Kuhinja je srce vsakega doma. Tam kuhamo obroke, ob katerih se zbere vsa družina, ustvarjamo specialitete, s katerimi razveselimo prijatelje, in pripravljamo sladice, ki so nam v ponos in slast. Posoda je pogoj, da bi vse to lahko naredili.

Vsak dober kuhar ve, da je za pripravo dobrega obroka potrebna dobra posoda. Kakovostna, uporabna in primerna za naš štedilnik. Visoka kakovost pa po navadi ni poceni. Prav zaradi tega mora biti nakup posode premišljena odločitev, sploh če jo kupujete prvič. Preden se boste zagnali med police z lonci in kozicami, si poskušajte odgovoriti na vprašanja, kot so:

1. Kakšno velikost loncev potrebujem?

Zagotovo se boste strinjali, da v primeru, da boste kuhali za dve osebi, ne potrebujete velikih loncev, na primer petlitrskih. Zadostovala bo posoda z litrsko ali dvolitrsko prostornino, saj kuhati v preveliki posodi ni primerno pa tudi ekonomično ne. In, nasprotno, če boste kuhali za pet ali več ljudi, bo litrski lonec zagotovo premajhen.

2. Kakšen premer loncev potrebujem?

Premer lonca je pomemben zato, ker mora biti velikost lonca primerna kuhalni plošči. Premajhen lonček na veliki kuhalni plošči ni primeren, pa tudi ekonomično ni, če plošča ogreva preveliko okolico posode in se tako veliko energije izgubi. Prav tako pa ni primerno, če je lonec večji od kuhalne plošče. V tem primeru se vsebina lonca ne bo enakomerno kuhala, saj bo središče toplote samo v sredini posode. Torej, izberimo takšno posodo, ki bo po velikosti primerna za kuhalne plošče našega štedilnika.

3. Kakšen material naj izberem?

Danes v trgovinah s posodo najdemo lonce raznih proizvajalcev, posodo raznih oblik, z različnimi ročaji, pokrovkami, v raznih barvah in vzorcih. In posodo iz raznih materialov. Pri nakupu moramo biti pozorni predvsem na material, iz katerega je posoda.

Najdlje so na trgu emajlirani lonci, ki so sicer zelo praktični, ker jih z lahkoto očistimo, vendar kuhanje v njih ni prav ekonomično, saj imajo dokaj tanko dno, na katerega pa se tudi rado prime, če imamo previsoko temperaturo.

Posoda iz legiranega jekla ali inoxa je zelo priljubljena. Ne rjavi, enostavna je za vzdrževanje, ima dolgo življenjsko dobo, v njej bomo skuhali hitro in dobro, ni pa primerna za kislo hrano.

Bakrena posoda ima to prednost, da se segreva enakomerno in hitro, vendar pa je lahko strupena, če se poškoduje, zato jo je potrebno zavreči takoj, ko se v njeni notranjosti pojavijo kakšne poškodbe.

Uporabna je tudi steklena posoda, saj nima škodljivih prevlek. Vendar jo na kuhalnih ploščah praviloma ne uporabljamo, bolj je primerna za pečice in mikrovalovke.

Tisti, ki prisegajo na domačnost in tradicijo, pa uporabljajo lončeno posodo. Je iz naravnih materialov in primerna za kuhanje na steklo keramični plošči in v pečici. Hrana v njej ostane topla še do pet ur po kuhanju.

Včasih je bil zelo popularen teflon, a danes ni več tako, saj je zelo občutljiv na odrgnine in visoke temperature, pri čemer se lahko sproščajo strupene snovi.

Teflon je danes zamenjala keramika, vendar moramo tudi tu biti pozorni, saj je na trgu veliko ponudnikov, ki ponujajo nekakovostne izdelke, ki naj bi bili sicer keramični, a so daleč od tega.

Posoda Woll

Danes na trgu najdemo tudi sodobno, zelo kvalitetno posodo, ki je narejena iz več različnih materialov. Posoda Woll je primer takšne posode. Izdelana je iz več plasti, od katerih ima vsaka plast svojo funkcijo. Zunanja plast posode je iz aluminija, na to plast pa je dodanih še nekaj slojev, ki vsebujejo titanove kristale, ki dajejo posodi Woll izjemno trdnost in vzdržljivost. Sledi še zaščitni sloj proti koroziji in na koncu še končni nanos iz titanovih ali safirjevih kristalov, ki dajejo posodi Woll dolgo življenjsko dobo.

Poleg izjemne kakovosti materialov, iz katerih je narejena posoda Woll, ima ta še nekaj dobrih lastnosti. Njeni ročaji so snemljivi, a kljub temu vzdržljivi in močni zaradi posebnega nastavka za ročaj. Snemljivost ročajev je uporabna z dveh vidikov – omogoča lažje shranjevanje posode in pa daje možnost uporabe posode tudi v pečici. Večjo kvaliteto daje posodi še steklena pokrovka, ki jo lahko uporabljamo v pečici do temperature 250 °C in dodatno ojačan rob posode, ki poskrbi, da ne pride do polivanja.

Posoda Woll vsebuje kozice in lonce različnih premerov in velikosti, tako da boste zagotovo našli prave lonce za svojo kuhinjo. Poleg loncev prodajni asortima vsebuje tudi ponve okroglih in oglatih oblik, žar ponve in vok ponve.

Kvalitetni materiali, iz katerih je narejena posoda Woll, omogočajo dolgoletno uporabo posode, saj je, ob primerni uporabi, seveda, izjemno obstojna in neobčutljiva na praske. Posoda omogoča tudi hitro in zdravo kuhanje, saj se zelo hitro zagreje, pri kuhanju ni potrebno uporabljati veliko maščob, v njej lahko celo meso pečete brez uporabe maščob.

Je tudi energetsko varčna, saj toploto izredno dobro uporabi in shrani, zato omogoča kuhanje pri nizkih temperaturah, hrana pa v njej ostane topla še dolgo po kuhanju.

Primerna je za uporabo na vseh vrstah kuhalnih plošč. Z njo lahko kuhamo na plinskem štedilniku, na steklo keramičnih kuhalnih ploščah in tudi na indukciji. Z njo lahko pečemo tudi v pečici.

Torej, ko boste nabavljali posodo, dobro premislite, kakšno boste kupili. Cena naj ne bo merilo, ampak izberite kvaliteto in uporabnost!