Jeseni gre slika v velikosti kvadratnega metra na dražbo, izkupiček od prodaje pa bo namenjen britanskemu zdravstvenemu sistemu NHS. Foto: Reuters
Jeseni gre slika v velikosti kvadratnega metra na dražbo, izkupiček od prodaje pa bo namenjen britanskemu zdravstvenemu sistemu NHS. Foto: Reuters

"Hvala za vse, kar počnete. Upam, da vam bo podoba malce popestrila prostor, četudi je črno-bela." Upodobitev je zares pretežno monokromnega kolorita, edini dodatek barve je rdeči križ na uniformi medicinske sestre.

Sorodna novica Tudi Banksyjevo Dekle s predrtim bobničem dobilo masko

Z njo se igra deček, ki je očitno v koš za smeti odvrgel lutki sicer priljubljenih superjunakov Batmana in Spidermana. V času pandemije so se namreč izkazali novi superjunaki – medicinska sestra, ki simbolizira delavce britanskega zdravstvenega sistema NHS.

V bolnišnici počaščeni
Medicinska sestra ima v rokah zaščitno masko, roko pa iztegnjeno kot Superman na misiji.

Banksyjevo delo bo v Southamptonski bolnišnici ostalo do jeseni, ko bo prodano na dražbi, izkupiček pa bodo namenili zdravstvenemu sistemu NHS. Direktorica NHS sklada tamkajšnje bolnišnice je ob odkritju dela dejala, da je to izjemna čast. "Naša bolnišnica je utrpela neposredno zgubo toliko ljubljenih in spoštovanih članov osebja in prijateljev ... Da je torej Banksy pri nas prepoznal prispevek vseh na NHS-u v teh še neprecedenčnih časih, je izjemna čast."

"Žena ne mara, da delam od doma." Banksyjev prispevek iz karantene. Foto: Instagram

Za dvig morale
Kot še pravi, bodo vsi v bolnišnici cenili delo, "v trenutku premora, ko bodo imeli priložnost, da opazujejo in cenijo to umetniško delo." Brez dvoma bo tudi velika moralna spodbuda za vse zaposlene in oskrbovane.

Ko ulični umetnik dela od doma
Pandemija novega koronavirusa je umetnika že navdihnila, a tedaj je še "delal od doma". Sredi aprila je objavil fotografijo svoje kopalnice, ki jo je porisal s podobami podgan, ki se namesto po ulicah v času karantene potikajo doma. Fotografijo podgan, ki med drugim urinirajo v straniščno školjko, tekajo po rolici toaletnega papirja, visijo z ogledala, je pospremil s komentarjem: "Žena ne mara, da delam od doma." Prav tako se je v Bristolu, kjer je umetnik začel svojo umetniško pot, na njegovem muralu Deklice s preluknjanim bobničem pojavila zaščitna maska, vendar ni jasno, ali je intervencija zares umetnikova.