Rama, Golob, Plenković in Vučević. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Rama, Golob, Plenković in Vučević. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Premierja Robert Golob in Andrej Plenković sta kot voditelja držav, ki sta že članici Evropske unije, podprla napoved Ursule von der Leyen, ki je na Bledu v nagovoru pred panelom dejala, da namerava v prihodnji komisiji imenovati evropskega komisarja, ki se bo ukvarjal zgolj s širitvijo. V iztekajočem se mandatu je komisar Oliver Varhelyi pristojen za širitveno in sosedsko politiko.

Sorodna novica Von der Leyen: Rusija se je odločila požgati mostove z evropskimi sosedi

Naklonjenost do predloga je nakazal tudi novi predsednik srbske vlade Miloš Vučević, ki je ponovil, da pridružitev EU-ju ostaja glavni zunanjepolitični cilj Beograda. Premier Albanije Edi Rama, katere zavezanost pridruževanju ni bila nikoli pod vprašajem, je ob tej priložnosti izrazil zadovoljstvo nad začetkom izvajanja načrta EU-ja za gospodarsko rast Zahodnega Balkana.

Tako Rama kot Plenković sta glede širitve EU-ja izrazila stališče, da je največji podpornik tega procesa ruski predsednik Vladimir Putin, ki je po Ramovih besedah z napadom na Ukrajino "pomagal Evropski uniji, da je doumela, da živi v vzporednem svetu".

Golob in Rama sta v pogovoru o Rusiji in vojni v Ukrajini opozorila na nevarnost propagande iz Moskve, medtem ko je Vučević vztrajal pri stališču Srbije, ki zadnji dve leti in pol zavrača pritiske, naj sprejme sankcije proti Moskvi.

Robert Golob s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen na Blejskem strateškem forumu. Foto: BoBo
Robert Golob s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen na Blejskem strateškem forumu. Foto: BoBo

Voditelji so se dotaknili tudi vprašanja Palestine, ki ga je Golob povezal z Ukrajino. Kot je dejal, predvsem med državami svetovnega Juga Kijevu škodijo dvojna merila nekaterih njegovih zahodnih zaveznic glede vojn v Ukrajini in Palestini.

Ob tem je povedal, da sam ne verjame, da izraelski premier Benjamin Netanjahu še želi osvoboditi talce, ki so jih palestinski borci zajeli oktobra lani, ampak meni, da gre samo za željo po tem, da ostane na oblasti. Pozdravil je tudi prizadevanja tistih Izraelcev, ki Netanjahuju sporočajo, naj ustavi vojno.