Lepotna tekmovanja Jelka Verk, nekoč Šajn, prireja že 15 let, vedno pa si je želela pod okrilje vzeti prav Miss Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Lepotna tekmovanja Jelka Verk, nekoč Šajn, prireja že 15 let, vedno pa si je želela pod okrilje vzeti prav Miss Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Maja Taradi
Maja Taradi nas bo v nedeljo zastopala na svetovnem izboru, Verkova pa verjame, da bo tudi sicer obveljala za zelo uspešno misico. Foto: Matjaž Tavč
Rebeka Dremelj
Naslov najlepše je najbolje izkoristila Rebeka Dremelj, ki je naziv široko odprl vrata v pevsko kariero - leta 2008 je Slovenijo zastopala celo na Evroviziji. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Verkova je letos poleti namreč obula čevlje, ki jih je dolga leta v Sloveniji nosil Zdravko Geržina, in postala lastnica licence lepotnega tekmovanja Miss Slovenije za Miss sveta. Do septembra ji je nato uspelo pripraviti finalni izbor, na katerem je slavila Maja Taradi, ki je na začetku decembra že odpotovala v Washington na svetovni izbor.

Doma pa je Verkova takrat že dodobra zavihala rokave za izbor Miss Slovenije 2017. Z njo smo se pogovarjali v dvorani Gospodarskega razstavišča, medtem ko so člani njene ekipe kot mravljice hiteli naokrog in pripravljali še zadnje malenkosti za izbor Miss Ljubljane.

Novopečena lastnica licence se je namreč odločila, da bo poskusila izboru najlepše Slovenke vrniti staro slavo, zato je postavila nove temelje projekta.

Lepotice bodo iskali po vsej državi
Prepričana je, da mora biti izbor Miss Slovenije vseslovenska stvar, zato bo predizbore selila po vsej državi, regijskih tekmovanj bo tokrat pet, v prihodnje upa na še več. Prvo decembrsko soboto so tako izbrali najlepšo v osrednjeslovenski regiji, nato pa pridejo na vrsto še Gorenjska, Štajerska, Primorska in Dolenjska, vsak predizbor bo v živo prenašan tudi na Facebooku.

Vsaka zmagovalka regije se uvrsti neposredno v finale, druge dobitnice nazivov dobijo vstopnico za polfinale. V predizboru v vsaki regiji lahko tekmuje le dekle od tam. "Mis Ljubljane ne more biti Štajerka, in obratno. Izbrana dekleta namreč nato do polfinala in finala delujejo na lokalni ravni - s poslovnimi partnerji, dobrodelne projekte ...," pojasnjuje organizatorka, ki poudarja, da za samim izborom stoji veliko večja zgodba.

"Slovensko in še enkrat slovensko!"
"Samo tekmovanje na modni brvi predstavlja zgolj 10 odstotkov zgodbe. To, kar ljudje poznajo — aha, misica se sprehodi po odru — je samo zaključek nečesa. Tukaj so še drugi segmenti — dekleta bodo na kongresu podjetnikov, kjer bodo predstavile poslovne načrte, za posamezne regije bodo morale pripraviti turistične načrte in projekte,"
je opisala tekmovalni sistem.

"Že sam naziv mis Slovenije naj bi v temelju pomenil zgodbo, da predstavljamo Slovenijo. Zato smo v tej smeri tudi šli," je pojasnila. Pravi, da podpirajo slovenske glasbenike, blagovne znamke, podjetja, mlade modne oblikovalce ... na izboru za mis Ljubljane je tako na primer sodelovala oblikovalka, ki nakit izdeluje iz zasavskega premoga.

"Podpiramo slovenski turizem, slovenske turistične kraje, želimo, da so oni del te zgodbe. Podpiramo slovensko, slovensko in še enkrat slovensko," je odločna Verkova. "Sama težko zgradim to zgodbo. Skupaj z ekipo in s poslovnimi partnerji pa vsi skupaj delamo s polno paro, da bi nam to uspelo," dodaja.

Mis kot orodje za dosego osebnih ciljev
Kakšna dekleta pa se sploh prijavijo na to tekmovanje? "Večinoma so to taka, ki si želijo nekaj narediti iz sebe, a ne vedo, kako. Tekmovanje za mis pa potem vidijo kot orodje za uresničevanje svojih ciljev," pravi Verkova. "Ni res, da so misice neumne. Neumne jih pogosto naredijo vprašanja, ki jih dobijo, odvisno pa je tudi od organizatorja, kakšno vsebino ti da," je prepričana.

"Za mnogimi od njih so zelo težke zgodbe, zato se mi zdi tako krivično, kadar jih nekdo obsoja. Tudi one se zgolj bojujejo v življenju, tako kot mi. Vse študirajo in ob študiju še delajo zraven, želijo si le, da bi nekoč v življenju nekaj imele," pravi.

"Obogateti od tekmovanja za mis ne moreš, to takoj povem vsem. Če boš postala mis Slovenije, to ne pomeni, da boš kar bogata, da ti ne bo več treba delati. To je le orodje za doseganje osebnih ciljev, ki niso povezani z mis. Mreženje je tisto, ki veliko prinese," Verkova poudarja pomembnost prepoznavnosti in spoznavanja različnih ljudi, kar prinese izbor.

Naziv najbolje izkoristila Rebeka Dremelj
Vsako dekle, ki se prijavi, ima najprej informativni razgovor z njo, potem se organizacijska ekipa odloči, ali bo šla naprej. "Mi v predizborih ne gledamo na to, kakšna ona je - ampak kaj se iz nje da narediti. Pomembno je, da to zgodbo čuti in razume. Od predizbora do polfinala imajo nato pol leta časa, da dodelujejo svojo vizualno in fizično podobo - od frizerjev do treninga in tako naprej," pojasni.

"Nič ti pa ne koristi, če greš tekmovat in dobiš neki naziv, a ga nato ne znaš izkoristiti. Izkoristiš ga pa lahko samo takrat, če veš, kje se vidiš čez deset let," ob tem poudari.

Po njenem mnenju je naziv najbolje izkoristila Rebeka Dremelj, ki je mis Slovenije postala leta 2001. "A težko je to primerjati z današnjim časom, vprašanje je, ali bi se zgodilo enako, če bi zmagala lani ali predlani. Takrat je bila druga miselnost," Verkova opozarja na razliko.

Nekdanji blišč
In zakaj je to tekmovanje do danes izgubilo praktično ves nekdanji prestiž? "Leta 1991 smo se osamosvojili, težko smo čakali prvo mis naše države, ki nas bo lahko zastopala v svetu. Ta nacionalni naboj je trajal nekaj časa, nato pa je upadel in zdaj ga ni več. Pregledala sem sicer tudi stare posnetke, da bi videla, če je bilo takrat kaj drugače tudi v praksi - nič, že sami predizbori so danes na ravni finalne prireditve izpred let," pove Verkova.

Sama verjame, da bo za zelo uspešno misico obveljala tudi zdajšnja Maja Taradi, in opozarja, da se tudi o Rebeki Dremelj ni takoj govorilo. Pravi, da je pomembno, da zmagovalka diha s projektom, a ob tem misli tudi nase in na svojo kariero, ki si jo želi v prihodnje. "Taradijeva je zobni protetik in študira še ustno higieno, zato si nekoč želi imeti lastno ordinacijo. In kaj smo mi naredili? Namesto klasičnih vizitk smo zanjo izdelali zobne nitke, da bi ji pomagali graditi njeno zgodbo," opiše organizatorka, ki je nekoč na modni brvi tekmovala tudi sama, zato pravi, da bolje razume dekleta.

Lepotna tekmovanja sicer prireja že 15 let — z nekdanjim možem Igorjem Šajnom sta bila partnerja tudi poslovno pri modni agenciji Queen, vedno pa si je želela pod okrilje vzeti prav Miss Slovenije. "Ker sem imela svojo vizijo o tem, in ta je bila drugačna od tiste, ki se je odvijala. Verjela sem v to, da lahko tej zgodbi spet vrnem vsebino," poudarja.

Finale mora biti na nacionalki!
Prav zato se bojuje tudi za prenos finalnega izbora, ki bo 9. septembra 2017, na nacionalki: "Zagovarjam prepričanje, da mora biti miss Slovenije nacionalnega pomena, zato menim, da bi morala finalni izbor in končno odločitev o naši predstavnici prenašati RTV Slovenija".

Komercialne televizije je ne zanimajo, meni, da lahko prostor tam najdejo druga lepotna tekmovanja, mis Slovenije pa bi morala biti v domeni nacionalne televizije. "Ker verjamem v zgodbo, ki sem jo zgradila, prav tako pa tudi sodelavci, ki vsak na svojem področju v Sloveniji nekaj štejejo - v poslovnem svetu, dobrodelnosti, turizmu," zaključuje.