Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. vir: ARSO

Nevihte, ki trenutno nastajajo v severnem, severozahodnem in zahodnem delu Slovenije, bodo po napovedih vremenoslovcev ponoči vse pogostejše in se bodo do postopoma jutra razširile nad večji del Slovenije. Možni bodo močnejši nalivi.

"Do jutra mogoče še ne bodo zajele jugovzhoda in vzhoda, potem pa. Pojavljali se bodo tudi močni nalivi in nevihte, bolj govorimo o nalivih kot o toči. Količina bo kar znatna. Težišče padavin pa bo v severni Sloveniji," je zjutraj za Radio Slovenija povedal vremenoslovec Agencije RS za okolje (Arso) Urban Žagar.

Kot so sporočili z Arsa, izračuni vremenskih modelov kažejo, da bo v 6 do 12 urah padlo od 40 do 100 milimetrov dežja, krajevno pa lahko pade tudi do 150 milimetrov. Vremenoslovec Branko Gregorčič iz Arsa je za Televizijo Slovenija povedal, da bodo marsikje lahko tudi zaostrene razmere, zato previdnost ni odveč, da se ne bi ponovil lanski scenarij poplav.

Zaradi napovedanih nočnih neurij bo sicer po besedah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana v povečani pripravljenosti celoten severni del države, da se bodo lahko hitro odzvali na morebitne težave. "Prepričan sem, da bomo to stvar pripeljali h koncu relativno hitro. Še bolj bi bil vesel, če se to poletje ne bomo več videli," je dejal.

Ponoči nevihte z močnimi nalivi

Verjetne hudourniške poplave in velika nevarnost nastanka plazov

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje opozarja na verjetnost hudourniških poplav. "V noči na soboto in v soboto dopoldne bodo hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke zlasti v severni in osrednji Sloveniji, lahko pa tudi v drugih delih države. Ob tem lahko na teh območjih nastanejo poplavljanja ob hudourniških strugah in manjših rekah. Poplavile bodo tudi padavinske in zaledne vode v več delih države," so zapisali in dodali, da je na območju Koroške, Savinjske in Gorenjske možnih od 50 do 100 mm padavin. Glavnina padavin bo padla v manj kot 12 urah.

Geološki zavod Slovenije opozarja, da bo zaradi napovedanih padavin in namočenosti tal v noči na soboto in v soboto, pa tudi še v prihodnjih dneh povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov, reaktivirajo pa se lahko tudi že obstoječi. Opozorilo velja za celotno državo, so zapisali.

Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih.

Foto: Ministrstvo za okolje in prostor
Foto: Ministrstvo za okolje in prostor

Padavine se bodo v soboto umirile, proti večeru se bo zjasnilo

V soboto bo sprva oblačno s padavinami, možne bodo tudi še posamezne nevihte z močnejšimi nalivi. Čez dan bodo padavine nato od zahoda slabele in postopno ponehale tudi na vzhodu. Proti večeru se bo razjasnilo. Ponekod bo pihal veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25, na Primorskem okoli 30 stopinj Celzija.

V nedeljo bo vreme pretežno jasno z nekaj megle po kotlinah. Popoldne ali proti večeru bo na zahodu še nastala kakšna nevihta, temperature pa se bodo po vsej državi spet dvignile do 30 stopinj Celzija, na Primorskem bo še kakšna stopinja več. V ponedeljek bo nato delno jasno z občasnimi krajevnimi plohami ali nevihtami.


Facebook prispevek: https://www.facebook.com/ArsoVreme/posts/pfbid0UbedXSrNFdurF9ZDd9mBSbYdxYBwC5ikunZZrkbSR5Fm8EZysAH2EKaMa8vTQR2Jl

Vreme RTVSLO.si