Nemško-kurdska arheološka ekipa na ostalinah izgubljenega mesta. Foto: YouTube/zajem zaslona
Nemško-kurdska arheološka ekipa na ostalinah izgubljenega mesta. Foto: YouTube/zajem zaslona

Izgubljeno mesto se je pojavilo že na začetku tega leta, potem ko so zaradi dolgega obdobja izjemne suše v Iraku iz rezervoarja Mosul, ki vključuje tudi jez Mosul (nekoč znan kot Sadamov jez), počrpali ogromne količine vode za namakanje pridelkov. To je seveda povzročilo padec vodostaja reke Tigris. Med izkopaninami so "več velikih zgradb, ogromna utrdba in obsežno mesto", piše NBC News.

Sodelovanje treh ustanov iz dveh držav
Univerzi v Freiburgu in Tübingenu v Nemčiji sta se hitro odzvali ob izsušitvi rezervoarja in posledičnem razkritju tega zgodovinskega čuda. Raziskovalci so se morali podvizati, če so hoteli prehiteli vnovično potopitev mesta. Izkopavanja so potekala pod vodstvom predsednika kurdistanske arheološke organizacije Hasana Ahmeda Kasima, Ivane Puljiz z Univerze v Freiburgu in Petra Pfälznerja z Univerze v Tübingenu.

Foto: YouTube/zajem zaslona
Foto: YouTube/zajem zaslona

Obsežno mesto s palačo in več velikimi zgradbami
Arheologi so sicer v letu 2018 delno že odkrili to najdišče, a so šele zdaj prvič opravili temeljita izkopavanja.

Na freiburški univerzi so pojasnili, da je Irak "ena izmed držav na svetu, ki jih podnebne spremembe najbolj prizadenejo", in "da bi preprečili izsušitev pridelkov, so bile od decembra črpane velike količine vode iz rezervoarja Mosul – najpomembnejšega iraškega skladišča vode".

Dodali so, da "bi bilo lahko obsežno mesto s palačo in več velikimi zgradbami starodavni Zakhiku – za katerega se domneva, da je bil pomembno središče Mitanskega kraljestva, ki je obstajalo približno med 1550 in 1350 pr. n. št.".

Foto: YouTube/zajem zaslona
Foto: YouTube/zajem zaslona

Ekipa na terenu pod velikim časovnim pritiskom
V zgolj nekaj dneh je bila ustanovljena ekipa za raziskovanje tega starodavnega mesta iz bronaste dobe. Financiranje je prav tako hitro prek Univerze v Freiburgu zagotovila fundacija Fritz Thyssen. Na univerzi so dodali: "Nemško-kurdska arheološka ekipa je bila pod velikim časovnim pritiskom, saj ni bilo jasno, kdaj bo voda v rezervoarju znova narasla."

Kot še navaja NBC News, poročila razkrivajo, da so raziskovalci pokrili izkopane zgradbe s tesno prilegajočimi se plastičnimi plahtami in gramozom, da bi se tako izognili škodi, ki bi lahko nastala pod vodo. Na freiburški univerzi so potrdili še, da je najdišče zdaj že vnovič v celoti potopljeno.