Air New Zealand si je leta 2022 zadal skrajno velikopotezni cilj. Foto: Reuters
Air New Zealand si je leta 2022 zadal skrajno velikopotezni cilj. Foto: Reuters

Kot poroča BBC, je to prvi večji letalski prevoznik, ki je opustil omenjeni podnebni cilj.

Iz letalske družbe so ob tem sporočili, da si prizadevajo za nov, bolj kratkoročen cilj in da ostajajo zavezani širšemu cilju minimalnih izpustov do leta 2050.

Ocenjuje se, da letalska industrija proizvede okoli dva odstotka svetovnih izpustov ogljikovega dioksida, kar skušajo letalski prevozniki zmanjšati z različnimi ukrepi, vključno z menjavo starejših letal in uporabo goriva iz obnovljivih virov.

"V zadnjih mesecih in še posebej v zadnjih tednih je postalo tudi očitno, da so morebitne zamude pri našem načrtu posodobitve flote dodatno tveganje za dosego cilja," je sporočil izvršni direktor družbe Air New Zealand Greg Foran.

Pri Air New Zealandu so si leta 2022 zadali za cilj, da do leta 2030 zmanjšajo svoje izpuste za skoraj 29 odstotkov – zelo ambiciozen cilj, glede na to, da si je svetovna letalska industrija za isto obdobje zastavila cilj pet odstotkov.

Težava pri dobavi trajnostnih goriv in novih letal

Trajnostna goriva (SAF) so ključni del strategije letalske industrije zmanjšati izpuste, a letalske družbe imajo velike težave pri zadostni dobavi teh goriv. "Trajnostna goriva so dražja od tradicionalnih in preprosto nimamo dovolj kapacitet za množično pridelavo teh goriv," je povedal Ellis Taylor iz analitičnega podjetja Cirium.

"Letalska industrija si je za tarčo zastavila minimalne izpuste do leta 2050, letalski prevozniki pa od te zaveze ne odstopajo," trdijo v Mednarodnem združenju letalskih prevoznikov IATA. Ob tem so dodali, da so, čeprav je ta tarča dosegljiva, odvisni tudi od ustreznih podpornih ukrepov vlad.

Po Taylorjevih besedah se letalske družbe spopadajo tudi z zamudami pri dobavi novih letal, saj tako Boeing kot Airbus v zadnjih letih nista dobavila toliko novih letal, kot sta jih obljubila, kar pripisujejo težavam v dobavnih verigah proizvajalcev. Zlasti Boeing se v zadnjih letih spopada s hudimi težavami.