Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Potem ko so letos spomladi na Hrvaškem uvedli nujno helikoptersko medicinsko pomoč, ta od začetka julija leti tudi ponoči. Vsaj iz Splitske in Reške baze, medtem ko helikopterja v Zagrebu in Osijeku letita le čez dan. Projekt je bil vreden 62 milijonov evrov in pol, v zadnjih treh mesecih pa so imeli več kot 210 intervencij, največ v Splitsko-dalmatinski županiji z leti na otoke Hvar, Vis in Brač in Primorsko-goranski županiji.

"Zdravniki smo opravili posebno urjenje za delo na helikopterju, vsi pa smo specialisti nujne medicine ali smo leta svoje delo opravljali na terenu," je za Prvi povedala zdravnica nujne helikopterske medicinske pomoči Tamara Maurović.

Šest ladij za medicinsko pomoč

V primerih slabega vremena, ko helikopterska pomoč ni možna, se je Hrvaška opremila s šestimi posebnimi ladjami, ki jih izdelujejo v ladjedelnici Iskra shipyard.

Ladje so razporejene po obali tako, da so lahko domačim pacientom in tujim turistom čim hitreje dostopne, je navedla ravnateljica zavoda za nujno medicinsko pomoč Primorsko-goranske županije Senka Kajčić.

Trenutno so na Rabu, Lošinju, v Zadru, Supetru na otoku Braču in v Dubrovniku.

Zdravniki po hrvaških otokih pravijo, da s kombinacijo zračne, morske in cestne nujne pomoči zdaj lahko izbirajo najhitrejši način za oskrbo nujnih pacientov. Ladje za nujno medicinsko pomoč so do zdaj samo na Kvarnerju opravile 41 intervencij, Hrvaška pa v prihodnje načrtuje gradnjo še dodatnih medicinskih plovil.