Če se bodo pojavili novi izbruhi, razmišljajo o uvajanju lokalnih ukrepov zgolj na neko geografsko področje, dom starejših občanov ali tovarno, je pojasnila Bojana Beović. Foto: MMC RTV SLO
Če se bodo pojavili novi izbruhi, razmišljajo o uvajanju lokalnih ukrepov zgolj na neko geografsko področje, dom starejših občanov ali tovarno, je pojasnila Bojana Beović. Foto: MMC RTV SLO

Na vprašanje voditeljice Dnevnika Jasmine Jamnik, ali se lahko veselimo tega, da v soboto ni bil potrjen noben nov primer okužbe, ali pa je za to še prezgodaj, je Bojana Beović iz strokovne skupine ministrstva za zdravje dejala: "Seveda se lahko veselimo, malo je simbolično po dveh mesecih, odkar je epidemija v Sloveniji, in dan pred tem, ko bo Slovenija ponovno zaživela. Treba pa je vedeti, da med prazniki in med konci tedna ljudje ne hodijo k zdravniku, kakšen dan počakajo, čeprav so že bolni, tako da pričakujem, da bo v naslednjih dneh vendarle več pozitivnih. Je pa res, da se prej še nikoli ni število novookuženih spustilo tako nizko, tudi ne med konci tedna in prazniki prejšnje tedne."

Današnje nizko število okuženih je po njenih besedah posledica omejitvenih ukrepov, saj ti učinki še vedno trajajo. "Kaj bo prineslo novo obdobje, obdobje sproščanja, na to bomo morali še počakati," je dejala. "Miniti bo moralo od 11 do 13 dni, tako kaže v slovenskih razmerah, ko bomo lahko ocenili, ali je sproščanje za sabo potegnilo večje število prenosov virusa oz. okužb," je pojasnila Beovićeva in dodala, da prihaja negotov čas za vse, ki spremljajo epidemijo.

Beovićeva je še dejala, da bo čas sproščanja ukrepov preizkus za vse nas, da bomo lahko pokazali, ali se znamo vesti tako, da ne prenašamo virusa in vzdržujemo epidemije v pogonu. Če bo bolezen znova izbruhnila, se razmišlja v smeri uvajanja lokalnih ukrepov (geografsko področje, podjetje, tovarna, šola … ipd.), je pojasnila. "Upam, da bomo nove valove epidemije tako lahko zajezili," je sklenila in dodala, da upa, da strožji ukrepi ne bodo več potrebni.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prvič po 3. marcu brez potrjenih okužb z novim koronavirusom

Po 500 izvedenih testih na novi koronavirus v soboto ni bil odkrit noben nov primer okužbe. Zaradi covida-19 sta umrla dva bolnika, skupaj 96.

Prvo okužbo z novim koronavirusom so v Sloveniji potrdili 4. marca, nato je v naslednjih dneh število potrjenih okužb naraščalo in naslednjih tednih nihalo, večinoma okoli nekaj deset. V zadnjem tednu pa so vsak dan potrdili med pet in 11 novih okužb. Sobota je bila prvi dan po 4. marcu, ko na testiranjih niso potrdili nobene nove okužbe.

Tudi število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 se v zadnjih tednih večinoma zmanjšuje, v zadnjih treh dneh se je gibalo okoli 60. V soboto je bilo po vladnih podatkih zaradi te bolezni v bolnišnicah 59 ljudi, kar je eden manj kot dan prej. Med njimi jih 21 ostaja na intenzivni negi.

V Sloveniji so sicer skupno doslej opravili 55.520 testov na novi koronavirus in potrdili 1439 okužb.

Previdno odpiranje domov za starejše

Potem ko je minister za delo Janez Cigler Kralj v četrtek sporočil, da lahko domovi za starejše svojcem oskrbovancev pod posebnimi pogoji znova omogočijo obiske, se v domovih nanje pripravljajo z veliko mero previdnosti.

V domu upokojencev v Šmarju pri Jelšah, ki je bil med glavnimi žarišči okužb z novim koronavirusom, bodo v ponedeljek začeli obiske, vendar le pod balkoni in na terasah, kjer bo zagotovljena varna razdalja med oskrbovanci in njihovimi svojci, je pojasnila direktorica doma Gordana Drimel. Po njenih besedah bodo obiske znotraj stavbe dopustili šele takrat, ko se bo epidemiološko stanje v domu dovolj umirilo.

Drimlova pričakuje, da bodo izvajanje obiskov znotraj stavbe začeli "v zelo kratkem času", sprva pa bodo dovoljeni le v izjemnih primerih, na primer pri nepokretnih oskrbovancih. Že pred ponedeljkom se morajo svojci o obiskih dogovoriti s socialno službo, ki bo nato oblikovala urnik obiskov in svojce opremila z vsemi navodili. Po njenih besedah morajo namreč poskrbeti, da se pred stavbo ne bo nabrala skupina obiskovalcev in bi lahko sledil prenos okužbe.

Direktorica je poudarila, da je stanje v šmarskem domu upokojencev zelo optimistično. "Vsak dan je pri nas več ozdravljenih. Med oskrbovanci je še 37 okuženih, a brez simptomatike. Tudi deset zaposlenih za zdaj še nima negativnega brisa," je še dodala.

DSO Ljutomer ostaja zaprt

Tudi v ljutomerskem domu starejših občanov, ki je prav tako eno večjih žarišč okužb z novim koronavirusom, v ponedeljek še ne bodo začeli obiskov. Kdaj naj bi se to vendarle zgodilo, za zdaj še ne vedo. Malo verjetno pa je, da bi prve obiskovalce sprejeli že v prihodnjem tednu. Podobna pojasnila so prišla tudi iz nekaterih drugih domov.

Sicer so v četrtek v ljutomerskem domu starejših občanov odvzeli 30 brisov, pozitivna na novi koronavirus sta bila dva oskrbovanca. Skupno število okuženih je 126, od tega 91 oskrbovancev, 24 zaposlenih in 11 zunanjih zaposlenih. V četrtek je ozdravelo pet oskrbovancev in trije zaposleni. Skupno število ozdravelih je 71, od tega 45 oskrbovancev in 26 zaposlenih.