Boštjan Cesar in Milivoje Novaković sta vodila tekmo s klopi, selektor Kek pa je tekmo spremljal na častni tribuni. Foto: www.alesfevzer.com
Boštjan Cesar in Milivoje Novaković sta vodila tekmo s klopi, selektor Kek pa je tekmo spremljal na častni tribuni. Foto: www.alesfevzer.com

Kek je tekmo uvodnega kroga Lige narodov v skupini B3 spremljal na častni tribuni, saj je odslužil kazen z evropskega prvenstva. Na tekmi osmine finala proti Portugalski v Frankfurtu je prejel rdeči karton. Izbrano vrsto je na klopi vodil njegov pomočnik Boštjan Cesar. Na novinarski konferenci je bil vseeno Mariborčan, ki bo v ponedeljek praznoval 63. rojstni dan. Njegova največja želja so seveda tri točke proti Kazahstanu v Stožicah.

Sorodna novica Slovenci za uvod v Ligo narodov brez Oblaka in Keka remizirali z Avstrijci

Po vodstvu naredili nekaj osnovnošolskih napak
"To je bila težka tekma, lahko živimo s tem izidom. Obe ekipi sta imeli veliko težav s težkim igriščem, še posebej v prvem polčasu. Bili smo preveč pasivni, stali predaleč in pustili v položajih ena na ena, da nas Avstrijci izigravajo, da imajo premoč na sredini igrišča. Ko smo stopili malo bližje oziroma jih navlekli na naš način igranja, potem so se tudi nam odpirale situacije. Dvakrat, trikrat smo slabo reagirali v protinapadih, tako da je to verjetno pravičen izid. Avstrijci so imeli več časa žogo v nogah in mogoče neko pobudo, ampak to je tudi naš način igranja," je uvodno tekmo Lige narodov ocenil Kek, ki je trenersko kariero začel leta 2000 v Ljudskem vrtu.

"Tekma je ponudila dosti ritma gor-dol, v kar se ne bi smeli spustiti, ker so v tem Avstrijci najmočnejši. Lahko živim s tem izidom, ampak naš cilj je bil seveda zmaga in po tistem dobrem začetku smo po 25. minuti preveč padli. Naredili smo nekaj osnovnošolskih napak. Zelo naivno smo prejeli zadetek. Le stali smo in nismo se odzvali," je poudaril slovenski selektor, ki je bil zadovoljen s sodnikom Radujem Petrescujem. Romun je dovolil zelo ostro igro.

Slovenci prigarali točko proti Avstriji na zelo slabi zelenici v Stožicah

Tudi Avstrijci v Celovcu nimajo bajnega igrišča
Glavna tema novinarske konference je bilo igrišče v Stožicah. Žoga se je večkrat zelo nenavadno odbijala, igralcem je večkrat ušla v avt ali pa so jo celo zgrešili.

"Igrišče je bilo zelo težko. Ni v dobrem stanju, saj je nenavadno mehko. Vseeno je Rangnick pretiraval, ko je rekel, da ni primerno za Ligo narodov. Tudi Avstrijci v Celovcu nimajo bajnega igrišča. V ponedeljek bo to igrišče znova težava, o novembru pa raje niti ne govorim. Tu igrata tudi Olimpija in Bravo, zelenica je v domeni nekoga drugega," je menil Kek, ki je bil zadovoljen z vzdušjem, zbralo se je 14.834 gledalcev: "Energija s tribun je bila dobra, čeprav sem eno uro pred tekmo mislil, da sem na gostovanju."

Benjamin Šeško je zanesljivo izvedel najstrožjo kazen v 16. minuti. Foto: Reuters
Benjamin Šeško je zanesljivo izvedel najstrožjo kazen v 16. minuti. Foto: Reuters

Vidovšek poka od samozavesti
V vratih je priložnost dobil Matevž Vidovšek, ki je branil namesto kapetana Jana Oblaka, ki še ni nared po virozi.

"Z Oblakom sem se pogovoril dopoldne in opazil sem, da še ni popolnoma okreval. Nisem želel tvegati, če pa imam na voljo drugega vratarja, ki je v dobri seriji in poka od samozavesti. Ta ekipa ima pravi značaj, z nekaterimi nisem zadovoljen, a o tem se bomo pogovorili v garderobi."

Napadalca nista dovolj delala v obrambi
Kek je poudaril, da je imela Avstrija premoč na sredini igrišča: "Trenirali smo štirikrat in hitro sem opazil, da so nekateri hitro zakuhali. Ne morem spreminjati celotnega sistema. Proti Avstriji, ki ima zelo močno sredino, je težko igrati le z dvema klasičnima veznima igralcema, zato smo trpeli. Napadalca nista dovolj delala v obrambi. Njihov zadnji vezni igralec je bil ves čas sam."

Tekmo v Stožicah si je ogledalo 14.834 gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Tekmo v Stožicah si je ogledalo 14.834 gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Taka predstava ne bo dovolj za pot na svetovno prvenstvo
Naslednji veliki cilj slovenske reprezentance je uvrstitev na 23. svetovno prvenstvo, ki bo od 11. junija do 19. julija potekalo v Kanadi, Mehiki in ZDA. Prvič se bo kvalificiralo 48 ekip, ki bodo razporejene v 12 skupin s po štirimi moštvi.

"Taka predstava ne bo dovolj za pot na svetovno prvenstvo. To je začetek pustolovščine z naslovom Gremo v Ameriko. Prepričan sem, da bomo igrali v Ameriki. Trdno verjamem, da bodo na tej poti težave. Nekatere težave smo videli že na tej tekmi. Mi smo take tekme prej izgubljali. Proti Avstrijcem smo trikrat zapored prepričljivo izgubili," je odločno napovedal Kek.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Avstrijci mislijo, da smo mi navajeni igrati na njivah
Avstrija je odlično igrala na evropskem prvenstvu v Nemčiji. V skupini D je premagala Poljsko s 3:1 in nato še Nizozemsko s 3:2. V osmini finala je izgubila proti Turčiji v Leipzigu z 1:2, čeprav je imela veliko več priložnosti. Avstrijci so zelo samozavestni in se imajo za favorite skupine B3 v Ligi narodov.

"Tudi preko Lige narodov se lahko pride na svetovno prvenstvo. Treba bo še zelo trpeti, da bomo na dovolj visoki ravni. Tokrat je bilo dovolj za točko proti Avstriji, ki se je sama razglasila za favorita te skupine. Bili so zelo samozavestni pred tekmo in morda tudi zaradi tega jeza, ko se je kakšen kos trave odtrgal. Očitno mislijo, da smo mi navajeni igrati na njivah," je še dodal Kek.

Ralf Rangnick je v tujini vodil le en klub. V sezoni 2021/22 je bil začasni trener Manchester Uniteda. Pred dvema letoma je prvič prevzel reprezentanco. Avstrija je zadnjič igrala na svetovnem prvenstvu leta 1998 v Franciji, zato je njegov naslednji cilj jasen. Foto: EPA
Ralf Rangnick je v tujini vodil le en klub. V sezoni 2021/22 je bil začasni trener Manchester Uniteda. Pred dvema letoma je prvič prevzel reprezentanco. Avstrija je zadnjič igrala na svetovnem prvenstvu leta 1998 v Franciji, zato je njegov naslednji cilj jasen. Foto: EPA

Rangnick: Za Ligo narodov je bilo igrišče popolnoma neprimerno
Ralf Rangnick je 29. aprila 2022 postal selektor Avstrije. Uvrstil se je na evropsko prvenstvo v Nemčiji, kjer je ostal grenek priokus po izpadu v osmini finala. Aprila je imel 66-letni strokovnjak ponudbo Bayerna, da nasledi Thomasa Tuchla, a jo je zavrnil, čeprav ga je podprl celo alfa in omega bavarskega velikana Uli Hoeness.

"Delitev točk je zaslužena, čeprav smo bili mi precej bolj aktivni v drugem polčasu. Skušali smo do zadnje minute zadeti še drugič. Paziti smo morali, saj so bili Slovenci nevarni iz protinapadov. Lahko sem zadovoljen, saj so bile razmere za igro zelo neugodne. Hitro smo se znašli v zaostanku, po strogo dosojeni enajstmetrovki, ki ni bila čista kot solza. Odzvali smo se zelo dobro, priigrali smo si dve lepi priložnosti še pred izenačenjem. Večkrat smo prodrli za njihovo obrambo," je tekmo ocenil Rangnick, ki si je ime ustvaril že v Ulmu. Iz tretje lige ga je popeljal v Bundesligo in navdušil z nastopom v redni tedenski oddaji ZDF Sportstudio, kjer je na tablo risal razne taktične zamisli in hitro so ga vsi začeli klicati profesor.

"Zelenica je bila katastrofalna. Zelo nenavadno je bilo že v tem letnem času videti take neravnine na igrišču. Za Ligo narodov je bilo to popolnoma neprimerno igrišče. Za obe ekipi je bilo težko igrati kombinatorno, a težje je vedno za ekipo, ki ima precej večjo posest žoge. Vseeno smo imeli nadzor nad srečanjem v drugem polčasu. Lahko bi si priigrali kakšno priložnost več. Predvsem pri prostih strelih in kotih predložki niso bili dovolj natančni. Imamo vsekakor še kar nekaj rezerve pred naslednjimi tekmami," je razlagal nekdanji trener Stuttgarta, Hannovra, Schalkeja, Hoffenheima in Leipziga.

Avstrijski navijači so pričakovali zmago v Stožicah, na koncu pa so bili lahko srečni tudi s točko. Foto: www.alesfevzer.com
Avstrijski navijači so pričakovali zmago v Stožicah, na koncu pa so bili lahko srečni tudi s točko. Foto: www.alesfevzer.com

V prvem polčasu ga je večkrat razjezil sodnik Petrescu
Najbolj je bil zadovoljen, da so izenačili po lepi akciji, ki jo je v 28. minuti učinkovito zaključil vezist Bayerna Konrad Laimer.

"Ogledal sem si vse tekme Slovenije na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Iz igre ni prejela niti enega zadetka, oba je dobila iz standardnih položajev. Mi smo torej prvi, ki smo jim zabili gol iz igre na zadnjih tekmah. Imeli smo tudi več priložnosti. Slovenija je zelo disciplinirano igrala v obrambi, zelo težko je zadeti proti njim. V napadu imajo izjemnega Šeška in zelo dobrega Šporarja. Na taki zelenici je res težko igrati proti njim. V prvem polčasu je sodnik vsako odločitev piskal v njihovo korist," je razmišljal Rangnick.

V Oslu pričakuje drugačno tekmo
V ponedeljek se bo Avstrija v 2. krogu Lige narodov v Oslu srečala z Norveško: "To je šele začetek sezone in nekaterim igralcem se pozna, da jim manjka še kakšnih pet odstotkov. V ponedeljek v Oslu bom imel na voljo več igralcev. Kazahstan se je le branil proti Norveški, v Oslu pa nas čaka popolnoma drugačna tekma."