V prvem krogu pogajanj, ki se je zaključil novembra, je brez dviga plač ostalo več kot 13 tisoč zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, še več zaposlenim pa se je plača dvignila za le en plačni razred. Sindikati so takrat pristali na zvišanje plač le nekaterim zaposlenim, ob zagotovilu vlade, da se bodo o dvigu plač spet začeli pogovarjati 15. januarja, kar se ni zgodilo. Foto: BoBo/Borut Živulović
V prvem krogu pogajanj, ki se je zaključil novembra, je brez dviga plač ostalo več kot 13 tisoč zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, še več zaposlenim pa se je plača dvignila za le en plačni razred. Sindikati so takrat pristali na zvišanje plač le nekaterim zaposlenim, ob zagotovilu vlade, da se bodo o dvigu plač spet začeli pogovarjati 15. januarja, kar se ni zgodilo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič je na novinarski konferenci spomnila, da so sindikati na vladno stran takoj po stavki, ki je potekala 16. februarja, naslovili svoj predlog za razrešitev stavkovnih zahtev. Vladna stran pa je odgovorila, da nima mandata za približevanje zahtevam sindikatov, med drugim po zvišanju plač in sprejetju standardov in normativov, je dejala.

Sorodna novica "Vlada nima želje skleniti dogovora, ki bi vodil v boljše javno zdravstvo"

"Vladna nepripravljenost za dogovor jasno kaže, da politiki ni mar za zaposlene v teh dejavnostih in da bo morala prevzeti odgovornost za posledice," reprezentativni sindikati navajajo v sporočilu za javnost. Ob tem ocenjujejo, da se vlada namesto s soočanjem s težavami tistih, ki so bili v epidemiji covida-19 še posebej obremenjeni, raje ukvarja s predvolilno kampanjo in blatenjem vsakogar, ki se ji zdi moteč. Po oceni sindikatov se vladna stran izmika in želi težave preložiti na prihodnjo vlado, zato ne izključujejo možnosti ponovne stavke zaposlenih v teh dejavnostih.

Irena Ilešič Čujovič je pojasnila, da so predlogi reprezentativnih sindikatov še vedno na pogajalski mizi in da bodo z vlado skušali voditi dialog. Zaostrovanje sindikalnih aktivnosti pa bo odvisno od vladne strani, ki je sindikatom na zadnjih pogajanjih 8. marca posredovala spremenjen predlog. Poudarila je, da predlog ni pomenil nobenega premika k izpolnitvi sindikalnih zahtev. "V zraku je ves čas tudi stavka, ki si je ne želimo, je pa sredstvo, s katerim lahko vsaki oblasti pokažemo, da mislimo resno," je opomnila.

Predsednik Sindikata zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije Aleksander Jus je ob tem izrazil ogorčenje nad odnosom vlade in nerazumevanje, zakaj zdravstveno ministrstvo še ni sprejelo standardov in normativov za zaposlene v omenjenih dejavnostih. Po njegovih besedah je bil dokument pripravljen že pred dvema letoma. Predsednik Sindikatov v zdravstvu Slovenije Pergam Vladimir Lazić pa je ministrstvu za zdravje oz. vladi očital, da želi ustvariti navidezen konflikt med zaposlenimi v zdravstvu in socialnem varstvu. "Naš predlog, ki smo ga poslali, vključuje tudi mlade zdravnike in zobozdravnike," je dejal.

Mesec po stavki v zdravstvu: Vlada ni storila nič
Minister za zdravje Janez Poklukar. Foto: Vlada RS
Minister za zdravje Janez Poklukar. Foto: Vlada RS

Minister Poklukar: Imamo širok, konstruktiven dialog

Minister za zdravje Janez Poklukar je v izjavi za Televizijo Slovenija zatrdil, da je dialog s sindikati vzpostavljen. "Zagotovo se s sindikati pogovarjamo, imamo širok, konstruktiven dialog. Ne nazadnje imam tudi danes sestanek s predstavniki tako stroke kot določenih sindikatov o standardih in normativih," je glede pogovorov s sindikati dejal ob robu današnjega obiska Splošne bolnišnice Jesenice.

Kot je pojasnil, je tudi to pomembno pri strateškem dolgoročnem planiranju in vzpostavljanju vzdržnega slovenskega zdravstva. Minister verjame, da bodo izzive na področju standardov in normativov v naslednjih dneh pomembno premaknili naprej, tako da jih bodo bodisi sprejeli bodisi pripravili izhodišča, da jih bo lahko realizirala prihodnja vlada.

O upravičenosti zahtev sindikatov je Poklukar dejal, da je pandemija covida-19 razgalila marsikaj v našem javnem sistemu, tudi to, da težko govorimo o enotnem plačnem sistemu. "Lahko pa govorimo o skupnem plačnem sistemu in da za razrešitev tega problema potrebujemo večji, širši družbeni konsenz ter se moramo po volitvah vsi skupaj odločiti, v kakšno smer gremo dalje," je sklenil minister.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva je spomnila, da je v prvem krogu pogajanj, ki se je zaključil novembra, brez dviga plač ostalo več kot 13 tisoč zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, še več zaposlenim pa se je plača dvignila za le en plačni razred. Sindikati so takrat namreč pristali na zvišanje plač le nekaterim zaposlenim, ob zagotovilu vlade, da se bodo o dvigu plač spet začeli pogovarjati 15. januarja, kar se ni zgodilo. Po njenih besedah so brez dviga plač ostali številni profili zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, ki so bili v času epidemije covida-19 v "prvih bojnih vrstah".

Sindikati zdravstva: Vlada po stavki ni naredila nič