Lidija Glavina. Foto: Mediaspeed
Lidija Glavina. Foto: Mediaspeed

Začasno bo vodenje upravljavca državnega premoženja s 1. aprilom prevzel dozdajšnji prvi nadzornik SDH-ja Igor Kržan, sta ob robu seje nadzornikov povedala Kržan in Glavina. Vodenje nadzornega sveta bo medtem s 1. aprilom prevzela njegova dosedanja članica Karmen Dietner, je še napovedal Kržan.

Kot je v izjavi za medije ob robu seje poudaril Kržan, je imel SDH v obdobju, ko ga je vodila Glavina, zelo dobre rezultate, ki imajo trende izboljševanja. "Kljub odprodaji nekaterih ključnih naložb je SDH lani po preliminarnih podatkih dosegel 6,3-odstotni donos kapitala, kar presega zastavljene cilje," je povedal.

Zatrdil je, da se po poteku začasne funkcije predsednika uprave ne bo prijavil na razpis. Pričakuje, da bo novi predsednik s polnim mandatom imenovan v največ dveh mesecih. Kot najresnejši kandidat za ta položaj se v javnosti že nekaj časa omenja nekdanji prvi mož Steklarne Hrastnik Andrej Božič, ki je trenutno član uprave holdinga.

Glavina je na svoje delo ponosna

Glavina je v izjavi za medije dejala, da SDH zapušča v odličnem položaju in z rekordnimi rezultati. "Na svoje delo v tej instituciji sem ponosna, a je napočil čas, da grem novim izzivom naproti in najdem nekaj drugega," je dodala. Poudarila je, da bo novo vodstvo nadaljevalo odprte projekte.

Na novinarsko vprašanje, kam jo bo vodila nadaljnja poklicna pot, je odgovorila, da še ne ve. Ni pa izrecno zanikala možnosti, da bi lahko ostala v SDH-ju. Ne bo pa se prijavila na razpis za enega od članov poslovodstva državnega upravljavca nepremičnin DSU, je povedala in tako odgovorila na informacije iz medijev.

Na čelu SDH-ja je bila od julija 2016, ko je najprej kot nadzornica holdinga – v nadzorni svet jo je DZ imenoval spomladi 2015 – začasno prevzela vajeti upravljavca državnega premoženja, nato pa je februarja 2017 dobila tudi poln mandat.

Njen mandat je sicer najbolj zaznamovala privatizacija NLB-ja, v njenem času pa je bil končan tudi zahteven postopek reševanja in prodaje koprskega Cimosa italijanski družbi TCH Cogeme oz. skladu Palladio Finanziaria. Odhaja v sklepni fazi prodaje Abanke. V medijih se je omenjalo, da bi utegnila na SDH-ju ostati prav zaradi sklepa te zgodbe.

Glavina je bila tretja predsednica uprave SDH-ja od njegove uradne vzpostavitve junija 2014, ko se je preoblikoval iz Slovenske odškodninske družbe. Pred njo sta bila na tem položaju Marko Jazbec in Matej Pirc. Kržan bo tako začasno četrta oseba na čelu upravljavca državnega premoženja.

Lidija Glavina se poslavlja od vodenja SDH-ja