Od odkritja koronavirusne različice omikron novembra lani je v svetu umrlo kar pol milijona covidnih bolnikov, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Foto: EPA
Od odkritja koronavirusne različice omikron novembra lani je v svetu umrlo kar pol milijona covidnih bolnikov, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Foto: EPA

"Medtem ko vsi govorijo, da je omikron blažji, pozabljajo na to, da je od njegovega odkritja umrlo pol milijona ljudi," je opozoril visoki uslužbenec WHO-ja Abdi Mahmud.

Omikron, ki je zelo nalezljiv, je v večini izrinil delto in postal prevladujoča različica novega koronavirusa po svetu.

Število smrtnih primerov se že več tednov povečuje

Tehnična vodja WHO-ja za covid-19 Maria Van Kerkhove je ob tem izpostavila, da je že samo število potrjenih okužb z omikronom "osupljivo", medtem ko je dejansko število še veliko višje. Od konca novembra, ko je WHO omikron razglasil za skrb vzbujajočo različico,je bilo potrjenih 130 milijonov primerov okužbe in pol milijona smrti. "V primerjavi s tem so prejšnji vrhovi videti skorajda ravni," je ponazorila.

Opozorila je, da številne države še niso dosegle vrha omikronovega vala, in izrazila zaskrbljenost, ker se število smrti že več tednov zapored povečuje. "Virus ostaja nevaren," je poudarila.

Več mrtvih, manj na novo okuženih

Sodeč po v torek zvečer objavljenem tedenskem epidemiološkem poročilu WHO-ja, je v preteklem tednu zaradi covida-19 po svetu umrlo 68.000 ljudi, sedem odstotkov več teden prej. Se je pa število na novo potrjenih okužb zmanjšalo za 17 odstotkov na 19,3 milijona. Od tega so jih kar 58 odstotkov potrdili v Evropi, kjer so sicer potrdili 35 odstotkov smrti. V ameriški regiji so medtem v preteklem tednu odkrili 23 odstotkov vseh novih okužb in 44 odstotkov smrti.

Poziv bogatim državam k sredstvom za boj proti covidu

WHO je pozval bogate države, naj prispevajo pošten delež denarnih sredstev v podporo načrtu organizacije za boj proti pandemiji covida-19. Posebna pobuda ACT-A, na čelu katere je WHO, je usmerjena v razvoj, proizvodnjo, zagotavljanje in porazdelitev orodij v boju proti pandemiji. Gre tako za cepiva, teste, zdravila kot osebno zaščitno opremo.

Za uresničitev programa v obdobju med lanskim oktobrom in letošnjim septembrom pobuda potrebuje 23,4 milijarde dolarjev, a so doslej zbrali le 800 milijonov dolarjev.
Shema zato od bogatih držav želi 16 milijard dolarjev, da bi premostili neposredno vrzel v financiranju, preostanek pa naj bi same financirale države s srednje velikimi prihodki, je sporočila WHO.

V državah z nizkimi prihodki so sicer porabili le 0,4 odstotka od skupno 4,7 milijarde testov na novi koronavirus, razdeljenih v času pandemije. Poleg tega je le 10 odstotkov prebivalcev teh držav prejelo vsaj en odmerek cepiva.

WHO: Bogate države naj pomagajo revnejšim