Spomin na Euro 1974. Foto: AP
Spomin na Euro 1974. Foto: AP

Začetek evropskega prvenstva je bil precej skromen in pozen. Medtem ko so številni drugi popularni športi že vrsto let prej poznali celinska prvenstva, je bilo prvo nogometno organizirano šele leta 1960, ko so se v Franciji zbrale le štiri reprezentance, ki so tako odigrale le polfinalni tekmi in obračuna za razvrstitev.

O štirih do 51 tekem
Razširitve so se zgodile v letih 1980, 1996 in 2016, te so pripomogle, da je evropsko prvenstvo zdaj postalo celomesečni praznik, ki gosti 24 reprezentanc in gosti kar 51 tekem.

Naslov infografike: Euro 2024 - rast reprezentanc

Največ nastopov med vsemi ima Nemčija, ki jo čaka 14. nastop, Slovenija bo nastopila drugič.

Naslov infografike: Euro največ nastopov

Opomba: Uefa k Nemčiji prišteva tudi nastope Zahodne Nemčije, k Rusiji Sovjetske zveze, k Češki Češkoslovaške ...

Tudi največ polfinalov za Nemčijo
Ni presenetljivo, da so Nemci zvezde stalnice tudi na "nebu uspešnosti", saj so (skupaj s svojo predhodnico) kar devetkrat igrali v polfinalu.

ReprezentancaZlatoSrebroBronSKUPAJ
(Zahodna) Nemčija3339
Španija3115
Italija2215
Francija2114
Sovjetska zveza/Rusija1315
Češkoslovaška/Češka1135
Portugalska1135
Nizozemska1045

Le tri države gostiteljice do naslova
Včasih je prednost domačega terena pomenila ogromno, sploh na prvenstvih, na katerih je bilo malo udeleženk. V zgodnjih letih so prvaki postali tako Španija (1964), Italija (1968) kot Francija (1984), pozneje pa nobenemu domačinu to več ni uspelo izkoristiti. Italija je sicer v koronskem letu 2021 gostila nekaj tekem, a finale je odigrala na Wembleyju in gotovo ni imela tovrstne prednosti.

19 nogometnih zvez še nikoli ni poslalo svoje reprezentance na evropska tekmovanja, najdete jih v spodnji infografiki (število pomeni, kolikokrat so neuspešno sodelovale v kvalifikacijah).

Naslov infografike: Euro brez udeležbe

Najboljši strelec: Dvomesten za zdaj le Cristiano Ronaldo
Portugalec Cristiano Ronaldo se ponaša z več strelskimi rekordi, med drugim je edini, ki je zadel na petih različnih prvenstvih. Skupaj je za hrbet nasprotnih vratarjev spravil kar 14 žog, s čimer je tudi najboljši strelec.

Foto: EPA
Foto: EPA

Spodnja animacija prikazuje najboljše strelce po času, aktivirate jo s klikom na puščico levo spodaj.

Naslov infografike: Strelci Euro

Kje najdemo Slovenijo?
Seveda obstaja ogromno različnih statističnih podatkov, rekordov in sorodnih dosežkov. Za konec naštejmo le še nekaj takih, ob čemer je omenjeno ime Slovenije:

  • Odigrala je največ tekem brez dosežene zmage, in sicer tri. Ob njej to velja tudi za Latvijo in Severno Makedonijo.
  • Remi z najvišjim izidom − 3:3. Bilo je seveda na prvi tekmi Eura 2000 proti Jugoslaviji. S tem izidom so se še končale tekme Rusija − Češka (1996), Madžarska − Portugalska (2016) in Francija − Švica (2021).
  • Najvišji zaostanek ene od reprezentanc, ki ga je nato spremenila v remi (seveda je to tista tekma proti Jugoslaviji, ko je Slovenija zapravila vodstvo s 3:0).
  • Najmlajši selektor: Srečko Katanec je na omenjeni tekmi štel 36 let in 333 dni. Na tem prvenstvu ga bo za slab teden prehitel nemški selektor Julian Nagelsmann.