Kimberly Cheatle je bila na čelu tajne službe dve leti. Foto: Reuters
Kimberly Cheatle je bila na čelu tajne službe dve leti. Foto: Reuters

Cheatle je v ponedeljek na zaslišanju v kongresu prevzela odgovornost za pomanjkljivo varovanje republikanskega predsedniškega kandidata na predvolilnem shodu 13. julija, ko je bil na Trumpa izveden poskus atentata.

Streljal je 20-letni Thomas Matthews Crooks s strehe bližnjega poslopja zunaj varnostnega območja zborovanja. Potem ko mu je uspelo izstreliti osem strelov iz puške, so ga pokončali ostrostrelci tajne službe.

Na zaslišanju se je Cheatle morala spoprijeti tako s kritikami republikancev kot demokratov, ki so jo pozvali tudi k odstopu. Čeprav jim je dejala, da je najboljša za vodenje tajne službe v času, ko poteka preiskava poskusa atentata, pa je dan pozneje odstopila s položaja.

Cheatle je agencijo vodila od leta 2022 in je kongresnikom povedala, da prevzema odgovornost za poskus atentata, ki ga je označila za največji neuspeh tajne službe, odkar je bil leta 1981 ustreljen takratni predsednik Ronald Reagan.

"Čeprav je odstop direktorice Cheatle korak k odgovornosti, moramo vseeno opraviti popoln pregled tega, kako so se zgodile varnostne napake, da jih lahko preprečimo v prihodnosti," je njen odstop komentiral republikanski predsednik odbora za vladni nadzor James Comer. "Nadaljevali bomo nadzor tajne službe," je zatrdil.

Crooks je streljal s strehe stavbe v zgornjem desnem robu fotografije. Foto: Reuters
Crooks je streljal s strehe stavbe v zgornjem desnem robu fotografije. Foto: Reuters

Biden: To se nikoli ne more več ponoviti

Predsednik predstavniškega doma kongresa republikanec Mike Johnson je po njenem odstopu sporočil, da bi to morala storiti že prejšnji teden.

Johnson in vodja demokratske manjšine v predstavniškem domu Hakeem Jeffries sta pred odstopom direktorice naznanila, da bo kongres oblikoval neodvisno delovno skupino za preiskavo poskusa atentata, ki jo bodo sestavljali predstavniki obeh strank.

Predsednik Joe Biden se je Cheatle zahvalil za opravljeno delo in zagotovil, da bo neodvisna preiskava prišla do dna dogodkom 13. julija. "Vsi vemo, da se tisto, kar se je zgodilo na ta dan, ne more nikoli več ponoviti," je dejal Biden in napovedal, da bo kmalu imenoval njeno naslednico na čelu tajne službe.

Največ kritik je letelo na neuspešno zavarovanje strehe industrijske stavbe, kjer je bil strelec približno 140 metrov od odra, kjer je govoril Trump. Omenjena stavba stoji zunaj varnostnega območja, ki ga je varovala tajna služba, kar so kritizirali nekdanji agenti in kongresniki.

Trump: V veliko čast mi je bilo dobiti strel za demokracijo

Trump se je na odstop Kimberly Cheatle odzval na svojem družbenem mediju Truth Social. "Vlada Joe Biden/Kamala Harris me ni ustrezno zaščitila in sem bil prisiljen dobiti strel za demokracijo. To mi je bilo v veliko čast," je zapisal.