Bodo rebalans občutile? Foto: MMC RTV SLO
Bodo rebalans občutile? Foto: MMC RTV SLO
Rebalans v kmetijstvu

Letos je kmetijsko ministrstvo nameravalo porabiti skoraj pol milijarde evrov. Zaradi varčevalnih ukrepov države so porabo morali zmanjšati na dobrih 430 milijonov evrov. Kje bo ministrstvo odtegnilo 60 milijonov evrov? Sodeč po številkah iz rebalansa - pri razvoju podeželja, je za TV Dnevnik poročala Vesna Zadravec.
Po besedah kmetijskega ministra Dejana Židana rezov ne bo nikjer, kjer bi jih občutili kmetje, gozdarji ali občine. V kmetijsko-gozdarski zbornici pa temu ne verjamejo. Predsednik zbornice Ciril Smrkolj je izrazil zaskrbljenost, saj pričakuje reze v jesenskih razpisih in ukinitev nekaterih že razpisanih programov.

Preberite več:
8 miljonov evrov za sofinanciranje
zavarovalniških premij proti toči,
250.000 evrov za neposredno pomoč.

Evropa 80, Slovenija 20. Bo za 20 zmanjkalo?
Pod vprašajem naj bi bili tako razpisi za posodobitev kmetijskih objektov, pomoč mladim prevzemnikom kmetij, podpora tistim, ki želijo ustanoviti mikro podjetja ali izboljšati gospodarsko vrednost gozdov. To so razpisi, ki jih v 80 odstotkih financira Evropa, ali le če Slovenija pristavi svojih 20, je poročala Zadravčeva.
"Ta rebalans pomeni slab signal tudi Bruslju in komisiji, da Slovenija ni v stanju zagotavljati sredstva, ki so bila predvidena v okviru proračuna za leto 2011," je dodal Smrkolj.
Evropska sredstva so na voljo le še do leta 2013. Prestavljanje razpisov pa bi lahko pomenilo, da jih ne bomo pravočasno in v celoti izkoristili, je sklenila novinarka TV Dnevnika.

Rebalans v kmetijstvu