Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je na novinarski konferenci vlade predstavil ukrepe za samotestiranje v zadnji triadi razredov v osnovnih šolah in srednjih šolah.

Spremembe uvajajo zdaj, da ne bo zapletov ob morebitnem jesenskem poslabšanju epidemičnega stanja, je poudaril. "Samotestiranje bo potekalo v domačem okolju. Logistično je tako lažje – če je otrok pozitiven, ostane doma, ni stresa za starše ali skrbnike, da morajo po otroka v šolo."

Javna agencija za zdravila je NIJZ-ju pred nekaj dnevi odobrila teste za samotestiranje, tiste, ki so že na osnovnih in srednjih šolah, bodo naknadno opremili z navodili. Ustrezno označeni testi bodo v šolah razdeljeni dijakom in učencem, ki se bodo prostovoljno odločili za to – dijakom predvidoma že jutri, 21. maja.

V osnovnih šolah se datumi še usklajujejo, ministrstvo pričakuje, da bi začeli na začetku junija.

Franc Vindišar. Foto: MMC RTV SLO
Franc Vindišar. Foto: MMC RTV SLO

Začetek samotestiranja dijakov na domu je predviden v ponedeljek, lahko tudi v nedeljo zvečer.

Samotestiranje je predvideno vsakih sedem dni. Prostovoljno se samotestirajo dijaki in učenci, ki niso preboleli covida-19, tisti, pri katerih je od okužbe minilo več kot šest mesecev, in tisti, ki niso bili cepljeni. Pogoj za samotestiranje doma je, da se dijak in učenec počuti zdrav, da je brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil. V primeru bolezenskih znakov mora dijak oz. starš poklicati v ambulanto osebnega zdravnika, ki ga bo napotil v izolacijo in mu predal nadaljnja navodila, je sporočil državni sekretar.

Nazadnje je med dijaki vladalo nizko zanimanje za samotestiranje. Orehovec je navedel, da tokrat o željah še niso poizvedovali, da pa zdaj šole naročajo nove teste, kar naj bi pričalo o povečanem zanimanju.

V nekaterih lekarnah in trgovinah lahko kupimo teste za samotestiranje. Jih država priporoča? "Vemo, da so se pojavili na trgu testi, pozvali smo ustrezne inšpekcijske službe, da jih preverijo, kajti kakovost teh testov je bistvena. To je tudi eden izmed razlogov, da smo imeli ta zamik pri našem projektu," je odgovoril Vindišar.

Šola v naravi, plavalni tečaji ...

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je poudaril, da bo celoten sistem v vzgoji in izobraževanju še naprej deloval v t. i. mehurčkih. V naslednjem obdobju so znova dovoljene tudi šola v naravi, zunajšolske dejavnosti, plavalni tečaji v vrtcih in osnovnih šolah. Izvedba šol v naravi je mogoča zgolj v okviru enega oddelka, torej mehurčka. V skladu s priporočili NIJZ-ja šolam ministrstvo priporoča, da v čim večji meri izkoristijo centre šolskih in obšolskih dejavnosti, "kjer bodo ustrezno poskrbeli, da bo vse varno".

Znova je dopuščeno tudi izvajanje dejavnosti zunaj zavodov – mogoče so ekskurzije ob upoštevanju priporočil NIJZ-ja in da dogodek poteka znotraj mehurčka, je povedal Orehovec. Znova je mogoče obiskati muzeje, knjižnice, gledališča, galerije in podobno. Vendar pa ministrstvo priporoča, da se, če je le mogoče, dejavnosti izvajajo na prostem.

Nov primer brazilske različice

Na vladni novinarski konferenci so predstavili nekaj podatkov o različicah novega koronavirusa v Sloveniji. Pristojne institucije so od 1. januarja do 17. maja sekvencirale 8145 vzorcev; 97,6 odstotka predstavlja angleška različica. Preostalih 54 različic je v populaciji zelo malo. Zaznali so skupno 25 primerov nigerijske, šest južnoafriške, tri brazilske in enega indijske. Od prejšnjega tedna so potrdili en sam nov primer brazilske različice virusa. Povezan je z bivanjem v tujini, epidemiologi so ustrezno ukrepali, je povedala vladna govorka.

Okužbe predhodnih sedem dni

Torek - 532
Ponedeljek - 497
Nedelja - 113
Sobota - 292
Petek - 494
Četrtek - 471
Sreda - 597

Dnevni epidemiološki podatki

V Ajdovščini so v organizaciji tamkajšnjega zdravstvenega doma in občinskega štaba civilne zaščite Ajdovščina pripravili prvo množično cepljenje zainteresiranih. Udeležilo se ga je okrog 1400 občanov in tistih, ki so zaposleni v ajdovskih in vipavskih podjetjih. Cepili bodo še v petek, množično cepljenje pa bodo ponovili prihodnji konec tedna.

Opravljenih je bilo tudi 28.868 hitrih antigenskih testov, a pozitivni izidi teh se dodatno preverjajo s PCR-testi.

V državi je po podatkih sledilnika za covid 6255 aktivnih (znanih) primerov okužb.

Prejšnjo sredo so potrdili 597 primerov, kar je precej več kot to sredo.

Vlada sporoča, da se v bolnišnicah zdravi 363 bolnikov s covidom-19, od tega na intenzivni negi 110. Sedem covidnih bolnikov je umrlo.

Sedemdnevno povprečje okužb znaša 384.