Predstava Svoje usode krojači je plod prve generacije programa Mlado Mladinsko za vključevanje mladih v gledališče in javni diskurz.

Foto: Gaja Naja Rojec/SMG
Foto: Gaja Naja Rojec/SMG

Družbena in generacijska, predvsem družinska razmerja v času je raziskovalo na eni strani dvajset ustvarjalk in ustvarjalcev, rojenih med letoma 2001 in 2006, ter člani igralskega ansambla SMG Blaž Šef, Damjana Černe in Primož Bezjak.

Po besedah režiserke Ane Duša je šlo za proces, v katerem so skušali mlade učiti vseh vidikov gledališča skozi prakso. Predstava je nastala v sodelovanju z vsemi vpletenimi, besedilo pa je njeno in avtorsko delo vseh nastopajočih.
Uprizoritev v središče postavlja tri družine, ki jih osvetli skozi prizmo odnosa starejših generacij do mladostnikov in vprašanj o njihovi prihodnosti.

Pomembna za predstavo sta bila še pogovora s kriminologom Draganom Petrovcem o družinskem nasilju in nasilju v družbi ter s filozofom Matjažem Ličerjem o okoljski krizi, etiki, filozofiji in znanosti. Na tej točki so mladi vstopili še v dialog s kolumnisti časopisa Dnevnik.

Foto: Gaja Naja Rojec/SMG
Foto: Gaja Naja Rojec/SMG

V predstavi se mladi niso želeli prikazati v vlogi žrtve, ampak svoj pogled na trenutni položaj in razmisleke o tem, kako bi "družbo peljali v bolj kolegialno smer".

Mentorji so bili torej igralci SMG-ja Blaž Šef, Damjana Černe in Primož Bezjak. Igrajo še Matic Eržen, Mira Giovanna Gabriel, Leon Kokošar, Nace Korošec, Mija Kramar, Tia Krhlanko, Hana Kunšič, Voranc Mandić, Aja Markovič, Jan Martinčič, Iza Napotnik, Jon Napotnik, Kaja Petrovič, Rosa Romih, Indija Stropnik, Jure Šimonka, Katka Slosar, Ronja Martina Usenik, Aiko Zakrajšek in Luka Žerdin. Bezjak je bil tudi koreograf. Dramaturginja je Gaja Naja Rojec, glasbo je napisal Mitja Vrhovnik Smrekar. Kostume je oblikovala Maja Mirković, sceno Damir Leventič, zvok Marijan Sajovic, svetlobo Borut Bučinel, masko pa Vanja Djuran.