Cheatle je bila na zaslišanju deležna številnih kritik. Foto: Reuters
Cheatle je bila na zaslišanju deležna številnih kritik. Foto: Reuters

Direktorica je na odboru za vladni nadzor v predstavniškem domu kongresa, kjer republikanci zahtevajo njen odstop s položaja, dejala, da je bil poskus atentata na Trumpa za agencijo največji operativni spodrsljaj v zadnjih desetletjih.

"Najsvetejša naloga tajne službe je zaščita voditeljev naše države. 13. julija smo odpovedali v tej misiji. Kot direktorica tajne službe prevzemam vso odgovornost za varnostne pomanjkljivosti," je dejala.

Na Trumpa, ki je imel v podeželskem kraju Butler svoje predvolilno zborovanje, je streljal 20-letni Thomas Matthews Crooks, in sicer s strehe bližnjega poslopja zunaj varnostnega območja zborovanja. Potem ko mu je uspelo izstreliti osem strelov iz puške, so ga pokončali ostrostrelci tajne službe.

Drugi agenti so se medtem vrgli na Trumpa in ga obkolili s svojimi telesi, kandidat za predsednika pa je kljubovalno dvignil pest v zrak in podpornike pozval, naj se borijo.

Še vedno sicer ni jasno, ali je Trumpa v desno uho zadela krogla ali delci stekla razbitega trotel bobna. Trump pravi, da je sprejel kroglo za demokracijo, tajna služba pa tega ne komentira.

Nekateri analitiki so upali, da bo po poskusu atentata malce umiril svojo retoriko. Uvod v njegov govor na nacionalni konvenciji republikanske stranke je bil spravljiv, vendar pa je hitro zajadral nazaj v svoj znani slog žalitev in nepovezanih pretiravanj.

Preiskava napada na Trumpa doslej še ni odkrila nagiba strelskega napada, v katerem je umrl eden od Trumpovih podpornikov, dva pa sta bila ranjena.

"Tajna služba je postala obraz nesposobnosti"

Republikanci v odboru so zaslišanje danes začeli z ostrimi kritikami direktorice in tajne službe in poudarili, da je Trumpova kampanja menda že nekaj dni pred napadom prosila za okrepljeno varovanje, vendar naj bi tajna služba to zavrnila.

Po napadu je tajna služba pojasnila, da je bila za varovanje zunaj zavarovanega območja zborovanja odgovorna lokalna policija. Tajna služba namreč predsednika ZDA varuje z vsemi silami, predsedniški kandidati pa so deležni manjšega števila agentov, ki se pri delu zanašajo na lokalno policijo.

"Misija tajne službe je zaščita ameriških in tujih gostujočih voditeljev v ZDA ter varovanje kandidatov na predsedniških volitvah. Tajna služba ne sme odpovedati pri svoji misiji, ampak 13. julija in v dneh pred tem je povsem odpovedala. Tajna služba ima več tisoč zaposlenih in bistveni proračun, zdaj pa je postala obraz nesposobnosti," je dejal predsednik odbora republikanec James Comer.

Direktorico je pozval, naj odstopi, kar je med drugimi pozneje storil tudi Michael Turner iz Ohia. "Ne le da morate odstopiti, ampak bi vas moral predsednik Joe Biden odpustiti, ker je ogroženo tudi njegovo življenje," je dejal Turner.

Cheatle, ki jo je Biden leta 2022 imenoval na čelo tajne službe, je pozive k odstopu zavrnila in zatrdila, da meni, da je najboljša oseba za vodenje tajne službe v tem trenutku. Je sicer veteranka agencije, ki varuje predsednike ZDA, predsedniške kandidate in tuje voditelje v ZDA.

Direktorica med zaslišanjem ni hotela razkriti veliko podrobnosti o samem poskusu atentata, kar ni že znano, in poteku preiskave. "Lahko govorim le na splošno," je dejala, nato pa so jo napadli še demokrati.

Trumpov nekdanji zdravnik v Beli hiši – zdaj republikanski kongresnik iz Teksasa Ronny Jackson – je sporočil, da je krogla zadela zgornji del Trumpovega uhlja in bi ga skoraj ubila. Demokrati Jacksonovim diagnozam ne zaupajo že od takrat, ko je bil glavni zdravnik Bele hiše pri Trumpu.