Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Pred začetkom 19. Blejskega strateškega foruma, ki letos poteka pod naslovom Svet vzporednih realnosti, je več govork in govorcev sporočilo, da ne pristajajo na vzporedne standarde.

Nataša Posel: Pozivi EU-ja so prazni

"Solidarnost na eni strani in trgovanje na drugi – to so vzporednosti, ki gredo političnim voditeljem zlahka iz ust, ampak kar pade na tla, niso več besede, ampak so bombe, so streli in je smrt. Tisoči mrtvih, genocid, v katerega nihče ne poseže, to so posledice," je dejala Nataša Posel iz Amnesty International Slovenije.

"Naše sporočilo državam Evropske unije ter vse udeležencem foruma je, da so vsi pozivi EU-ja k prekinitvi nasilja prazni, dokler ni konkretnih ukrepov," je poudarila Posel in zahtevala takojšnji embargo na trgovanje z orožjem z Izraelom, prepoved trgovine z izraelskimi naselbinami na zasedenih palestinskih ozemljih in ukrepanje v ZN-u, da se izraelska okupacija Palestine konča.

Sorodna novica Von der Leyen: Rusija se je odločila požgati mostove z evropskimi sosedi

Nada Pretnar: Nagrajujejo apartheid

Nada Pretnar iz Gibanja za pravice Palestincev je zbranim voditeljem očitala, da govorijo o demokraciji in pravičnosti, a da obenem z gospodarskim, vojaškim in političnim sodelovanjem nagrajujejo izraelsko politiko kolonizacije in apartheida.

"Govorite o miru, a Izraelu za izvajanje genocida v Gazi pošiljate milijarde. Govorite o človekovih pravicah, a 40.000 pobitih Palestincev in Palestink vidite kot kolateralno škodo ohranjanja varnosti Izraela. Govorite o otrokovih pravicah, a medtem ko Izrael bombardira novorojenčke in strada otroke, govorite o izraelski pravici do samoobrambe. Govorite o novinarski svobodi, a izraelskemu pobijanju palestinskih novinarjev in izganjanju mednarodnih medijskih hiš iz Izraela ne dajete pozornosti. Govorite o mednarodnem pravu, a se na odločitve Meddržavnega sodišča, ki se je jasno izreklo glede izraelskih hudodelstev in s tem tudi zavezalo države k odgovornosti, požvižgate," je dodala.

Predstavnica študentov, ki so v solidarnosti s Palestinci letos začasno zasedli ljubljansko fakulteto za družbene vede, je tako kot Nada Pretnar slovenski vladi očitala dvoličnost, ki da jo izkazuje s tem, ko je na Bled povabila nekdanjo izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni, ki je med drugim bila članica vlade v času izraelskih napadov na Gazo v letih 2008 in 2009.

"Naš zunanjepolitični vrh se z vabljenjem visokih izraelskih predstavnikov, soodgovornih za smrti več desetih tisočih palestinskih civilistov, odmika od poti, ki si jo je Slovenija zastavila s priznanjem palestinske države, ter od sankcij zoper genocidni Izrael, ki si sankcije tako kot vsaka druga genocidna sila zasluži," so študenti sporočili v izjavi.

Sorodna novica Levica za umik vabila Cipi Livni. Fajon: Blejski forum je soočenje različnih pogledov

Zunanja ministrica Tanja Fajon je že pred BSF-jem zavrnila pozive k umiku vabila Livni, rekoč, da je forum platforma, ki naj bi združevala različna mnenja. V nasprotju s prvotnim načrtom Livni in Fajon sicer ne bosta sodelovali na istem panelu, v sklopu programa prvega dne bo namesto tega z Livni potekal krajši individualni pogovor.

Letošnji BSF poteka v času, ko Izrael agresivne politike iz razdejane Gaze širi še na zasedeni Zahodni breg, kjer lokalnemu palestinskemu prebivalstvu še bolj kot sicer grozita uničenje in prisilno razseljevanje.