Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Predlog vladnega zakona o digitalizaciji zdravstva, ki ga je v parlamentarni postopek vložila vlada, je po mnenju informacijske pooblaščenke neskladen z ustavo in zakonom o varstvu osebnih podatkov, prinaša preveč tveganj za posameznike ter je v številnih bistvenih delih pomanjkljiv in nejasen, poroča N1.

Po poročanju omenjenega portala je bila informacijska pooblaščenka kritična že do prejšnjih različic zakona. Tveganj in pomanjkljivosti, na katere je njen urad opozarjal maja, pa ministrstvo za zdravje v zadnji različici predloga ni ustrezno odpravilo, je pojasnila.

Med drugim je po poročanju portala N1 opozorila na pomanjkljivo oceno učinkov v povezavi z varstvom osebnih podatkov. Kljub tej pomanjkljivosti pa ocena vsebuje konkretne in utemeljene načine, kako bi bilo mogoče zakonski predlog popraviti, priznava informacijska pooblaščenka. Vendar potem zakonski predlog teh načinov ne upošteva, je opozorila.

Ministrstvo za zdravje je mnenje informacijske pooblaščenke prejelo prejšnji teden in ga preučuje ter pripravlja ustrezne predloge uskladitev, so pojasnili na ministrstvu za zdravje in dodali, da cenijo in spoštujejo mnenje nadzornega organa v okviru pristojnosti informacijskega pooblaščenca. "Mnenje pooblaščenke bo zagotovo pripomoglo k izboljšavi zakonskega predloga," so dodali.

Spomnili so, da je zakon o digitalizaciji zdravstva v zakonodajnem postopku, zakonodajnopravna služba svojega mnenja še ni podala, ko ga bo, bosta obe mnenji v največji mogoči meri upoštevani v okviru amandmajev, so napovedali.

"Mnenja glede ustavnosti ali neustavnosti posameznih določb predloga zakona pa ministrstvo za zdravje ne more komentirati. Ustavnost posameznih določb zakona lahko presoja le ustavno sodišče po ustreznih postopkih," so poudarili.

Vsekakor pa so po njihovih navedbah vsa opozorila v smeri čim boljšega zakonskega predloga izjemno dobrodošla in na ministrstvu "šteta kot izjemen strokovni prispevek h končni različici zakona, ki bo končno uredil področje digitalizacije v zdravstvu po meri pacienta, transparentno in učinkovito".