Poskrbite za ustrezno zdravljenje in se odločite za kliniko Medicofit, kjer vas bo naša strokovna ekipa pripeljala do popolnega okrevanja!

Ruptura medialnega meniskusa je ena izmed najpogostejših poškodb kolenskega sklepa, ki se običajno pojavi pri aktivnostih, ko je koleno izpostavljeno hitrim spremembam smeri in rotacijskim silam.

Poškodba meniskusa ni vedno indikacija za operativno zdravljenje, saj se manjše in stabilne rupture uspešno zdravi konzervativno.

Ali ste vedeli, da je ruptura meniskusa pri moških več kot dvakrat pogostejša kot pri ženskah!

V kolikor poškodbo ignorirate, tvegate dlje časa trajajoče bolečine, okrnjeno gibljivost in nestabilnost kolenskega sklepa, zato ne odlašajte in s pomočjo naše klinike Medicofit preprečite dolgotrajne težave!

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Meniskus

Meniskus je hrustančna blazinica v kolenu, ki z razporejanjem sil deluje kot »amortizer«, saj blaži udarce in prenaša obremenitve med stegnenico in golenico. Njegova ključna naloga je gladko delovanje sklepa in zaščita kolena pred poškodbami.

V kolenu imamo dva meniskusa klinaste oblike, enega na notranji (medialni) strani, drugega na zunanji (lateralni) strani. Oba poleg križnih vezi delujeta kot stabilizacijski mehanizem znotraj sklepa, saj omejujeta pretiran upogib in izteg kolena.

Medialni meniskus je trdno pritrjen na strukture v kolenu in se med gibanjem premika le za nekaj milimetrov, medtem ko je lateralni meniskus manj stabilen in se lahko premakne tudi do enega centimetra, kar prispeva k manjši pojavnosti njegove rupture!

Kdaj pride do rupture medialnega meniskusa?

Do rupture medialnega meniskusa pride zaradi rotacijskih ali strižnih sil, ki delujejo na tibiofemoralni sklep, predvsem ko je stopalo trdno na tleh. Take situacije se običajno zgodijo med gibanji, kot so klečanje, počep ter dvigovanje ali prenašanje težkih bremen.

Športi, ki povečajo tveganje za rupturo medialnega meniska so smučanje, nogomet, košarka in ragbi.

Ruptura meniskusa lahko povzroči vrsto simptomov o katerih poročajo tudi naši pacienti:

  • Nenadna in ostra bolečina na sprednji in medialni strani kolena,
  • oteklina, ki se povečuje tekom dneva,
  • slišno klikanje v kolenu,
  • omejena gibljivost in
  • občutek nestabilnosti sklepa med hojo.

Ali ste vedeli, da oteklina, ki se pojavi takoj po aktivnosti, ob kateri ste zaslišali značilen »pok«, lahko nakazuje na pridruženo rupturo ACL?

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kako ukrepamo po poškodbi?

V kliniki Medicofit se zavedamo, da je natančna diagnostika ključnega pomena za ustrezen pristop k zdravljenju rupture. Z našo strokovno ekipo in vrhunsko tehnologijo zagotavljamo celostno in individualizirano obravnavo, ki vam omogoča hitro in učinkovito okrevanje.

Pri kliničnem pregledu ocenimo prisotnost otekline, stopnjo bolečine, obseg gibljivosti v stoječem in ležečem položaju ter preverimo mišično moč. Prav tako analiziramo hojo, ki je pri pacientih z rupturo meniskusa pogosto značilno šepajoča.

Nato uporabimo specifične klinične teste za potrjevanje rupture medialnega meniskusa, med katerimi se najpogosteje uporabljajo Thessaly test, McMurray test ter Apleyev test kompresije.

Za dokončno potrditev prisotnosti rupture medialnega meniskusa si pomagamo tudi s slikovno diagnostiko – magnetno resonanco (MRI).

Kako poteka zdravljenje?

Zdravljenje je odvisno od vrste in mesta rupture. V primeru, da gre za manjšo rupturo ali stabilno rupturo v dobro prekrvavljeni coni (zunanji tretjini) meniskusa, je konservativno zdravljenje ustrezna izbira.

Večina primerov rupture medialnega meniskusa uspešno zdravimo s konzervativnim zdravljenjem!

Postopek zdravljenja se začne takoj po poškodbi in običajno traja med 3 do 6 mesecev, trajanje pa je odvisno od resnosti simptomov, vrste in mesta rupture.

Koleno je sklep, ki podpira vsak vaš korak in gibanje, zato je pravočasno in učinkovito ukrepanje izjemno pomembno. V kliniki Medicofit vam nudimo strukturiran rehabilitacijski program, ki je zasnovan posebej za vaše potrebe, zato ne odlašajte in zaupajte naši strokovni ekipi!

Specializirana rehabilitacija v kliniki Medicofit

V kliniki rehabilitacijo prilagodimo vsakemu posamezniku glede na njegovo starost, stopnjo aktivnosti in splošno zdravstveno stanje.

Naša ekipa strokovnjakov vam s pomočjo natančne diagnostike pripravi individualiziran rehabilitacijski načrt, ki vam pomaga odpraviti težave in preprečiti nadaljnje poslabšanje stanja.

S pravočasnim zdravljenjem in našo strokovno pomočjo se boste hitro vrnili k vsakodnevnim dejavnostim ter ponovno uživali v športnih aktivnostih.

Začetna faza rehabilitacije je usmerjena v zmanjšanje bolečine, vnetja in otekline z uporabo najsodobnejše tehnologije, kot sta PERISO diamagnetna terapija in visokotonska elektrostimulacija HiTOP. Za pospešitev celjenja rupture uporabljamo tudi SUMMUS laser in Wintecare TECAR terapijo.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Za preprečevanje atrofije m. quadriceps vas naučimo vaj za aktivacijo te ključne mišice. Gibljivost kolena postopoma izboljšujemo s pomočjo sobnega kolesa in vaj pri katerih postopoma povečujemo obseg gibanja.

Krepitev obsklepnih mišic in postopno uvajanje vaj za stabilnost sta ključna za obnovitev funkcionalnosti sklepa, ki je pri tej poškodbi lahko okrnjena. Vadba za stabilnost vključuje še vaje za izboljšanje koordinacije in ravnotežja.

Vključevanje proprioceptivnih vaj pomaga pridobiti nadzor nad gibanjem sklepa in preprečuje nadaljnje poškodbe. Sem spadajo vaje na različnih površinah ter ohranjanje ravnotežja z različnimi nalogami, ki otežujejo ohranjanje stabilnosti. Na začetku vaje izvajamo sonožno, s postopnim povečevanjem težavnosti pa na koncu dosežemo izvajanje vaj na eni nogi.

Ko dosežemo 80 % mišične moči neprizadete noge sledi zadnja faza rehabilitacije. V tej fazi vključujemo pliometrične in funkcionalne vaje, ki simulirajo vsakodnevne aktivnosti in športne gibe s čimer vaše koleno pripravimo na varno vrnitev v normalno življenje.

Izberite kliniko Medicofit in svoje zdravje zaupajte našim strokovnjakom. Z naprednimi terapijami in osebnim pristopom vas bomo pripeljali do svobodnega gibanja brez bolečin in omejitev!


VIRI

Bhan, K. (2020). Meniscal Tears: Current Understanding, Diagnosis, and Management. Cureus, 12(6), e8590. https://doi.org/10.7759/cureus.8590

Frizziero, A., Ferrari, R., Giannotti, E., Ferroni, C., Poli, P., & Masiero, S. (2012). The meniscus tear. State of the art of rehabilitation protocols related to surgical procedures. Muscles, Ligaments and Tendons Journal, 2(4), 295–301.

Luvsannyam, E., Jain, M. S., Leitao, A. R., Maikawa, N., & Leitao, A. E. (2022). Meniscus Tear: Pathology, Incidence, and Management. Cureus, 14(5), e25121. https://doi.org/10.7759/cureus.25121

Raj, M. A., & Bubnis, M. A. (2024). Knee Meniscal Tears. In StatPearls. StatPearls Publishing. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431067/