izvedli še kje. Redno se namreč na dializo v UKC Ljubljana vozi okoli 300 dializnih bolnikov iz vse Slovenije.

Kočevje dobilo enoto za dializo krvi