Posledice požiga izraelskih naseljencev v Havari. Foto: Reuters
Posledice požiga izraelskih naseljencev v Havari. Foto: Reuters

Na srečanju med varnostnimi organi obeh strani, ki je sledilo porastu nasilja, so sodelovali tudi predstavniki Jordanije, Egipta in ZDA.

Glede na izjavo po srečanju sta se strani zavezali izpolnjevanju vseh predhodnih dogovorov in prizadevanjem za "pravičen in trajen mir". "Ponovno sta potrdili nujno zavezanost umiritvi razmer na terenu in preprečevanju nadaljnjega nasilja," so zapisali.

Sorodna novica Izrael se je v Jordaniji zavezal k začasni ustavitvi načrtov glede naselbin

Tudi dan izraelsko-palestinskih pogovorov pa je zaznamovalo nasilje na Zahodnem bregu – palestinskem ozemlju, ki ga Izrael okupira od leta 1967 in tam gradi po mednarodnem pravu nezakonite naselbine, kamor naseljuje judovsko prebivalstvo.

Pogreb ubitih Izraelcev, Hilela in Jigala Janiva. Foto: Reuters
Pogreb ubitih Izraelcev, Hilela in Jigala Janiva. Foto: Reuters

Palestinec na Zahodnem bregu ubil dva Izraelca

V času pogovorov je palestinski napadalec blizu mesta Huvara na Zahodnem bregu s strelnim orožjem ubil dva Izraelca, brata, ki sta se na območju vozila z avtomobilom. Eden od njiju je bil vojak. Izraelska vlada je prepričana, da je šlo za "palestinski teroristični napad". Izraelske varnostne sile iščejo napadalca, do zdaj so aretirale dva človeka.

Naseljenci požigali palestinske domove

Nekaj ur pozneje je velika skupina izraelskih naseljencev vstopila v Huvaro, kjer so zažigali palestinska domovanja in avtomobile ter metali kamenje. Glede na navedbe Palestincev je bilo požganih najmanj 15 hiš in številna vozila. Več družin so evakuirali z domov.

V nasilju je bil ubit en Palestinec. Foto: Reuters
V nasilju je bil ubit en Palestinec. Foto: Reuters

Ubit en Palestinec

V nasilju je bil s strelnim orožjem ubit en Palestinec. V incidentu je bilo ranjenih okoli sto Palestincev, je sporočila zdravstvena služba palestinskega Rdečega polmeseca.

Izraelski obrambni minister odredil pripravljenost varnostnih sil

Območje Havare je po nasilju obiskal izraelski obrambni minister Yoav Gallant, ki je izraelske varnostne sile pozval, naj bodo pripravljene na grožnje in okrepijo svoje dejavnosti. "Ne moremo dovoliti situacije, v kateri vzamejo državljani red v svoje roke," je dejal obrambni minister.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je medtem za nasilje okrivil izraelsko vlado.

Nemčija in Francija obsojata nasilje

Na nedeljsko nasilje so se danes kritično odzvali v Parizu in Berlinu, pri čemer so tako v Franciji kot v Nemčiji obsodili napade obeh strani na okupiranem Zahodnem bregu, posvarili pred eskalacijo napetih razmer in sporočili, da je "nasilje nad palestinskimi civilisti nesprejemljivo".

Na zunanjem ministrstvu v Berlinu so dodali, da je "nujno, da se spoštujejo dogovori o deeskalaciji razmer in da si zdaj vsi prizadevajo preprečiti, da bi se že tako zelo napete razmere še zaostrile," ob tem pa so pozdravili tudi pogovore v Jordaniji.

Izraelske varnostne sile v Havari po incidentih. Foto: Reuters
Izraelske varnostne sile v Havari po incidentih. Foto: Reuters

Izraelski minister napovedal kršenje zavez iz Jordanije

Na teh pogovorih se je sicer Izrael zavezal tudi, da štiri mesece ne bo razpravljal o novih naselbinah na zasedenih ozemljih, v zameno pa naj Palestinci ne bi ukrepali proti Izraelu v okviru Združenih narodov. Prav tako naj bi za šest mesecev ustavili legalizacijo naselbin.

Toda izraelski finančni minister Bezalel Smotrič, ki v vladi Bejamina Netanjahuja vodi skrajno desno skupino in je pristojen tudi za naselbine na Zahodnem bregu, je že napovedal, da ne bodo "niti za dan zamrznili gradnje in razvoja v naselbinah". Izraelske obrambne sile bodo po njegovih besedah še naprej brez omejitev "delovale proti terorizmu".

Naslednje palestinsko-izraelsko srečanje v Egiptu?

Vsi udeleženci srečanja v Jordaniji so se sicer strinjali, da se bodo znova sešli prihodnji mesec v Šarm el Šejku v Egiptu.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je pozdravil zaveze obeh strani, a dodal, da je v prihodnjih mesecih potrebnega še več dela, da bi "zgradili stabilno in uspešno prihodnost tako za Izraelce kot Palestince".

Palestinec si ogleduje posledice požiga. Foto: Reuters
Palestinec si ogleduje posledice požiga. Foto: Reuters

Palestinsko oboroženo gibanje Hamas, ki nadzoruje območje prav tako okupiranega palestinskega ozemlja Gaza, pa je obsodilo palestinske oblasti, ker so se udeležile pogovorov, ki jih sami označujejo za "ničvredne".

Od začetka leta ubitih več 60 Palestincev in več kot 10 Izraelcev

Nedeljski vrh v jordanskem mestu Akaba ob Rdečem morju je sicer potekal po porastu nasilja z več smrtnimi žrtvami, ki je sprožalo skrbi pred širšim konfliktom.

Nekaj dni pred srečanjem so izraelske varnostne sile v operaciji v Nablusu ubile enajst Palestincev. Od začetka leta je bilo skupno ubitih več kot 60 Palestincev, med njimi tudi 12 otrok, ter več kot 10 Izraelcev.