Teixeiro naj bi po zaslišanju na sodišču v Bostonu prepeljali v Washington.
Teixeiro naj bi po zaslišanju na sodišču v Bostonu prepeljali v Washington.

Ameriški državni tožilec Merrick Garland je dejal, da je FBI aretiral Teixeiro "v povezavi s preiskavo domnevnega nepooblaščenega odstranjevanja, hrambe in prenosa zaupnih podatkov nacionalne obrambe".

Več medijev je že pred aretacijo poročalo, da je Teixeira glavni osumljenec za objavo zaupnih ameriških dokumentov, ki naj bi med drugim vsebovali tajne obveščevalne podatke o vojni v Ukrajini, Kitajski in Bližnjem vzhodu. Objava dokumentov je osramotila tako ZDA kot njene zaveznice po svetu.

Tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder je izdajo dokumentov označil za namerno kriminalno dejanje.

Teixeira je delal v ameriškem vojaškem oporišču in je dokumente sprva delil kot prepise s kolegi v klepetalnici, ki jo je vodil na platformi Discord, priljubljeni med igralci videoiger. To se je izkazalo za mučno, zato je začel pozneje objavljati fotografije dokumentov. Kako mu je to uspelo, za zdaj ni jasno. Sredi marca pa je prenehal deliti dokumente s skupino.

Moškega so poznali pod vzdevkom "OG", kar naj bi pomenilo "originalni gangster". Povedal je, da je dokumente dobil v vojaškem oporišču, kjer je delal, je sklicujoč se na dva anonimna člana omenjene skupine za klepet poročal Washington Post.

Skupino naj bi sestavljalo kakih dvajset moških, ki jim je bila skupna "ljubezen do orožja, vojaške opreme in Boga", navaja Washington Post. Eden od članov ga je opisal kot moškega v zgodnjih 20. letih. "OG" naj bi imel slabo mnenje o ameriški vladi, ne gre pa za žvižgača, ki bi želel razkriti nepravilnosti.

21-letnika so prijeli v mestu North Dighton v Massachusettsu. Foto: EPA
21-letnika so prijeli v mestu North Dighton v Massachusettsu. Foto: EPA

Guterres naj bi bil preveč ustrežljiv do Moskve

V novem svežnju razkritih zaupnih ameriških dokumentov piše, da je bil po mnenju ameriške vlade generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pri dogovoru o izvozu žita preveč naklonjen ruskim interesom.

V več dokumentih, ki so pricurljali v javnost, so opisani tudi zasebni pogovori med Guterresem in njegovo pomočnico. En zapis govori o podaljšanju dogovora o izvozu žita prek Črnega morja, o katerem sta se Rusija in Ukrajina dogovorili julija z Združenimi narodi in Turčijo. V dokumentu je zapisano, da si je Guterres tako močno prizadeval za podaljšanje sporazuma, da bi ustregel ruskim interesom. "Guterres je poudaril svoja prizadevanja za izboljšanje izvozne sposobnosti Rusije," piše v dokumentu, "tudi če to vključuje ruske subjekte ali posameznike, ki so pod sankcijami".

Guterreseve februarske poteze pa so po ocenah iz dokumentov "spodkopavale prizadevanja, da bi Moskva odgovarjala za svoja dejanja v Ukrajini", poroča BBC.

Predstavniki Združenih narodov so zavrnili namige, da naj bi bil generalni sekretar ZN-a popustljiv do Moskve. Neki neimenovani delegat je dejal, da svetovno organizacijo vodi cilj, kako čim bolj zmanjšati vpliv vojne na najrevnejše prebivalce na svetu. "To pomeni, da moramo skušati storiti res vse, kar je v naši moči, da se svetovne cene hrane znižajo in da hrana pride do tistih, ki jo najbolj potrebujejo."

Rusija je pogosto opozorila, da mednarodne sankcije negativno vplivajo na njen izvoz žita in gnojil. Za rusko žito in gnojila mednarodne sankcije sicer ne veljajo, vendar Moskva trdi, da ima težave pri zagotavljanju prevoza in zavarovanj za svoje proizvode.

Antonio Guterres je avgusta lani obiskal ukrajinsko črnomorsko pristanišče v Odesi. Foto: EPA
Antonio Guterres je avgusta lani obiskal ukrajinsko črnomorsko pristanišče v Odesi. Foto: EPA

Ogorčenost zaradi poziva Ursule von der Leyen?

Še en dokument iz sredine februarja opisuje pogovor med Guterresem in njegovo namestnico Amino Mohammed. V njem naj bi Guterres izrazil ogorčenost zaradi poziva predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, naj Evropa zaradi vojne v Ukrajini začne proizvajati več orožja in streliva. Opisan je tudi pogovor o vrhu afriških voditeljev, v povezavi s katerim je Mohammed dejala, da je kenijski predsednik William Ruto "neusmiljen" in da mu "ne zaupa".

Novi dokumenti so se znova pojavili na platformi Discord, od koder so sporočili, da sodelujejo s preiskovalci in organi pregona.

Spori znotraj ruske politične elite?

Novi zaupni dokumenti pa razkrivajo tudi podrobnosti o političnem dogajanju v Rusiji. Po poročanju časnika New York Times bi bil lahko spor znotraj ruskega političnega aparata zaradi agresije proti Ukrajini širši, kot se je sprva domnevalo.

Kot je poročal ameriški časnik, ruska varnostna služba FSB obtožuje vojsko, da prikriva obseg žrtev na ruski strani. Vojska se še naprej izogiba širjenju slabih novic navzgor po verigi poveljevanja, medtem ko FSB v pogovorih z rusko vlado postavlja pod vprašaj številke ministrstva za obrambo, je razvidno iz objavljenih dokumentov.

Novi dokumenti razkrivajo tudi podrobnosti javnega spora med vodjo zasebne najemniške vojske Wagner Jevgenijem Prigožinom in obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem glede streliva, ki naj bi ga vojska zadržala za enote Wagnerja. Tako naj bi ruski predsednik Vladimir Putin osebno poskušal rešiti spor med obema. Sestanek naj bi potekal 22. februarja, je še razvidno iz dokumentov.