Predstavnica policije Melita Močnik. Foto: MMC RTV SLO
Predstavnica policije Melita Močnik. Foto: MMC RTV SLO

Vodja sektorja mejne policije v upravi uniformirane policije Melita Močnik je na novinarski konferenci vlade na daljavo podala nekaj pojasnil glede prehajanja državne meje.

"Prehajanje meja – notranjih z Madžarko, Italijo in Avstrijo, ter zunanje z republiko Hrvaško, je trenutno dovoljeno le na določenih kontrolnih točkah in mejnih prehodih, ki so odprti," je poudarila.

Sorodna novica V nedeljo brez novih potrjenih okužb ali smrti zaradi covida-19

Kontrolne točke, delovanje, njihove ure obratovanja in širitev sproti usklajujejo s sosednjimi državami.

Edina že znana razlika je, da je na vseh mejah zunaj kontrolnih točk in mejnih prehodov dopuščeno prehajanje dvolastnikov z namenom opravljanjem dela na svojih parcelah, zemljiščih, ki so zunaj meja naše države oz. v nasprotni smeri tudi za državljane Avstrije, Madžarske in Italije, ki imajo svoje parcele in zemljišča na našem ozemlju.

Pogoji vstopa v Slovenijo

Za državljane Republike Slovenije velja, da ni nobenih omejitev za prestop meje – od njih se pričakuje, da sledijo ukrepom in navodilom NIJZ-ja in če bi lahko bili okuženi, sledijo napotkom, se javijo svojim zdravnikom in počakajo na njihove ukrepe. Pri tem morajo ostati v karanteni in tako prispevati k preprečevanju širjenja virusa.

Za državljane Republike Slovenije, ki nimajo urejenega bivanja v državi, velja enako. S to razliko, da morajo javiti naslov, kjer bi se lahko po potrebi izvajala karantena.

Drugi državljani Evropske unije: tisti, ki imajo stalna in začasna prebivališča v Sloveniji, so v ukrepih izenačeni z državljani Republike Slovenije. Če ni tako, imamo možnost ugotavljati ukrep morebitne zavrnitve vstopa, če bi prišlo do tega, da bi ob vstopu kazali izrecne znake okužbe ali kakšnega drugega obolenja. V tem primeru se nadaljnje ukrepanje uskladi z NIJZ-jem.

Kaj pa vstop tujcev v Slovenijo?

Sorodna novica Postopno odpiranje mej, seznam držav bodo sproti posodabljali

Državljani tretjih držav morajo še vedno izkazovati razlog potovanja v EU na zunanji Schengenski meji. Vstopajo lahko tisti, ki imajo nujne družinske razmere, tisti, ki prihajajo k nam z namenom opravljanja prevozništva ali drugih gospodarskih dejavnosti, tisti, ki imajo stalno ali začasno bivanje v Republiki Slovenije. Na zunanji meji se pri njih ugotavljajo zdravstveno stanje, namen potovanja in vsi razlogi vstopa v skladu s Schengenskim zakonikom.

"Odlok izrecno ne govori o Schengenskih pridruženih državah. Ista določila odlokov, kot veljajo za družinske člane državljanov Slovenije oziroma Evropske unije, veljajo tudi za pridružene Schengenske države – Švica, Lihtenštajn, Islandija in Norveška."

Za zdaj svetujem vsem, ki vstopajo v Republiko Hrvaško z namenom turizma, da imajo ustrezna potrdila oziroma izkazan razlog za potovanje na Hrvaško.

Močnikova

Spisek držav, iz katerih je dovoljen vstop v Republiko Slovenijo, še ni določen. Policija pri tem čaka na postopek pri pristojnih organih. "Za zdaj velja, da je za državljane Evropske unije, predvsem tiste, ki imajo stalno ali začasno bivanje v Sloveniji, vstop pod določenimi pogoji omejevalnih ukrepov prost. Pri vseh drugih lahko pride tudi do tega, da se jim vstop zavrne."

Kdo lahko gre na Hrvaško?

Močnikova je opozorila, da imajo sosednje države pravico in odgovornost, da ukrepe uvajajo po lastni presoji, vključno s Hrvaško. "Vemo, da za lastnike nepremičnin, jaht itd. ni problema. Je pa bilo vstopanje v Republiko Hrvaško naprej sproščeno tudi na podlagi potrdil, predvsem vavčerjev turističnih organizacij, rezervacij ipd. Vsi tisti, ki so vstopali, so bili s strani mejne policije Republike Hrvaške naprošeni, da prostovoljno podajo svoje podatke, da povejo, na katerem naslovu se bodo nahajali. Zaradi teh postopkov so ob vstopu na Hrvaško na mejnih prehodih nastajale kolone. Po naših informacijah bo Hrvaška še naprej sproščala vstopanje. Za zdaj pa svetujem vsem, ki vstopajo v Republiko Hrvaško z namenom turizma, da imajo ustrezna potrdila oziroma izkazan razlog za vstopanje na Hrvaško," je izjavila.

Madžarski minister: Meja odprta 1. junija

Slovenija in Madžarska bosta medsebojno mejo odprli 1. junija, je po poročanju agencije Reuters izjavil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

Slovenec brez posebnega razloga ne more v tujino

Novinarka je Močnikovi zastavila vprašanje: "Slovenec v tem trenutku brez nekega poslovnega, zdravstvenega ali družinskega razloga ne more v tujino – razen na Hrvaško. Ali to drži?"

Močnikova je odgovorila tako: "Tako je. Seveda je kar nekaj izjem. Govorimo o čezmejnih delavcih, mejnih migrantih, vseh tistih, ki iz takšnega ali drugačnega razloga dnevno prehajajo državno mejo."

Lahko Avstrijci pridejo k nam?

"Če avstrijski državljani nimajo začasnega ali stalnega prebivališča v Sloveniji, če niso lastniki nepremičnin na našem ozemlju in če niso v tranzitu v druge države, potem morajo imeti določen razlog za vstop. Kar tako jim pa še vedno ni omogočen vstop," je pojasnila.

Video: Posnetek novinarske konference vlade

Kacin: Odpiranje meja bo potekalo postopoma

Priporočila NIJZ-ja so splošna in tisto, kar moramo najbolj upoštevati, je socialna distanca. Res je, da ukrep sproščanja vsebuje tudi določbo, da je dovoljeno vse na vodi, torej na vodi, pod vodo, v podzemnem svetu, zato je logično, da se lahko na obali tudi sončimo, če upoštevamo socialno distanco. Ali bodo upravitelji merili temperaturo, ne znam odgovoriti, morda se bodo lotili tudi tega ...

Kacin v odgovoru na vprašanje, kašen bo režim na plaži

Nekaj pojasnil je podal tudi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Vlada želi preprečiti ponovni vnos virusa v državo in njegovo širjenje, zato je spremenila odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja covida-19 na mejnih prehodih, na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Odpiranje meja bo, razen za državljane Slovenije in tiste tujce, ki stalno ali začasno bivajo v Sloveniji, potekalo postopoma.

"Prenovljeni odlok tako državi daje diskrecijsko pravico, da državljane EU-ja na meji tudi zavrne, če v Sloveniji nimajo stalnega ali začasnega prebivališča. NIJZ je v nadaljevanju zadolžen za oceno epidemiološkega stanja v vseh državah, najprej v sosednjih državah, vlada pa bo skrbela za tehnične dogovore s sosednjimi državami, državami članicami EU-ja in vsemi državami šengenskega območja ter se odzvala tudi na morebitni splošni dogovor na ravni EU-ja. Na podlagi sporazumov bo vlada pripravila in redno posodabljala seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Republiko Slovenijo".

NIJZ že pripravlja strokovno presojo epidemioloških slik naših sosed, minister za gospodarstvo pa se prav danes na temo dogovorov s sosednjimi državami pogovarja z avstrijsko kolegico in z madžarskim sogovornikom. Včerajšnja dopolnitev odloka razrešuje tudi izzive sektorja prevozništva, kjer so številni delavci državljani drugih držav, predvsem iz jugovzhodne Evrope.

Ker odlok med izjeme, ki se jim ob vstopu v Slovenijo ne odredi karantena, uvršča tudi osebe, ki so napotene na opravljanje nalog v sektorju mednarodnega prevoza ali z njega, lahko mednarodni promet nemoteno poteka naprej.

Slovenski kampi in plaže pripravljeni

Plaža v Portorožu. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Plaža v Portorožu. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Ob upoštevanju varnostnih ukrepov je z današnjim dnem omogočeno tudi odpiranje kampov in plaž. Kopalna sezona se sicer še ni začela, vendar so v Okolju Piran kot upravljavcu centralne plaže v Portorožu pripravljeni sprejeti kopalce tudi v spremenjenih razmerah.

Kopalna sezona na slovenski obali se uradno sicer ni začela, a so upravljavci plaž ob sproščanju ukrepov zaradi koronavirusa nanjo že dobro pripravljeni. Na centralni plaži v Portorožu, ki jo upravlja Okolje Piran, se pripravljajo na uradno odprtje sezone 15. junija, pri čemer bi ob lepem vremenu lahko z njo začeli že s 1. junijem, je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil direktor Okolja Gašpar Gašpar Mišič.

Sicer že zdaj velja, tako kot pred izbruhom epidemije, da lahko posamezniki plažo uporabljajo. "Ob normalni uporabi, normalnem obnašanju, ni nič prepovedano," je pojasnil Gašpar Mišič, ki pa je opozoril, da se moramo vsi zavedati, da je virus še vedno med nami.

Ob drugačni razporeditvi ležalnikov, ki bo zagotavljala večji razmik med uporabniki, nameravajo tudi poostrili nadzor, da ne bi prišlo do kršitev varnostnih pravil, sicer pa prvi mož Okolja Piran ne pričakuje težav. "Pričakujem, da se bo sezona odvila normalno, pač z nekimi drugačnimi vedenjskimi vzorci," je dodal.

Da se tudi ob morju življenje vrača v ustaljene tirnice, dokazuje tudi za torek napovedana predstavitev prenovljene strunjanske plaže, za kar so poskrbeli v Termah Krka.

Nedaleč stran so že odprli tudi Kamp Strunjan, kjer pa gostov zaenkrat še nimajo. V kampu, kjer je prostora za približno 150 počitniških prikolic in avtodomov ter še 50 prostorov za šotore, imajo sicer dobršen delež pavšalistov, a trenutno težko napovedujejo, kakšna bo zasedenost v prihodnjih dneh in tednih. Zanimanja za nastanitve sicer ne manjka, saj že dobivajo veliko klicev potencialnih gostov.