Foto: AP
Foto: AP

Težki začetki
Rodil se je 30. decembra 1984, odraščal je v težkih razmerah. Očeta nikoli ni poznal, njegovo zavetje je bila mama Gloria. A živela sta v težkih razmerah, v lastni hiši nista imela ogrevanja, zato sta se morala pogosto seliti. V šoli je veliko izostajal in raje gledal televizijo. Eno leto je tako preživel pri družini Walker, ki mu je dala veliko discipline, reda, sprejetosti in ljubezni. Po enem letu se je vrnil k materi Glorii.

Gloria James in Jolinda Wade. Foto: AP
Gloria James in Jolinda Wade. Foto: AP

Dvojna kariera: ameriški nogomet in košarka
V otroštvu ni igral le košarke, njegov prvi šport je bil v resnici ameriški nogomet, v katerem je blestel kot lovilec. V srednji šoli je igral oba športa, po poškodbi roke pa se je posvetil le košarki. Nekateri podrobnejši poznavalci najbolj popularnega športa v ZDA so prepričani, da bi lahko igral tudi v Ligi NFL.

Foto: AP
Foto: AP

Velik up v srednji šoli
Nase je opozoril v srednji šoli, med letoma 1999 in 2003 je obiskoval St. Vincent-St. Mary. Bil je del izjemne generacije, bil je veliki up ameriške košarke, že kot srednješolec je prišel na naslovnico kultnega časopisa Sports Illustrated. V srednji šoli še danes visi napis, ki ga je pustil v slačilnici. Med drugim je zapisal "največji vseh časov". Že takrat je uporabljal vzdevek "kralj James". Med drugim si je tudi tetoviral napis "izbranec". Leta pozneje je priznal, da je bil pretirano samozavesten.

Foto: AP
Foto: AP

Za 18. rojstni dan dobil dragoceni hummer
Na nabor se je prijavil leta 2003. Vsakemu poznavalcu je bilo jasno, da bo najbrž izbran kot prvi, zato se je začelo veliko snubitev, ki so bile bolj ali manj zakonite. Takrat je za veliko razburjenja poskrbel, ko mu je mama za 18. rojstni dan podarila hummerja v vrednosti 50.000 dolarjev. Zaradi slabih finančnih razmer je marsikdo špekuliral, da je v resnici nekdo stal v ozadju in skušal vplivati na Jamesa pred naborom. Zaradi te afere ni smel igrati na dveh tekmah.

Foto: AP
Foto: AP

Nabor 2003: snežno bel izbran kot prvi
Potem je prišel nabor leta 2003, kjer je izstopal s svojo belo opravo (lahko je prepoznaven na skrajni desni strani). Pričakovano ga je kot prvega izbral Cleveland, ki je od njegovega rojstnega Akrona oddaljen približno 50 kilometrov.

Foto: AP
Foto: AP

Razplamtelo razočaranje
Prvih sedem let je igral s Clevelandom, s katerim se je "samo" enkrat uvrstil v finale Lige NBA. Leta 2010 se je tako odločil, da usodo vzame v svoje roke. V razvpiti TV-oddaji je svoj "talent poslal" v Miami, kar je sprožilo silovito jezo pri njegovih navijačih v Ohiu. Sledili so ponavljajoči se prizori sežiganja dresov. Spodnji prizor je iz Golden Stata, njegovega dresa niso zažigali le razočarani navijači, ampak tudi privrženci drugih klubov.

Foto: AP
Foto: AP

Prva dva naslova z Vročico
V Miamiju je igral štiri leta, vselej se je s Heati uvrstil v veliki finale. Prvo leto je Miami razočaral in izgubil proti Dallasu (pri katerem je blestel Dirk Nowitzki). V naslednjih dveh letih (2012 in 2013) pa je končno osvojil tisto, po čemer je hrepenel tako dolgo − šampionski prstan.

Foto: AP
Foto: AP

Posel dokončal tudi v Clevelandu
Po izteku pogodbe se je nekoliko presenetljivo vrnil v Cleveland, kjer je imel nedokončan posel. Tudi s Cavsi se je štirikrat zapored uvrstil v finale, tokrat je slavil le enkrat, a slavje je bilo leta 2016 zato toliko bolj nepopisno.

Foto: AP
Foto: AP

Prvak postal tudi z Lakersi
Sledila je selitev v Kalifornijo, kjer je okrepil trenutno ekipo Los Angeles Lakerse in tudi z njimi leta 2020 osvojil naslov prvaka, to mu je uspelo v zdaj že znanem mehurčku zaradi covida. Jezerniki so v finalu premagali Miami, s katerim je osvojil prva naslova prvaka.

Foto: AP
Foto: AP

Poroka s srednješolsko ljubeznijo
Večino življenja živi s svojo srednješolsko ljubeznijo Savannah Brinson, ki ga spremlja na vsakem koraku. Poročila sta se leta 2013 v San Diegu, na poročnem slavju je bilo več kot 200 svatov.

LeBron in Savannah James. Foto: AP
LeBron in Savannah James. Foto: AP

Miza za pet: dva sinova in hčerka
Skupaj imata tri otroke, po vrsti so se jima rodili sinova Bronny (2004) in Bryce (2007), nato pa še hčerka Zhuri (2014).

Družina James leta 2010. Foto: AP
Družina James leta 2010. Foto: AP

Z Bronnyjem bi rad igral v Ligi NBA
Eden od motivov za dolgo igranje je tudi želja, da bi nekoč z Bronnyjem skupaj igral v Ligi NBA. Bronny bi se na nabor lahko prijavil leta 2024.

Foto: AP
Foto: AP

Z ZDA najprej dvakrat bronast
Z reprezentanco ZDA je igral na štirih velikih turnirjih, na katerih pa je osvojil "le" dve zlati medalji. Leta 2004 so ZDA na olimpijskih igrah v Atenah osvojile le bron. Dve leti pozneje je z ZDA nastopil na svetovnem prvenstvu na Japonskem, kjer so bili Američani prav tako bronasti. V predtekmovanju so se pomerili tudi s Slovenijo in jo premagali s 114:95. James je na tej tekmi dosegel 19 točk.

Foto: EPA
Foto: EPA

Nato pa dvakrat zlat
Zlato olimpijsko medaljo je nato osvojil na naslednjih dvojih igrah − v Pekingu 2008 in Londonu 2012. Ker so bili Američani pod težo pritiska in razočaranj, so si nadeli ime "Redeem Team".

Foto: AP
Foto: AP

Dončićev navijač
Vrnimo se k Slovencem − izjemno ceni Luko Dončića. Večkrat je poudaril, da ga je želel privabiti pod svoje okrilje pri športnih čevljih, spoštovanje pa je vidno tudi v tem, da ga je še vsako leto kot kapetan izbral na tekmi vseh zvezd.

Foto: AP
Foto: AP

Denar za lastno telo
Njegova dolgoživost izvira tudi iz tega, da zelo pazi na svoje telo, predvsem pri prehrani, telesni vadbi in krioterapijah. To je tudi razlog, da je imel v celotni karieri razmeroma malo poškodb.

Foto: AP
Foto: AP

Denar za šole
Znan je po svoji dobrodelnosti. Veliko vlaga v šolanje, saj želi mladim vlivati upanje. Ena od njegovih fundacij tako deluje prav v Clevelandu. V okviru akcije I Promise School je podaril kar 41 milijonov dolarjev.

Foto: AP
Foto: AP

Denar za Liverpool
Od leta 2011 je lastnik manjšinskega dela nogometnega kluba Liverpool. Redno spremlja nastope redsov, včasih pa tudi obišče tekme na Anfieldu.

Foto: AP
Foto: AP

Sodelovanje z Michelle Obama
Večkrat je ob različnih priložnostih podprl prizadevanja nekdanje prve dame Michelle Obama. Nazadnje sta leta 2020 sodelovala pri možnostih za predčasno glasovanje na predsedniških volitvah.

Foto: AP
Foto: AP

Glasen pri družbenih temah
Prav tako pa je bil pogosto glasen pri opozarjanju na pravice temnopoltih. Ob nasilju policistov ga je bilo nemalokrat videti z napisi I can't breathe (ne morem dihati).

Foto: AP
Foto: AP

Na naslovnici revije Vogue
Zaradi svoje priljubljenosti in vpliva je podiral številne mejnike tudi v novinarskem svetu. Ni bil le med najmlajšimi na naslovnici Sports Illustrateda, postal je tudi prvi temnopolti moški na naslovnici modne revije Vogue. To se je zgodilo leta 2008, ko je bila ob njem na naslovnici še manekenka Gisele Bundchen. Marsikdo je to naslovnico kritiziral, češ da naj bi bil upodobljen kot King Kong.

Foto: AP
Foto: AP

Leta 2015 navdušil na filmskem platnu
Občasno ga lahko vidimo tudi na filmskih platnih. Če je pred kratkim precej razočaral s filmom Space Jam: A New Legacy, pa je precej bolj navdušil leta 2015, ko je zaigral v manjši vlogi v komediji Razuzdanka, kjer si je platno delil z Amy Schumer in Billom Haderjem. Igral je malce bolj skopo različico samega sebe.

Foto: IMDB
Foto: IMDB

Od številke 23 do številke 23 s fotografijo številka 23
Vsak daljši zapis o LeBronu prej ali slej naleti na vprašanje primerjave z Michaelom Jordanom. Kakor koli pa obrnemo, je jasno, da med obema vlada veliko spoštovanje, oba pa sta veliko tudi naredila za popularizacijo tega športa na svetovni ravni.

Foto: AP
Foto: AP