Albert Riera je znova prevzel vodenje Celjanov. Foto: www.alesfevzer.com
Albert Riera je znova prevzel vodenje Celjanov. Foto: www.alesfevzer.com

Za Celjani je po nenadni menjavi trenerja, ko je Damirja Krznarja zamenjal stari znanec Albert Riera, slabše obdobje. Najprej so v kvalifikacijah Lige prvakov visoko izgubili v Bratislavi proti Slovanu z 0:5, potem pa pokleknili še v domačem prvenstvu proti Muri v Murski Soboti.

Zdaj jih čaka na papirju šibkejši tekmec, navsezadnje je po Transfermarktu Celje več kot trikrat vrednejše od irskega tekmeca, zato bi vloga favorita morala biti na celjski strani. Napredovanje Celjanov bi v vsakem primeru že pomenilo tudi evropsko jesen, saj bi v najslabšem primeru igrali v skupinskem delu Konferenčne lige.

Če bo Celje dejansko napredovalo, se bo v zadnjem kvalifikacijskem krogu Evropske lige merilo s poražencem 3. kroga kvalifikacij Lige prvakov med švedskim Malmöjem in grškim PAOK-om iz Soluna. Ob morebitnem izpadu in nadaljevanju v zadnjem kvalifikacijskem krogu Konferenčne lige pa se bodo Celjani pomerili z boljšim iz obračuna med kazahstanskim Ordabasijem in armenskim Pjunikom.

Riera: Nismo bili pripravljeni za Ligo prvakov, smo pa za Evropsko ligo

Maribor in Olimpija pa bosta v četrtek igrala predzadnji kvalifikacijski krog Konferenčne lige. Štajerci so v prejšnjem, 2., krogu izločili romunsko Universitateo Craiovo, zdaj pa jih čaka srbski predstavnik. Zasedba iz Novega Sada je vsaj po Transfermarktu boljša, njena vrednost znaša približno 19 milijonov evrov, medtem ko je mariborska vredna deset milijonov.

Nogometaši Maribora (na fotografiji Etienne Beugre) se bodo pomerili z Vojvodino. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Maribora (na fotografiji Etienne Beugre) se bodo pomerili z Vojvodino. Foto: www.alesfevzer.com

Božić: Naš cilj je zmaga
Za Mariborom je popotnica dveh tekem brez zmage. Poraz v Romuniji ni bil usoden glede napredovanja v tem evropskem tekmovanju, v domači ligi proti sicer zelo organiziranemu Bravu pa je bil remi tudi malce nepričakovan. "Od nedeljskega večera so misli usmerjene k Vojvodini. Vemo, kako pomembnih bo prvih 90 minut nove evropske preizkušnje. Naš cilj je zmaga, želimo si priigrati čim boljše izhodišče pred povratno tekmo. Upam, da bodo tribune čim bolj polne, da bodo gledalci uživali ob dobri tekmi in da se bo razpletla v našo korist," je za spletno stran kluba povedal eden bolj razpoloženih v zadnjem obdobju pri Mariboru Marko Božić. Ob morebitnem uspehu bodo Mariborčani v zadnjem kvalifikacijskem krogu igrali proti zmagovalcu dvoboja med finskim Ilvesom in švedskim Djurgardnom.

Ljubljančani pod vodstvom Victorja Sancheza še ne poznajo poraza. Foto: www.alesfevzer.com
Ljubljančani pod vodstvom Victorja Sancheza še ne poznajo poraza. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija še ne pozna poraza
Uro in 15 minut pred mariborsko tekmo bodo v Stožicah igrali izbranci Victorja Sancheza. Olimpija pod njegovim vodstvom še ne pozna poraza. Zmagala je tako na štirih pripravljalnih tekmah kot na vseh petih uradnih tekmah nove sezone v domači ligi in v Evropi. Ljubljančani so v 2. kvalifikacijskem krogu Konferenčne lige izločili ukrajinsko zasedbo Polisja Žitomir, zdaj jo čaka moldavski klub, ki je po vrednosti na Transfermarktu primerljiv z ljubljanskim, oba sta vredna dobrih devet milijonov evrov. Moldavski podprvak je pred nekaj leti že igral tudi v skupinskem delu Lige prvakov, v Konferenčno ligo pa je prišel po porazu v 2. krogu kvalifikacij Evropske lige proti Elfsborgu. Prav zadnji je mogoč tekmec zmagovalca slovensko-moldavskega obračuna v zadnjem kvalifikacijskem krogu Konferenčne lige, če bo izgubil v 3. krogu kvalifikacij Evropske lige proti Rijeki Dejana Petroviča.

V evropskih tekmovanjih je prvič v zgodovini igral tudi ljubljanski Bravo, ki pa ga je v 2. krogu kvalifikacij Konferenčne lige ustavil Zrinjski.


Evropska liga, 3. predkrog

Prva tekma, četrtek ob 20.15:
CELJE - SHAMROCK ROVERS (IRS)

Sodnik: Damian Sylwestrzak (Poljska)

Povratna tekma bo 15. avgusta ob 21.00.


Konferenčna liga, 3. predkrog

Prva tekma, četrtek ob 19.00:
OLIMPIJA - ŠERIF TIRASPOL

Sodnik: Vasilis Fotias (Grčija)

Povratna tekma bo 15. avgusta ob 19.00.

Četrtek ob 20.15:
MARIBOR - VOJVODINA

Sodnik: Daniel Stefanski (Poljska)

Povratna tekma bo 15. avgusta ob 20.00 v Bački Topoli.