Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po navedbah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je bilo v ruskih zračnih napadih uničeno več kot tretjina energetskega sektorja države.

Vereščuk pa je dejala, da čeprav si želi, da se Ukrajinci spomladi vrnejo, pa je pomembno, da za zdaj še ne hitijo nazaj, ker se bo situacija "samo še poslabšala". "Če je le mogoče, ostanite za zdaj še v tujini," je dejala.

Rusija obvestila ZDA, da načrtuje jedrske vaje

Rusija je obvestila ZDA, da namerava izvesti vaje svojih jedrskih sil, je sporočil Pentagon, ki pri tem ni želel navesti podrobnosti. "ZDA so bile obveščene, in kot smo že večkrat poudarili, gre za rutinske letne vaje Rusije," je povedal predstavnik ameriških zračnih sil, general Patrick Ryder. "V tem pogledu se Rusija drži svojih obvez glede nadzora nad orožjem in zavez do transparentnosti, ko nas o tem obvešča."

Namestnik župana Lvova Sergij Kiral je za BBC povedal, da je ruska strategija pred zimo poškodovati kritično infrastrukturo in tako vojno popeljati onkraj bojnih linij.

Rusija je začela napadati ukrajinske energetske mreže v povračilo za napad na ruski most na Krimu 8. oktobra.

IAEA preiskuje navedbe o "umazani bombi"

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) pa bo v prihodnjih dneh v Ukrajino na poziv Kijeva poslala inšpektorje, ki bodo pregledali dve prizorišči. Gre za odziv na trditve Rusije, da bi lahko Ukrajina uporabila t. i. umazano bombo.

Napoved IAEA-ja sledi izjavam iz Moskve, da sta dve ukrajinski organizaciji, povezani z jedrsko industrijo, vpleteni v pripravo takšne bombe. Umazana bomba je konvencionalno orožje, ki nosi jedrski material z namenom ustvarjanja okolja, ki ne dopušča bivanja na okuženem območju.

IAEA že izvaja preglede v Ukrajini. Foto: Reuters
IAEA že izvaja preglede v Ukrajini. Foto: Reuters

ZN-ova agencija je sporočila, da sta sicer obe prizorišči že predmet njenih pregledov, eno od njiju je bilo tako pregledano pred mesecem dni, a inšpektorji niso zaznali nepravilnosti.

Namen pregleda v prihodnjih dneh je "zaznati kakršne koli morebitne neprijavljene jedrske dejavnosti in material", sporoča IAEA.

Ruski mediji so navajali generalpolkovnika Igorja Kirilova, vodjo ruskih enot za zaščito pred jedrskim, biološkim in kemičnim orožjem, ki je dejal, da "glede na podatke, ki jih imamo, imata dve organizaciji v Ukrajini konkretna navodila, da ustvarijo tako imenovano umazano bombo".

Ruska tiskovna agencija RIA je sicer poročala, da gre za tovarno v regiji Dnipropetrovsk in inštitut za jedrske raziskave v Kijevu. IAEA ni v izjavi omenil niti enega od obeh prizorišč.

Okupirano Zaporožje dobiva prorusko teritorialno obrambo

Oblasti v okupirani ukrajinski oblasti Zaporožje po vzoru oblasti Herson oblikujejo teritorialno obrambo, je napovedal tamkajšnji proruski guverner Jevgenij Balicki. Naloga pripadnikov teh enot bo varovanje infrastrukture, po potrebi pa bodo tudi poslani na fronto.

Nekatere takšne skupine so bile po navedbah Balickega že oblikovane in vključene v obrambne sile oblasti Zaporožje.

Podobne enote so separatistične oblasti v ponedeljek predstavile tudi v sosednji oblasti Herson, ki je prav tako pod delnim nadzorom ruskih sil. V Donecku, Lugansku, Hersonu in Zaporožju, ki so pod delnim ruskim nadzorom in ki jih je Moskva pretekli mesec enostransko priključila k Rusiji, je prejšnji teden začelo veljati vojno stanje, ki ga je razglasil ruski predsednik Vladimir Putin.

Z vojnim stanjem so oblasti dobile dodatna pooblastila za zagotavljanje varnosti, med drugim strožje varnostne preglede in omejitve gibanja. Uvedba vojnega stanja po ruski zakonodaji sicer med drugim omogoča krepitev oboroženih sil, uvedbo policijske ure, omejitve gibanja, cenzuro in pridržanje tujih državljanov.

Oblast Zaporožje, kjer ruske sile v nasprotju s preostalimi tremi ne nadzorujejo istoimenske regionalne prestolnice, se je izognila najhujšemu bojevanju od začetka ruske invazije. Kljub temu je pozornost svetovne javnosti zadnje mesece usmerjena v to regijo, saj je tam največja evropska jedrska elektrarna.

Frank-Walter Steinmeier. Foto: EPA
Frank-Walter Steinmeier. Foto: EPA

Obisk nemškega predsednika

Medtem je nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier nepričakovano obiskal Kijev in Ukrajini obljubil nadaljnjo podporo Nemčije v boju proti ruski agresiji.

"Moje sporočilo Ukrajincem je: ne stojimo vam le ob strani, temveč bomo Ukrajino še naprej tudi podpirali – gospodarsko, politično in vojaško," je Steinmeier dejal ob prihodu v Kijev. Nemškim državljanom doma pa je sporočil, naj ne pozabijo, kaj ta vojna pomeni za ljudi v Ukrajini.

"Pomembno se mi je zdelo, še posebej zdaj, v času zračnih napadov z brezpilotnimi letali, manevrirnimi raketami in raketami, da Ukrajincem izrazim solidarnost," je komentiral svoje nepričakovano potovanje in izrazil občudovanje nad pogumom in nepopustljivostjo Ukrajincev, tako na fronti kot v zaledju.

To je prvi Steinmeierjev obisk v Ukrajini od začetka vojne. Med drugim si bo tam ogledal uničenje, ki so ga povzročile ruske sile, prav tako pa naj bi se srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Potovanje v Kijev je nemški predsednik sicer načrtoval za prejšnji teden, vendar so ga morali zaradi varnostnih razlogov preložiti. V prvih mesecih po ruskem napadu na Ukrajino je bil Steinmeier deležen ostrih kritik zaradi svoje dolgoletne drže približevanja Moskvi. Pozneje je priznal, da je bila to napaka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.