Če ne bo posluha vladajočih, bodo žičničarji vložili pobudo za ustavno presojo. Foto: Reuters
Če ne bo posluha vladajočih, bodo žičničarji vložili pobudo za ustavno presojo. Foto: Reuters

Kot je povedala predsednica združenja žičničarjev Manuela Božič Badalič, se je v prvih dneh novega leta, odkar velja omenjeni odlok, pokazalo, da smučarji ne sprejemajo pogoja za hitro testiranje, zato se je kljub trudu in hitri organizaciji pri večini pojavilo zgolj po nekaj deset smučarjev, kar se smučarskim centrom ne splača.

"Koncesionarji nam niti ne morejo zagotavljati takšnih testiranj, smučarjev pa ni, saj se ne želijo vsak dan testirati zato, da bi lahko smučali. Ljudi je bilo povsod kar nekaj, vendar niso kupili vozovnic in niso uporabljali naprav," je razmere ob koncu preteklega tedna opisala Božič Badaličeva, sicer direktorica centra na Kaninu.

Na Voglu vsega le 20 smučarjev

Tako na predsednika vlade Janeza Janšo kot na ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca je že naslovila prošnjo za sestanek, na katerem bi našli skupno in najboljšo rešitev, vendar za zdaj odziva ni dočakala. Kot je dejala, žičničarjem ni v interesu zaostrovanje, vendar pod sedanjimi pogoji ne morejo obratovati, zato se bodo v nasprotnem primeru lotili vložitve pobude za ustavno presojo odloka.

Za ponudnike smučarskega turizma je nesorazmeren in pretiran, glede na to, da so se brez testov odprli celo fitnesi in športne dvorane, prav tako je še kar nekaj drugih dejavnosti brez obveznih testiranj v zaprtih prostorih, še dodaja Božič Badaličeva.

Obvezni testi za smučarje

Z novim letom je vlada po tednu dni zaprtja smučarskim centrom znova omogočila obratovanje, a je kot pogoj za nakup smučarske vozovnice predpisala obvezen negativni izvid testa. Tega smučarji lahko prinesejo s seboj, pri čemer ne sme biti starejši od 24 ur, na nekaterih smučiščih pa so zagotovili plačljivo ali brezplačno testiranje. Žičničarji pričakujejo, da bodo lahko obratovali pod pogoji, kakršni so veljali pred božičem.

Na ministrstvo za infrastrukturo, ki je odlok glede testiranja pred vstopom na smučišče pripravilo, smo že zjutraj naslovili vprašanja, ali je pri pripravi tega odloka sodelovala tudi zdravstvena stroka; kakšna je utemeljitev vsakodnevnega ponavljanja glede na to, da je ob prehajanju meje iz rdečih držav njegova veljavnost vsaj 48-urna, v zdravstvenih ogranizacijah pa pri zaposlenih zadostuje celo le en obvezni hitri test tedensko, ter kaj je s covidnimi prebolevniki, saj denimo v domovih za starejše pravijo, da za take zaposlene tedensko hitro testiranje nato tri mesece ni več potrebno.

Popoldne smo z ministrstva dobili skop odgovor, v katerem so zapisali le, da si ves čas prizadevajo, da žičniške naprave obratujejo. "Seveda na varen način, upoštevajoč epidemiološko situacijo, da ne ogrožamo zdravja ljudi. Pri pripravi odlokov se posvetujemo tudi z zdravstveno stroko, prav tako so odloki medresorsko usklajeni," so zagotovili in dodali, da upajo, da se bo epidemiološka situacija čim prej spremenila in da bo kmalu omogočeno smučanje brez omejitev.

Ob strogih zaščitnih ukrepih odslej več možnosti za vadbo

Od danes sicer lahko v fitnesih in telovadnicah ter bazenih po Sloveniji vadi več posameznikov, čeprav niso člani istega gospodinjstva, vendar morajo imeti pet metrov medsebojne razdalje in na voljo najmanj 50 kvadratov na osebo v posameznem prostoru. Vadba je v "mehurčkih" dovoljena tudi najboljšim mladim športnikom.

"V novem odloku je pri vadbi predviden le en posameznik, ki ga spremlja usposobljena oseba zaradi varnosti in pravilnejšega izvajanja vadbe. Več jih je lahko le, če ima vsak posameznik na voljo 50 kvadratnih metrov v posameznem prostoru in pet metrov medosebne razdalje. Pri bazenih je prav tako treba zagotoviti 50 kvadratnih metrov na posameznika, zaradi zagotavljanja medsebojne razdalje pa je lahko zapolnjena vsaka druga proga," je pojasnila generalna direktorica direktorata za šport Mojca Doupona. V vadbenem prostoru, ki je manjši od 50 kvadratnih metrov, lahko vadi največ ena oseba. "Več posameznikov je lahko pri vadbi le, če bi bila v posameznem prostoru družina," je še dodala Doupona. Prav tako za vstop v fitnese in druge športne objekte ni potreben negativni izvid testa na novi koronavirus, ki je sicer obvezen za obisk smučišč.

Na zadnji dan leta 2020 je bila sprejeta tudi odločitev, da lahko najboljši slovenski športniki v kadetski in mladinski konkurenci vnovič trenirajo, vendar le v "mehurčkih". Trening mladincev in kadetov je tako dovoljen le, če poteka v zaprtih in fizično ločenih skupinah. Gre za približno 1000 športnikov, ki so delno že zajeti v kategoriji perspektivnih športnikov.