Mis sveta 1988 Linda Petursdottir (Islandija) Foto: AP
Mis sveta 1988 Linda Petursdottir (Islandija) Foto: AP
Mis sveta 2015 Mireia Lalaguna Royo (Španija)
Lani je mis sveta postala Mireia Lalaguna Royo iz Španije. Foto: Reuters
Lanski izbor
Lani je Slovenijo zastopala Mateja Kociper. Foto: Reuters

, ki so jo oklicali za najlepšo na svetu, je bila Švedinja Kiki Håkansson davnega leta 1951, na 65. tekmovanju Miss sveta pa so lento in krono najlepše nadeli Španki Mireii Lalaguni.

Katera dekleta so se z nazivom najlepše Zemljanke ponašala v vmesnih letih? Drugo leto je na tekmovanju zmagala še ena Švedinja, in sicer May Louise Flodin. Sledila je prva francoska zmaga (Denise Perrier), pa prva egipčanska (Antigone Costanda), leta 1955 pa prva Venezuelka (v seriji mnogih) Susana Duijm.

Leta 1956 je slavila Nemka Petra Schürmann, sledila je zmaga Finke Marite Lindahl, Južnoafričanko Penelope Anne Coelen pa so za najlepšo okronali leta 1958. Corine Rottschäfer je leto pozneje osvojila prvo nizozemsko zmago, Norma Cappagli leta 1960 pa prvo argentinsko. Šele po desetih letih tekmovanja so organizatorji tekmovanja, Britanci, slavili svojo prvo zmago — to jim je prinesla Rosemarie Frankland.

V drugem desetletju tekmovanja so bile za najlepšo okronane Catharina Lodders (Nizozemska) leta 1962, Carole Joan Crawford (Jamajka), Ann Sidney in Lesley Langley (Združeno kraljestvo), Reita Faria (Indija), Adeline Hartog-Bel (Peru), Penelope Plummer (Avstralija), Eva Rueber-Staier (Avstrija), Jennifer Hosten (Grenada) in Lucia Petterle (Brazilija). Leta 1972 so lento najlepše nadeli Belindi Green iz Avstralije, leto pozneje pa Marjorie Wallace iz ZDA. Leta 1974 so okronali Britanko Helen Morgan, a je ta kmalu krono predala Anneline Kriel iz Južne Afrike. Wilnelia Merced iz Portorika je najlepša postala leta 1975, leto pozneje pa Cindy Breakspeare (Jamajka).

Še tretji švedski naziv je šel v roke Mary Stävin leta 1977, sledila je še ena argentinska zmaga ko so okronali Silvano Suarez. Po Gini Swainson (Bermudi) je sledil še en škandal leta 1980, ko so najprej okronali Nemko Gabriello Brum, ko je ta predala krono, pa še Kimberley Santos iz Guama.

Pilin Leon je Venezueli prinesla še eno zmago leta 1981, do konca desetletja pa so sledile zmage Mariasele Alvarez (Dominikanska republika), Sarah-Jane Hutt (Združeno kraljestvo), Astrid Caroline Herrere iz Venezuele, Holmfríður Karlsdottir (Islandija), Giselle Laronde (Trinidad & Tobago), Ulle Weigerstorfer (Avstrija), Linda Petursdottir (Islandija), Anete Kreglicke (Poljska) in Gine Tolleson (ZDA).

Ninibeth Leal je leta 1991 prinesla še eno zmago Venezueli, sledili sta zmagi Rusinje Julie Kuročkine in Jamajčanke Lise Hanna, leta 1994 pa je slavila Indijka Aishvarya Rai. Sledila je Jacqueline Aguilera (Venezuela), nato pa Irene Skliva (Grčija), Diana Hayden (Indija), Linor Abargil (Izrael) in še dve Indijki: Jukta Muhej (1999) in Priyanka Chopra (2000). Sledila je edina zmaga Nigerije z Agbani Darego, leta 2002 pa je slavila Azra Akin iz Turčije.

Leto pozneje se je najbolj smejalo Rosanni Davison (Irska), sledila je María Julia Mantilla (Peru), njej pa Islandka Unnur Birna Vilhjalmsdottir. Tatana Kucharova je leta 2006 prinesla edino zmago Češki, Džang Dzilin pa leto pozneje prvo zmago Kitajski. Leta 2008 je bila za najlepšo razglašena Ksenija Suhinova, leto pozneje pa Kaiane Aldorino iz Gibraltarja. Alexandria Mills (ZDA) je dolgem času prinesla še eno zmago ZDA, Ivian Sarcos pa leto pozneje Venezueli.

Kitajki Ju Venšja so krono najlepše nadeli leta 2012, Megan Young (Filipini) pa pred tremi leti. Izbor leta 2014 je minil v znamenju Južnoafričanke Rolene Strauss, lani pa je, kot omenjeno, na prestol najlepše sedla Mireia Lalaguna iz Španije. Katera bo mis leta 2016, pa bo znano 18. decembra, ko bodo najlepšo izbrali na finalni prireditvi v Washingtonu.

Spodaj si lahko ogledate fotogalerijo vseh zmagovalk po letu 1990 in nekaterih pred tem. Foto: AP in Reuters.