Mestni tehnološki park je orkestru v dveh letih celo zgradil lastno koncertno dvorano. Orkester želi Kitajcem približati simfonično glasbo in hkrati negovati tradicijo.

Foto: im.puls
Foto: im.puls

Kitajski orkester iz Sudžova, v izvirniku »Suzhou Chinese Orchestra«, prihaja s Kitajske, natančneje iz mesta Sudžov (Suzhou) na jugovzhodu države. Gre za vrhunski orkester, ki združuje več kot 90 glasbenikov, starih v povprečju 29 let, iz vse države in katerega poslanstvo je ohranjanje glasbene dediščine južne Kitajske, ki je znana po edinstvenih glasbilih - zlasti v provinci Jiangnan, južno od reke Jangce. Orkester vključuje glasbenike, ki igrajo tako na običajna zahodna glasbila, kot tudi na tradicionalna kitajska glasbila in s tem ustvarjajo še ne slišan simfonični zvok. Orkester je zaradi tega edinstven na svetu.

Simfonični orkester je bil ustanovljen leta 2017 s pomočjo mesta Sudžov in tehnološkega parka New District iz Sudžova. Sudžov je eno najstarejših kitajskih mest. Ponaša se z več kot 2500-letno zgodovino. Leži v bližini Šanghaja in velja za "Kitajske Benetke". Mesto se namreč razprostira na področju mnogih jezer, ki jih povezujejo številni vodni kanali. Kar 42% mesta pokriva voda. Po kanalih se lahko zapeljete s čolnom, lahko pa se ob njih tudi sprehodite. Že Marco Polo je leta 1276 mesto opisal kot "čudovito". Mesto velja od 14. stoletja dalje za center proizvodnje svile, znano pa je tudi po čudovitih zgodovinskih parkih, ki so jih pričeli umetno ustvarjati kot lovišča že v 6. stoletju pred našim štetjem in od katerih jih je kar nekaj vpisanih na seznam Unescove naravne in kulturne dediščine. Danes, v sodobni Kitajski, velja Sudžov z več kot 10 milijoni prebivalcev za enega od high-tech centrov države in za eno najbogatejših mest. BDP na prebivalca v Sudžovu je leta 2014 znašal več kot 52.000 USD, kar je največ na Kitajskem in na 27. mestu na svetu.

Foto: im.puls
Foto: im.puls

Ni torej čudno, da je Tehnološki park New District izdatno podprl orkester in njegovo delovanje. Omogočil je tudi izgradnjo koncertne dvorane Suzhou Chinese Orchestra Concert Hall, v kateri orkester domuje. Areal vključuje tudi stanovanjske objekte in prostore za vadbo glasbenikov. Dvorano so zgradli v dveh letih in jo slavnostno odprli leta 2019. Za arhitekturo in akustiko dvorane je poskrbel svetovno znani japonski arhitekt Toyota Yasuhisa, ki je sodeloval že pri gradnji prestižnih dvoran po svetu, kot so Berlinska filharmonija, Koncertna dvorana Mariinski v St. Petersburgu ali koncertna dvorana v Šanghaju.

Dirigent Pang Ka-Pang. Foto: im.puls
Dirigent Pang Ka-Pang. Foto: im.puls

Umetniški vodja orkestra je že od začetka dirigent Pang Ka-Pang, eden najbolj izstopajočih kitajskih dirigentov. Po študiju dirigiranja v Pekingu se je izpopolnjeval v Evropi in končal študij dirigiranja na Dunaju. Od takrat je dirigiral že po vsem svetu. Dirigenta Pang Ka-Panga navdušujeta tako kitajska tradicionalna, kot tudi zahodna glasba, posebej pa se zanima za tradicionalno kitajsko opero in tradicionalno izvajalsko prakso. Leta 2000 je ob kitajskem novem letu na Dunaju prvič z izjemnim uspehom pripravil "Kitajski novoletni koncert" v Zlati dvorani Musikvereina, kjer drugače poteka znameniti Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov. Na koncertu je predstavil občinstvu kitajsko tradicionalno glasbo. Zaradi izrednega uspeha so Kitajski novoletni koncert na Dunaju prirejali še 13 let.

Repertoar Kitajskega orkestra iz Sudžova vključuje simfonične priredbe številnih kitajskih tradicionalnih melodij in skladb, ki so popularne na Kitajskem. Hkrati orkester redno naroča nova dela pri priznanih sodobnih kitajskih in tujih skladateljih. Tako nastajajo zanimiva dela, napisana prav za edinstvene kitajske tradicionalne inštrumente. Leta 2018 je bil Kitajski orkester iz Sudžova kot edini orkester tradicionalne kitajske glasbe povabljen na Pekinški festival sodobne glasbe (Beijing Modern Music Festival) in pritegnil veliko pozornosti pri tuji in domači strokovni javnosti.

Dirigent Pang Ka-Pang je bil za svoj prispevek na področju medkulturnega dialoga med zahodno in vzhodno glasbo že večkrat nagrajen, nazadnje leta 2021 s pomembno mednarodno avstrijsko nagrado "Austrian Music Theater Award 2021" za mednarodno glasbeno in kulturno udejstvovanje. To nagrado so med drugim v preteklih letih prejeli že slavni tenorist Jonas Kaufmann in tudi Dunajski filharmoniki.

Pandemija Covid-19 je močno zaznamovala tudi delovanje tega orkestra. Orkester je moral zaradi zelo strogih ukrepov na Kitajskem svoje delovanje popolnoma omejiti. Kasneje so postopoma ponovno pričeli s komornim muziciranjem, poleti 2020 pa so imeli že prve javne koncerte na prostem pred zelo omejenim občinstvom. Tako kot tudi v drugih državah je orkester v času pandemije pripravil številne spletne, on-line koncerte. Spomladi 2021 je orkester naročil 5 novih simfoničnih del in jih krstno izvedel na spomladanskem on-line koncertu. Dela odlikujejo barvite instrumentacije, prisluhnemo pa lahko tudi nam nepoznanim kitajskim glasbilom.

Oglejte si posnetek spomladanskega koncerta Kitajskega orkesta iz Sudžova