Tomaž Hudomalj bo tudi v letošnji sezoni komentiral ženske tekme svetovnega pokala. Foto: SOJ RTV SLO/Sandi Fišer
Tomaž Hudomalj bo tudi v letošnji sezoni komentiral ženske tekme svetovnega pokala. Foto: SOJ RTV SLO/Sandi Fišer
Ilka Štuhec
Ilka Štuhec je v sezoni pred poškodbo osvojila kar 13 stopničk. Foto: EPA
Marcel Hirscher je v Koreji prvič postal olimpijski prvak. Foto: Reuters
Lindsey Vonn je pred zadnjo sezono svetovnega pokala. Foto: Reuters
Matjaž Vrhovnik in Urban Laurenčič
Matjaž Vrhovnik s podatki neposredno s proge še dodatno obogati prenose. Foto: Sandi Fišer
Martin Čater je vse bliže svetovnemu vrhu. Foto: Reuters
Urban Laurenčič
Oba sta si želela komentirati alpsko smučanje. Hudomalj je že leta 1994 spremljal olimpijske igre v Lillehammerju: "Od vedno sem si želel komentirati alpsko smučanje, še vedno mi je top zadeva." Urban Laurenčič se spominja zgodnjih otroških dni: "Doma smo se igrali, vsi so želeli biti gasilci in policisti, jaz pa sem si želel postati športni komentator. Živim svoje sanje." Foto: Sandi Fišer

Kot po tradiciji se bo vse začelo v Söldnu, kjer bodo svoje znanje predstavili veleslalomisti. Na pogovor smo povabili oba komentatorja na TV Slovenija Urbana Laurenčiča in Tomaža Hudomalja.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora z Laurenčičem in Hudomaljem.

Naročite se na podkast SOS-odmev
!

Uspešne vrnitve zahtevajo čas
Pričakovanja so spet večja v ženskem taboru, saj se po enoletni odsotnosti vrača svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec. Lahko spet poseže po najvišjih mestih? Hudomalj je previden: "To je nehvaležno napovedovati. Treningi in predsezona so lahko varljivi, nihče noče o tem preveč govoriti. Edina primerjava je bila južnoameriški pokal, kjer je Ilka zlahka slavila. Pri njeni zgodbi me veseli, da ves čas poudarja, da se želi vrniti resno. Želi dosegati najboljše rezultate in verjamem, da ji lahko uspe. Ne smemo pozabiti, da so vrnitve lahko izjemno zahtevne, spomnimo se le Anne Faith. Bila je najboljša smučarka na svetu, poškodovala se je in potrebovala precej časa, da se je vrnila. Tudi Lara Gut je potrebovala precej časa."

Meta Hrovat je lahko steber reprezentance
V soboto se bodo na ledenik Rettenbach najprej podale ženske. Prav veleslalom je v zadnjem obdobju postal paradna slovenska disciplina. "Lani so se tudi po štiri Slovenke hkrati uvrščale med točke, tri so bile uvrščene med najboljših 15 v veleslalomskem seštevku. Imamo res krasno ekipo, škoda sicer, da se je poškodovala Tina Robnik, ki je lani naredila velik preskok. Vprašanje, kdaj se bo letos vrnila, ker se je rehabilitacija malo zavlekla. Ana Drev je imela določene težave, a je zelo izkušena in verjamem, da bo ujela ritem. Meta Hrovat pa je pripravljena na naslednji korak, poleti je super delala, je velik talent, pridna, marljiva," je stanje opisal Hudomalj, ki se strinja s tezo, da lahko ravno Hrovatova v bližnji prihodnosti postane steber ženske reprezentance: "Pri svojih 20 letih me impresionira z načinom razmišljanja. Želi napredovati, zaveda se, kje mora delati in napredovati. Meta je realno na trdnih tleh. Lani je bila morda nepričakovano na stopničkah, kar je ni odneslo."

Kranjec lahko serijsko osvaja stopničke
Samozavest je čutiti tudi pri moški veleslalomski ekipi. Žan Kranjec je pred sezono namreč jasno napovedal, da je zdaj prišel čas za zmago. Urban Laurenčič ga je opisal: "Kranjec je tip smučarja, ki raste iz sezone v sezono. Že pred leti je dobro smučal, a šele lani je vse znanje prenesel na smučišče. Priključil se je najboljšim, je ambiciozen, želi si premagati Marcela Hirscherja in se ne želi zadovoljiti s petimi mesti. Sem optimističen. S Klemnom Bergantom je našel simbiozo, ki ustreza obema stranema. Če mu pred štirimi leti ni uspel preskok, ki smo ga pričakovali, je morda zdaj prišel čas, ko se lahko serijsko povzpenja na stopničke." Na olimpijskih igrah je za las ostal brez medalje, ta izkušnja ga ni potrla: "Vidim, da je resen fant in se zaveda, zakaj smuča. Ko se vse sestavi v močno športno osebnost, ne vidim razloga, da ne bi premagal celo Hirscherja. Seveda je treba poudariti, da mora imeti srečo s poškodbami, na srečo je telesno fenomenalno pripravljen."

Ni več vsestranskih smučarjev
Hirscher je zadnje desetletje najboljši alpski smučar, ki je osvojil kar sedem zaporednih velikih kristalnih globusov. Avstrijec večinoma nastopa le v dveh disciplinah, Laurenčič analizira: "V prvi vrsti je glavni razlog, da že nekaj časa ni več vsestranskih smučarjev. Zadnji je bil Ivica Kostelić. Ritem tekem je tako zelo naporen, da si nihče več ne more privoščiti tekmovati v vseh disciplinah. To je postalo še izrazitejše, ko so se menjale veleslalomske smuči. Te so postale res zahtevne, zato je prišlo do upada vsestranskih smučarjev. Veleslalom je pobral toliko moči, da so se tisti v hitrih disciplinah odpovedali veleslalomu. Marcel je fenomen v smislu razmišljanja. Gre za izjemen talent, kar je pokazal že kot otrok, njegova forma je rasla, ves čas se je razvijal, oče je bdel nad njim, vlekel je prave poteze. Ko so Avstrijci ugotovili, da imajo nebrušen diamant, so okoli njega naredili ekipo, ki deluje na vseh področjih. Ta mozaik je narejen perfektno."

Vonnova v lovu na rekord Stenmarka
Avstrijec ima na svojem računu 58 zmag, od rekorda Ingemarja Stenmarka (86) ga loči še kar nekaj sezon, Laurenčič ni prepričan, da bo Hirscherju uspelo priti do te številke. Zato pa je temu večnemu mejniku precej bližje Lindsey Vonn (82), ki je napovedala, da bo to njena zadnja sezona. Hudomalj meni, da je ta dosežek dosegljiv: "Težko je oditi na vrhu. Pri Ivici Kosteliću sem se veliko spraševal, zakaj ne neha, ker je bilo na koncu očitno, da ne gre. Enako velja za Julio Mancuso, zadnjo sezono je bilo slabo, preprosto ni znala reči konec je. Lindsey Vonn potrebuje še štiri zmage, česar je gotovo sposobna, sploh ker se je poškodovala Sofia Goggia. Težko si predstavljam, da bi jo v Lake Louisu kdo premagal. Ima 17 priložnosti za 4 zmage, bil bi presenečen, če ji ne bo uspelo." Hudomalj je še dodal, da noben rekord ni večen, v ozadju je namreč že Mikaela Shiffrin, ki ima že zdaj na računu 43 zmag.

Material je ključnega pomena
Andrea Massi je zmage Lindsey Vonn pogosto pripisal predvsem prednosti v materialu. Kako pomemben je torej material? Hudomalj je prepričan, da precej: "Lake Louise je morda specifičen, ker vsebuje veliko drsenja. Material igra ogromno vlogo, spomnimo se le olimpijskih iger. Hirscher in Schiffrinova sta najboljša slalomista na svetu, imata vse možnosti tega sveta, imata najboljše smuči in najboljšo ekipo, a v slalomu nista mogla priti zraven, ker slalomska smučka Atomica ni bila primerna za razmere v Južni Koreji." Velik vpliv materiala poudarja tudi Laurenčič: "Sploh ko gre za najvišja mesta. Marcel Hirscher mi je na zadnjem intervjuju rekel, da ni najboljši smučar na svetu. Vprašal sem ga, kaj misli s tem. Odvrnil je, da ima najboljše smuči v določenih trenutkih, sposoben se je pravilno odločiti in izbrati prave smuči za razmere, ki v določenem trenutku vladajo na terenu. Drugi nimajo tega znanja in zmožnosti. Seveda sem ga tudi vprašal, kdo je zanj najboljši smučar, a na to vprašanje ni želel odgovoriti."

Čater naredil napredek
Zadnjo sezono je v krizo padla slovenska moška reprezentanca v hitrih disciplinah. Laurenčič osnovno težavo vidi prav v materialu: "Ne more nekdo z napolitankami premagati nekoga, ki ima dobre smuči. Boštjan Kline ima nove smuči. Rezultati, ki jih dosega, niso ravno vrhunski. Upam, da se bo to spremenilo in bomo imeli v hitrih disciplinah tekmovalce, ki se bodo borili za visoka mesta (ne najvišja). Martin Čater kaže spet napredek, kar je pohvalno. Če bo naredil korak naprej, lahko postane stabilni član prve 15-erice, morda celo deseterice."

Prednost dela na terenu
Komentatorja odhajata v Sölden, česar se zelo veselita, saj delo na terenu prinaša prednosti. Urban Laurenčič razloži: "Po vseh letih grem z veseljem v Sölden, to je posebna zgodba, po pol leta se spet soočiš z belo karavano, vidiš znance, prijatelje, zavohaš sneg. Teren je drugačen od komentiranja iz Ljubljane, ker je poleg še Matjaž Vrhovnik, ki pride neposredno s proge. Kdor resno spremlja tekme, lahko sliši, da so informacije drugačne. Celotno zgodbo prenosa zapelješ na drugačen način kot iz Ljubljane, kjer se lahko igramo s špekulacijami, kako je na progi."

Dobita veliko informacij
Oba poudarjata pretok informacij. Laurenčič celotno druščino primerja z zaprto družino: "Lahko stopiš do kogar koli in ga vprašaš kar koli, tudi do Marcela Hirscherja. Prenos na terenu je obogaten s svežimi informacijami." Hudomalj je še dodal, da je v drugih reprezentancah ogromno slovenskih serviserjev. "Lani sem bil v Zagrebu, v eni uri sem se sprehodil po avli hotela in sem pridobil toliko informacij, kot jih ne moreš nikoli iz studia."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem gosta govorita še o motivaciji, o sposobnosti prenehati tekmovati, kdaj se bo poslovil Hirscher, ali bo Shiffrinovi uspelo porušiti rekord Tine Maze, kakšen odnos imata do ekipnih tekem, zadnji del pogovora pa je namenjen slovenski nogometni reprezentanci.

004 Pred novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju - gosta Urban Laurenčič in Tomaž Hudomalj
004 Pred novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju - gosta Urban Laurenčič in Tomaž Hudomalj