Turisti morajo biti načeloma polno cepljeni. Foto: EPA
Turisti morajo biti načeloma polno cepljeni. Foto: EPA

Avstralija je marca leta 2020 zaprla meje in tako večini tujcem onemogočila vstop v državo, lansko leto pa je za Avstralce in Avstralke načeloma veljala prepoved odhoda iz države. Vlada pa se je odločila, da temu naredi konec. Z 21. februarjem bo tako po skoraj dveh letih ponovno odprla meje in mednarodnim popotnikom omogočila prihod, vendar pod določenimi pogoji.

Izjemam je bil do zdaj vstop dovoljen. Foto: Reuters
Izjemam je bil do zdaj vstop dovoljen. Foto: Reuters

"Če ste dvakrat cepljeni, se že veselimo, da vas znova sprejmemo odprtih rok," je dejal avstralski premier Scott Morrison in poudaril, da bodo morali vsi ob prihodu v Avstralijo pokazati dokazilo o cepljenju. "To je pravilo. Od vseh pričakujemo, da ga bodo spoštovali in upoštevali," je še pozval.

Necepljeni popotniki, ki imajo za to zdravstveni razlog, bodo morali izpolniti posebno vlogo. Če bo ta sprejeta, bodo karanteno morali preživeti v hotelu, poroča BBC.

Avstralski turizem je v krizi

Avstralske meje so bile sicer že odprte za "potovalne mehurčke", torej za državljane nekaterih izbranih držav, kot je Nova Zelandija, tudi nekaterim mednarodnim študentom in usposobljenim migrantom so od decembra že dovolili vstop v državo. Takrat je avstralska vlada tudi sklenila, da odpravi zaprtje med zveznimi državami.

Avstralija, kjer je polno cepljenih več kot 90 odstotkov prebivalcev in prebivalk, starejših od 16 let, je bila sicer med pandemijo covida-19 ena izmed držav z najstrožjim nadzorom na mejah. Sprostitev tovrstnih omejitev pa pomeni dobre novice za številne sektorje, predvsem za turizem, ki naj bi bil zaradi situacije zadnjih dveh let na kolenih.