Tadej Pogačar je po daljšem tekmovalnem premoru še naprej v odlični formi. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je po daljšem tekmovalnem premoru še naprej v odlični formi. Foto: Reuters

Vse oči so bile uprte v Pogačarja. 16 krogov dirkanja po Quebecu večinoma sicer ni postreglo s posebnim razburjenjem, beg je bil pod nadzorom, sta bila pa zanimivejša zadnja dva kroga. Pri tem je pomembno vlogo igral ravno Pogačar. Toda trasa dobrih 200 km dolge dirke, ki je potekala v sončnem vremenu, je bila zanj premalo selektivna. Smetano je pobral 33-letni Matthews in v cilju v zrak dvignil tri prste (VN Quebeca je dobil tudi v letih 2018 in 2019), potem ko je imel za dolžino kolesa prednosti pred Biniyamom Girmayem in Rudyjem Molardom. Svojo drugo zmago sezone je posvetil stari mami, ki je umrla prejšnji teden.

Pogi dva kilometra pred ciljem vodilni
Pogačar se je z ekipo UAE 40 kilometrov pred ciljem na vso moč podal v lov za ubežnikoma Artemom Schmidtom (Ineos) in Frankom van den Broekom (Team DSM–Firmenich PostNL), ki sta imela takrat tri minute in pol prednosti. Deset kilometrov pred ciljem je bil beg končan, sledili so posamični napadi. Pogačar je bil ves čas na preži in mu je dobro kazalo, predvsem ko se je znašel v vodilni skupini šesterice kolesarjev, v kateri sta bila tudi Matteo Jorgenson in Julian Alaphilippe. Kratek vzpon na Glacis je poskusil izkoristiti za dokončen obračun s tekmeci, resda je ta vzpon končal v ospredju, toda Belgijec De Lie je bil takoj za njim. Do cilja sta bila še dva kilometra, sprinterske ekipe so hitro ujele priključek in odločal je sprint glavnine.

Sorodna novica Pogačar pred kanadskima klasikama: "Sem izjemno zadovoljen, vse bo le še bonus"

V nedeljo v vlogi favorita
Skupaj se je nabralo slabih 3000 višinskih metrov razlike. Že v nedeljo bo drugače, na sporedu bo VN Montreala, ki bo občutno težja, saj bo treba premagati približno 4500 višinskih metrov. Na tej trasi je Pogačar leta 2022 že zmagal in bo spet med glavnimi favoriti. "Bila je dobra dirka, ekipa je opravila dobro delo. Želel sem trdo končnico in jo dobil, zadnjih nekaj krogov smo oddelali zelo močno. Nisem bil prepričan, ali bi napadel v zadnjem kilometru, a sem se odločil napačno in čakal na sprint, kjer sem bil ujet z vseh strani. A sem vesel, da sem nazaj, noge so se dobro obračale in komaj čakam na nedeljo," je komentiral najboljši kolesar na svetu.

Tratnik napadel, skok izničil Pogačar
Na startni listi je bilo danes pet Slovencev. V času zmagovalca je bil v cilju Matej Mohorič na 30. mestu (njegovo lansko peto mesto ostaja najboljši slovenski izid v Quebecu), Jan Tratnik, ki je pokazal dobro pripravljenost (njegov skok je v sklepnem delu dirke pokril ravno Pogačar), je bil 72. z 52 sekundami zaostanka Govekar in Novak drike nista končala. Preizkušnji v Kanadi sta zadnji dirki svetovne serije pred svetovnim prvenstvom, ki ga bo konec meseca gostila Švica.

Pogačar napadal, toda več od 7. mesta ni mogel izvleči

VN Quebeca, 201,6 km

Profil krožne proge. Foto: Organizator
Profil krožne proge. Foto: Organizator

Pred dirko je Pogačar povedal, da je nekoliko nervozen po daljšem premoru: