Marko Balažic in Peter Gregorčič. Foto: BoBo
Marko Balažic in Peter Gregorčič. Foto: BoBo

Po izgubi poslanskega sedeža v Bruslju so govorili celo o sklicu izrednega kongresa.

Poskus puča v SLS-u? Tako slikovito so nekateri naši sogovorniki, ki niso želeli pred kamero, opisali dogajanje na torkovem glavnem odboru ene najstarejših strank v našem političnem prostoru. Po razgreti analizi volilnega fiaska nekateri člani stranke niso zmogli skriti razočaranja, da so po dveh mandatih izgubili mesto evropskega poslanca in status parlamentarne stranke.

Franc Čebulj, župan občine Cerklje na Gorenjskem, je prepričan, da "če bi prevzel vodstvo Gregorčič, ki je velik potencial, imamo velike možnosti, da se na naslednjih parlamentarnih volitvah uvrstimo v državni zbor".

Čebulj, ki je že na začetku glavnega odbora zahteval izredni kongres stranke, kjer bi zamenjali predsednika, kar je preprečil Balažičev krog v stranki, meni, da anonimno pričevanje, ki Gregorčiča obtožuje osebnega obračunavanja s predsednikom, tudi tega, da je slab politik, ker je dober starš, ni resnično.

Na drugi strani podpredsednik občinskega odbora SLS Sevnica in predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Roman Žveglič, ki je član SLS-a od leta 1988, potrdi vsebino anonimnega pričevanja: "Tukaj je bilo en kup tega obtoževanja, da mu stranka ni popolnoma nič pomagala, da mu je stranka celo nagajala in celo škodila. Da če mu ne bi škodila in nagajala, bi bil Peter Gregorčič evropski poslanec. Razumem razočaranje, ampak način in pristop je bil pa popolnoma zgrešen."

Tudi član izvršnega odbora stranke Primož Jelševar pritrjuje, da je Gregorčič naredil dober izid. "Ampak hkrati je bil ta rezultat zaradi zelo močne terenske mreže SLS-a," je dodal.

Tako Žveglič kot Jelševar sta prepričana, da potrebe po izključevanju ni, da sta v stranki dobrodošla oba akterja, a da to ni stranka, kjer bi se gojil kult osebnosti. "Treba je iskati simbiozo in sodelovanje, ne pa razdor in razkol," poudari Žveglič.

Očitki dela članstva so ob tem leteli predvsem na to, da naj bi Gregorčič, ki ga je kot nosilca liste sicer predlagal Balažic, v svojem govoru večkrat omenil Janeza Janšo. Tako Gregorčič kot Balažic pred našo kamero nista želela. Nam je pa Gregorčič pisno sporočil le to, "da se o svojem nadaljnjem političnem udejstvovanju pogovarja z različnimi ljudmi". Kaj pa se bo zgodilo v SLS-u, bo jasno po septembrski klavzuri.

Razburkano dogajanje v Slovenski ljudski stranki