Se vam zdi, da platfus vpliva na vaše udejstvovanje v športu in izvedbo vsakodnevnih aktivnosti? Ste vedeli, da vam pri lajšanju omenjenih težav lahko pomagajo že preproste terapevtske vaje, katere vas naučimo v vodilni kliniki Medicofit?

Platfus oz. plosko stopalo, je pogosta težava, ki lahko vpliva na vašo držo, hojo in splošno gibljivost. Čeprav je platfus lahko prirojen ali pridobljen, obstajajo učinkovite vaje za platfus, ki krepijo mišice stopal, izboljšajo njegovo stabilnost ter posledično lajšajo bolečino.

V kolikor stanje prepuščamo naključju, tvegamo slabšo stabilnost spodnjega uda, kar povečuje tveganje za padce in poškodbe. Poleg tega lahko oslabljenost mišic, ki podpirajo lok stopala, privede do kroničnih težav in še večjih neprijetnosti!

V sledečem članku vam razkrivamo ključne terapevtske vaje strokovnjakov klinike Medicofit, ki jih lahko vključite v svojo dnevno rutino in s tem nastalo stanje uspešno obvladujete!

Anatomija stopala

Stopalo je kompleksen del telesa, sestavljen iz kosti, mišic, vezi in tetiv, ki skupaj omogočajo njegovo podporo in prosto gibanje.

Stopalo ima tri glavne loke; medialni vzdolžni lok (notranji lok), lateralni vzdolžni lok (zunanji lok) in prečni lok. Ti loki pomagajo pri absorpciji udarcev in zagotavljajo stabilnost med hojo, tekom ali stojo.

Ko je stopalni lok normalen, stopalo enakomerno porazdeljuje telesno težo in deluje kot naravni amortizer. Problem nastane ko se medialni oz. notranji lok splošči, kar je značilno za ti. platfus (ali pes planus), kar povzroči spremembe v drži, bolečine v nogah in hrbtu, ter druge ortopedske težave.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Pri komu se pojavlja plosko stopalo?

Platfus se lahko pojavi pri ljudeh vseh starosti, kar je posledica različnih dejavnikov. Najpogostejši je med otroci, saj se lok pri njih šele razvija in se pri večini oblikuje do šestega leta starosti.

K njegovemu nastanku so nagnjeni tudi ljudje s prekomerno telesno težo, pri katerih je pritisk na stopala povečan, kar prispeva k sploščenju loka. K dodatni oslabitvi loka lahko prispeva tudi neustrezna obutev, genetske predispozicije in sladkorna bolezen.

Kakšni so simptomi?

Znaki, ki nakazujejo na platfus so lahko različni, odvisno od resnosti stanja in posameznika. V večini primerov naši pacienti opisujejo naslednje simptome:

  • Bolečina v stopalu: Pogosta je bolečina v predelu stopalnega loka, pete ali gležnja.
  • Bolečina v gležnju, kolenih, kolkih ali hrbtu: Ker platfus vpliva na spremenjeno telesno držo, lahko to povzroči težave v sklepih in mišicah drugih delov telesa.
  • Otekanje gležnjev: Pri nekaterih pacientih lahko pride do otekanja gležnjev.
  • Nestabilnost ali občutek slabšega ravnotežja: Pri hujših oblikah ploskega stopala lahko pride do občutka nestabilnosti med hojo ali tekom.

Zakaj je pomembna izvedba terapevtskih vaj?

Terapevtske vaje so za posameznike s platfusom koristne, saj neposredno vplivajo na izboljšanje zdravja stopal in splošno počutje. S krepitvijo mišic, ki podpirajo stopalni lok se povečuje stabilnost in funkcionalnost stopala, kar zmanjšuje obremenitve na sklepe in lajša bolečine.

Raztezne vaje prispevajo k povečanju fleksibilnosti mišic in vezi, kar zmanjšuje togost ter napetost v stopalih!

Z rednim izvajanjem vaj izboljšamo ravnotežje in biomehaniko hoje, kar zmanjšuje tveganje za padce in druge poškodbe.

S sproščanjem napetosti in izboljšanjem mišične funkcije terapevtske vaje zagotavljajo aktivno rešitev, ki prinaša dolgotrajne koristi za zdravje stopal in kakovostno življenje.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

5 učinkovitih vaj za obvladovanje platfusa!

Ker si pri diagnozi platfusa delno lahko pomagate tudi sami, so v kliniki Medicofit naši strokovnjaki za vas pripravili 5 učinkovitih vaj, ki jih brez posebne opreme lahko izvajate doma.

1.Vaja: Dvigi na prste

Stojte vzravnano z nogami v širini bokov. Mehko žogo stisnite med petami in se dvignite na prste. Zadržite 2 sekundi, nato pa se počasi spustite nazaj na tla. Poskrbite, da vam žoga ne zdrsne. Ponovite 10-15 krat v 2-3 serijah. Za dodatno oporo se lahko oprimete stola.

2.Vaja: Valjanje žogice pod stopalom

Vaja pomaga sprostiti napetost v mišicah stopala ter spodbuja gibljivost stopalnega loka. Sedite na stol in postavite teniško ali masažno žogico pod stopalo. Počasi valjajte žogico naprej in nazaj, od prstov do pete, pri čemer nanjo rahlo pritiskate. Izvajajte 2-3 minute.

3.Vaja: Pobiranje predmetov s prsti

Z vajo krepimo majhne mišice stopala, ki pomagajo pri ohranjanju stopalnega loka. Na tla pred seboj postavite manjše predmete, ki jih lahko poberete s stopali. Predmete poskusite pobirati s prsti na nogah in jih položiti v bližnjo posodico. Vajo izvajajte okrog 5-10 minut.

4.Vaja: Razteg mečnih mišic

Mečne mišice igrajo pomembno vlogo pri podpori stopalnega loka, zato je njihovo raztezanje ključnega pomena. Postavite se pred steno z eno nogo nekoliko naprej in drugo nazaj. Sprednje koleno naj bo rahlo pokrčeno, medtem ko naj zadnja noga ostane iztegnjena.

Pritiskajte peto zadnje noge proti tlom, dokler ne začutite raztezanja v mečih. Zadržite položaj 20-30 sekund, nato sprostite. Ponovite 2-3 krat!

5.Vaja: Sproščanje peronealnih mišic

Sproščanje peronealnih mišic, ki se nahajajo na zunanjem delu goleni dosežemo z uporabo masažnega valjčka ali žogice. Med masažo poskusimo najti točke z večjo napetostjo in jih sproščajmo z majhnimi krožnimi gibi. Masažo izvajamo nekaj minut!

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Fizioterapevtska obravnava v kliniki Medicofit

Poleg redne izvedbe vaj v domačem okolju je za učinkovite in trajnejše rezultate potreben obisk specialne rehabilitacije, ki jo ponujamo v kliniki Medicofit, saj le strokovno osebje in individualiziran pristop zagotavljata učinkovite rezultate.

V naši kliniki vam ponujamo celovit program rehabilitacije, ki vključuje napredno diagnostiko, prilagojene terapevtske metode in redne obravnave z izkušenimi in strokovno podkovanimi fizioterapevti in kineziologi.

Naši strokovnjaki vas vodijo skozi celoten proces, ki zagotavlja pravilno tehniko izvajanja vaj, ki je ključna za zmanjšanje bolečin in izboljšanje funkcionalnosti stopala!

Za lajšanje bolečin boste v prvih faza rehabilitacije deležni WINTECARE tecar terapije in drugih manualnih protibolečinskih tehnik, ki bodo pripomogle k hitrejšemu okrevanju.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

V sklopu gibalne terapije se posvetimo tako krepilnim, razteznim in ravnotežnostnim vajam za spodnje okončine, s katerimi dosežemo izboljšanje funkcionalnosti in primerno biomehaniko gibanja.

Pacientom svetujemo tudi o udobni obutvi in uporabi ortropedskih vložkov, ki poskrbijo za potrebno podporo stopalnemu loku in omogočajo prosto in nemoteno izvedbo aktivnosti!

Ne odlašajte in se za profesionalno rehabilitacijo v kliniki Medicofit odločite še danes. Investirajte v svoje zdravje in ponovno zakorakajte v aktivno življenje!


VIRI

Raj MA, Tafti D, Kiel J. Pes Planus. [Updated 2023 May 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430802/

Moon D, Jung J. Effect of Incorporating Short-Foot Exercises in the Balance Rehabilitation of Flat Foot: A Randomized Controlled Trial. Healthcare (Basel). 2021 Oct 13;9(10):1358. doi: 10.3390/healthcare9101358. PMID: 34683038; PMCID: PMC8544541.

Kolhe PD, Sharath HV, Rathi SG, Patil DS. Effect of Foot Rehabilitation Exercises for Painful Flat Foot in a 20-Year-Old Female: A Case Study Analysis. Cureus. 2024 Apr 30;16(4):e59377. doi: 10.7759/cureus.59377. PMID: 38817516; PMCID: PMC11139060.