Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

V petek, dan po prazniku in pred podaljšanim prazničnim koncem tedna, so bile razmere v prometu kaotične. Pred koprskim pristaniščem je nastal večurni zastoj, poleg avtoceste, na kateri so morali občasno zapirati predor Dekani, so bile prenatrpane tudi lokalne ceste.

Kdor se je v Kopru odpravil v službo ali po opravkih, je tudi uro in več stal v dolgi koloni tovornjakov, ki se je nabrala pred Luko Koper. Domačine še bolj skrbi, kako bo po prazniku dela. Sprašujejo se, kako velik zastoj lahko pričakujemo, če je že en sam prazničen dan popolnoma ohromil promet. "Od Logatca do tu sem potoval štiri ure," je povedal eden izmed voznikov tovornjakov.

V Luki Koper zavračajo odgovornost za nastali kaos, razloge zanj vidijo tudi v delu drugih služb, ki tovornjakom urejajo dokumentacijo in v ovirah zaradi gradbenih del na cesti (zapora prehitevalnega pasu na hitri cesti od Škofij proti Bertokom). "Delo je potekalo nemoteno, tako rekoč na vseh terminalih, tudi za praznik 27. aprila smo delali. Dejstvo je, da smo s takšnimi razmerami soočeni vedno po državnih praznikih," je dejala Marina Jelen iz Luke Koper.

Tovorni promet se je po omejitvi v četrtek čez dan sprostil že v noči na petek, zato se je znova postavilo vprašanje, ali bi morali z izločanjem velikega števila tovornjakov, ki so se po prazničnem dnevu odpravili na pot, začeti že prej. Dopoldne so jih izločali vse od Kopra do Divače. Tudi v Luki so ukrepali in tovornjakarjem poleg glavnega vendarle odprli še dva vhoda, v pristanišče so jih spuščali že v Bertokih in na Serminu.

Popoldne se je tovorni promet sicer nekoliko umiril, povečalo pa se je število osebnih vozil. Podobno obremenitev lahko pričakujemo ob koncu prvomajskih praznikov. "Težave bodo tam, kjer so običajno zgostitve prometa, in tam, kjer so gradbena dela," je poudaril Peter Leban s Policijske uprave Koper.

Odprava mejnega nadzora je gnečo premaknila bolj v notranjost države, ugotavlja policija, voznikom pa priporoča, naj se na potovanje dobro pripravijo in spremljajo informacije o razmerah na cesti.

Omejitev prometa za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, bo veljala še:
- v nedeljo, 30. aprila, med 8. in 22. uro;
- v ponedeljek, 1. maja, med 8. in 22. uro;
- v torek, 2. maja, med 8. in 22. uro.

Tovornjakarji napolnili primorsko avtocesto