Lanske poplave v Pohrastniku. Foto: Občina Šoštanj
Lanske poplave v Pohrastniku. Foto: Občina Šoštanj

Kot je dejal Šefic, je bil namen sestanka predstaviti končne strokovne podlage in mnenja o selitvah ter se seznaniti s stališči krajanov.

Šefic je spomnil, da po potrditvi strokovnih mnenj o preselitvah na svetu za obnovo sledita njihova javna razgrnitev in dokončna potrditev na vladi. Potem bodo na teren prišli cenilci, ki bodo ocenili ogrožene objekte, na podlagi njihovih poročil pa bodo pripravljene odločbe o odškodnini.

Do zdaj so s 30 lastniki poškodovanih objektov podpisali pogodbe o izplačilu odškodnin, trije lastniki pa so odškodnine že prejeli.

Po besedah predstavnice Direkcije RS za vode Alenke Zupančič so najnovejše študije pokazale, da se je del Pohrastnika usidral precej globoko v območje velike poplavne nevarnosti. To pomeni veliko ogroženost v primeru 500-letnih voda, kot so bile ob lanski ujmi. Pohrastnik ogrožajo predvsem vodotoki Paka, Toplica in Florjanščica.

Za zmanjšanje poplavne ogroženosti bo treba izvesti vrsto ukrepov, tudi takšnih, kot sta gradnja suhih zadrževalnikov in znižanje gladine Pake. Po tehtnih premislekih so na direkciji ocenili, da ti ukrepi na območju Pohrastnika ne bi prinesli zadostnih učinkov.

"Strokovno mnenje, ki ga je izdelala direkcija s svojimi sodelavci, je nakazalo, da je ena najbolj optimističnih rešitev preselitev dela območja poplavno ogroženih objektov naselja Pohrastnik," je dejala Zupančič.

Vodja državne tehnične pisarne Blaž Dolinšek je poudaril, da so pri pripravi strokovnih mnenj uporabili strokovne podlage, ki jih je pripravila direkcija za vode. Njihov namen je bil prebivalcem Pohrastnika zagotoviti varnost. Ocenil je, da je preselitev poplavno ogroženega dela Pohrastnika najboljša rešitev za to območje. Lokacija, na katero se bodo selili, je po njegovih besedah poplavno popolnoma varna.

Kot je povedal župan Šoštanja Boris Goličnik, je območje Pohrastnika zahtevalo dodatno presojo, nato pa strokovno mnenje o uvrščanju objektov na seznam za preselitev. Izrazil je upanje, da bodo ponujene rešitve dolgoročne. Po njegovih besedah je občina v Metlečah že pridobila ustrezen prostor, za katerega so uveljavili predkupno pravico in ga odkupili od Premogovnika Velenje. Na tem območju je v skladu s prostorskim načrtom predvidena gradnja samostojnih hiš.

V šoštanjski občini je bilo po županovih besedah poplavljenih 196 objektov, zaznali so 607 škodnih dogodkov, sprožilo se je več kot 300 plazov. Škoda je ocenjena na 32 milijonov evrov, intervencijski stroški pa znašajo 3,1 milijona evrov.

Vsi krajani Pohrastnika z načrtovano selitvijo niso zadovoljni. Kot je dejala ena od krajank, je v selitev ne more prisiliti nihče, saj je v zadevi pomembna tudi pravna stroka. Prepričana je, da je podtalnica, ki jo direkcija za vode izpostavlja kot potencialen vir poplav, obvladljiva. Kot dejansko težavo je poudarila jez, do katerega se stekajo hudourniki iz Belih Vod.