Foto: Maln, Majdič Janez s.p.
Foto: Maln, Majdič Janez s.p.

Ajdova kaša, moka in zdrob so produkti iz nje, ki jih uporabljamo v naši prehrani. Njeno ime je prevzeto iz staronemškega izraza Heiden, ki ga povezujejo z besedo Heide, kar pomeni ajd ali pogan. Tako ime je ajda dobila verjetno zato, ker so jo v 12. stoletju iz poganskih krajev, Sibirije in Kitajske v Evropo prinesli križarji. V naših krajih se prvič omenja v drugi polovici 15. stoletja, ko jo zapisi v slovenjegraškem urbarju imenujejo »poganka«. V Kuharskih bukvah, ki veljajo za prvo tiskano kuharsko knjigo na Slovenskem, jo v receptih omenja tudi Valentin Vodnik.

Ajda je neobčutljiva rastlina, ki dobro prenaša različne vremenske razmere, a kljub temu velja za ekstenzivno poljščino, saj ne daje velikega pridelka na hektar. Je izredno občutljiva na sredstva za zatiranje pleveli, ki jih pri njeni pridelavi skorajda ne uporabljajo, zato ajda velja za zdravo, ekološko živilo.

V osnovi poznamo navadno ajdo, ki jo najdemo na poljih Rusije, Kitajske, Francije, Nemčije, Italije in ZDA, in tatarsko ajdo, ki pa raste v višje ležečih goratih območjih. Tudi na območju Slovenije so bila že v preteklosti polja ajde, o čemer nam priča znana slovenska narodna pesem »po Koroškem, po Kranjskem že ajda zori …«. Danes jo v Sloveniji sejejo predvsem v Prekmurju.

Ajdo lahko uporabimo za …

Ajda je rastlina, ki v višino zraste od 15 do 60 cm, ima steblo rdečkaste barve in rožnat do bel cvet, ki omamno diši. V času cvetenja je odlična paša za čebele, ki iz nje delajo med. Ta je temne barve in izrazitega okusa. Uporabni so vsi deli rastline. Iz posušenega cvetja in listov si naredimo ajdov čaj, z luščenjem zrn nastane ajdova kaša, z mletjem pa ajdova moka. Z ajdovimi luščinami lahko napolnimo vzglavnike, korenine pa uporabimo kot zeleno gnojilo, saj izločki korenin ustavijo rast nekaterih vrst plevela.

Zdravilni učinki ajde …

Za ajdo velja, da vsebuje izredno veliko zdravilnih učinkovin, ki imajo pozitivne učinke na naše zdravje.

  • Izredno bogata je z vitamini in minerali, saj jih vsebuje do 150 % več kot pšenica.
  • 1 skodelica ajde vsebuje kar 86 miligramov magnezija, ki pozitivno vpliva na krvni obtok in znižuje krvni pritisk.
  • Je bogat vir železa, cinka, fosforja, selena in tako pozitivno vpliva na kri in delovanje organov.
  • Vsebuje veliko flavonoidov, ki delujejo protivnetno, zvišujejo raven imunskega sistema, delujejo kot antioksidant in uspešno uničujejo rakave celice.
  • Zrnje je bogato s holinom, ki dokazano pozitivno vpliva na delovanje jeter.
  • Posušeno cvetje vsebuje veliko rutina, ki je odlično zdravilo za zdravljenje krčnih žil in izboljšuje krvni obtok.
  • Ajdova moka ne vsebuje glutena, zato jo lahko uživajo bolniki s celiakijo.
  • Je izreden vir beljakovin, saj naj bi vsebovala kar do 18 % beljakovin.
  • Posebno priporočljiva je za sladkorne bolnike, saj njene sestavine omogočajo upočasnjen prehod sladkorjev iz prebavil v kri.
  • Znižuje slabi holesterol in zvišuje nivo zdravega holesterola.

Uporaba ajde v kuhinji …

Prav zaradi mnogih zdravilnih učinkov, ki jih ima ajda, jo danes pogosto najdemo v kuhinji. Bodisi kot pripomoček za lajšanje raznih težav, morda pa tudi kot sestavino za razne okusne in predvsem zdrave jedi. Če ste za zdravo prehrano, se bodo v vaši shrambi vedno našle ajdova moka, ajdova kaša ali pa ajdov zdrob.

Zdravilni čaj iz posušenih ajdovih cvetov in listov za krčne žile

Dve čajni žlički posušenih ajdovih cvetov in listov prelijemo z 2 dcl vrele vode. Pustimo dve minuti, nato pa precedimo. Pijemo po požirkih, 3 x na dan, vsaj 3 tedne. V čaj lahko stisnemo limono ali dodamo lupine šipkovih plodov, saj vitamin C pomaga absorbirati zdravilne učinke ajde v telo.

Ajdov kruh

Pri pripravi testa za ajdov kruh moramo vedeti, da ajdova moka ne vsebuje lepka, zato jo je potrebno pred pripravo testa popariti ali pa jo mešati s kakšno drugo moko, pšenično, na primer. Sestavine za ajdov kruh so enake kot za kakšen drug kruh, torej ajdova moka, po želji še pšenična moka, kvas, sol, voda. Da bo kruh še boljši, lahko v testo vmešamo še nasekljane orehe. Ajdov kruh v sebi zadržuje vlago, zato bo dolgo ostal svež.

Ajdove palačinke s skuto

Zelo okusne in malo bolj »zdrave« so ajdove palačinke z npr. skuto. Potrebujemo 25 dkg moke, pol litra mleka, ščepec soli in 2 jajci. Umešamo testo. Na olju spečemo palačinke in jih nato namažemo s skuto, najboljša je domača, ki ji ni potrebno dodajati sladkorja, saj je že sama po sebi prijetnega sladkega okusa.

Ajdov zdrob

Za zdrav zajtrk ali lahko večerjo si lahko skuhamo ajdov zdrob. Zjutraj mu lahko dodamo kakšno sadje, zvečer pa ga posujemo s cimetom. Zdrob lahko uporabimo tudi za žličnike.

Ajdova kaša

Ajdova kaša je okusna, če jo skuhamo kot prikuho, recimo, odlično se poda z gobicami. Iz nje lahko spečemo slasten narastek. Zelo dobro se ajdova kaša poda tudi k zelenjavi, zato iz nje lahko naredimo slastno zelenjavno jed. Je pa lahko ajdova kaša odlična osnova tudi za okusen zajtrk – na mleku kuhana ajdova kaša, ki ji dodamo malo cimeta in vanilije, povrhu pa narežemo banano. Slastno!

Skratka, ajda vam daje nešteto možnosti za pripravo zdravega in okusnega obroka. Ne oklevajte, ampak si že danes pripravite malo drugačen, »ajdov« obrok.

Foto: Maln, Majdič Janez s.p.
Foto: Maln, Majdič Janez s.p.