Stanovalce Laz je ponoči prebudi deroč potok, nekaterim je voda vdrla v hišo. Foto: Občina Dol
Stanovalce Laz je ponoči prebudi deroč potok, nekaterim je voda vdrla v hišo. Foto: Občina Dol
Dol pri Ljubljani
Župan Dola pri Ljubljani Primož Zupančič je obljubil, da bo občina najbolj prizadetim ponudila finančno pomoč pri odpravljanju posledic tega katastrofalnega deževja. Foto: Občina Dol

Grozljivo je bilo, sredi noči čakaš, opazuješ deroč potok, ki teče mimo, potem pa kar naenkrat zabobni, razbije vhodna vrata in voda vdre v dnevno sobo, v celotno pritličje. V petnajstih sekundah je bilo stanovanje zalito z metrom vode, mulja, kamnov.

Jože Rednak, lastnik poplavljene hiše v Lazah
Lokovica
Plaz, ki grozi hišam v Lokovici. Foto: MMC RTV SLO
Posledice nočnega deževja

Silovite padavine so sinoči zajele večji del države. Voda je poplavila objekte in ceste, sprožilo pa se je tudi več zemeljskih plazov, ki so stanovalce začasno prepodili iz domov.

Precejšnjo škodo je nočno neurje povzročilo v Velenju. Celotno območje Velenja je namreč okoli treh zjutraj ostalo brez električne energije, saj je narasla voda poplavila dva transformatorja. Okoli 7.30 je Elektru Celje uspelo zagotoviti normalne napetostne razmere za vse odjemalce. Obveščajo pa, da so čez dan še mogoči posamični izklopi zaradi del na elektroenergetskih napravah, ki so potrebna zaradi poplav.

Velika zmeda je bila tudi na cestah, saj v Velenju ni deloval noben semafor. Sledil je tudi izpad toplovodnega omrežja, ki pa ga že vzpostavljajo nazaj. Neurje je najhuje prizadelo Pesje, Kavče, Podkraj, Podgorje in zaselek Tajna. Sprožili so se številni plazovi in nekateri ogrožajo tudi stanovanjske hiše. Najbolj kritično je bilo zaselku Tajna, kjer se je sprožilo kar nekaj zemeljskih plazov. Ogroženi sta bili stanovanjski hiši, saj so trije plazovi pritiskali na vhod hiše.

Na Kredarici je med 7. in 10. uro zjutraj snežilo. Zapadlo je dva centimetra snega, ki pa je že skopnel. Julijsko sneženje ni nič nenavadnega, je povedal vremenoslovec Brane Gregorčič. Največkrat je julija snežilo leta 1980, in sicer kar 14- krat.

Poškodovane bankine - previdno pri vožnji
Na popoldanskem sestanku velenjskega kriznega štaba so ekipe s terena poročale, da plazovi ne ogrožajo objektov, vse ceste pa so znova prevozne. Prevozen je tudi most v Trajni, poteka pa še sanacija pri domačiji Mavzelj. Na celotnem območju velenjske občine so močno poškodovane bankine cestišč, zato pristojni opozarjajo na previdno vožnjo.

Hudourniki grozili po občini Dol pri Ljubljani
Območje Dola pri Ljubljani je zajel močan dež, ki je povzročil naraščanje hudournikov. Poplavilo je več objektov, v strugi hudournika pa je občan opazil tudi osebno vozilo. Na nekaterih delih je bila zasuta, poplavljena in spodjedena železniška proga med Lazami in Jevnico. V Jevnici je poplavilo tudi šolo.

Okoli tretje ure so se začeli prožiti plazovi in rušiti vse pred seboj. Najhuje je bilo na področju Laz, Senožeti, Dolskega, Podgore, Zagorice, Križevske vasi, Zajelš in vasi Klopce, kjer je voda odnesla del ceste. V Lazah je voda, pomešana z muljem in blatom, zalila železniški podvoz, s plazovi zasula cesto, odnesla terensko vozilo in vdrla v deset hiš, od katerih sta dve popolnoma zasuti z blatom in muljem.

»Občutki so grozljivi. Ampak tako je v življenju, za nazaj ne moremo nič narediti, gremo naprej,« je povedal eden od prebivalcev Laz.

Podžupan občine Dol pri Ljubljani Jože Virant je pojasnil, da veliko dela zdaj opravljajo gasilci, ki so bili prvi na terenu, "pomagajo koncesionarji, ki urejajo cesto, na pomoč je pristopila tudi sosednja občina Litija in upamo, da bomo do popoldneva omogočili prevoznost Laz, kjer je cesta trenutno zaprta. Škodo bomo ocenjevali, ko se vse skupaj umiri, bo pa velika. Česa podobnega v občini še nismo doživeli."

Ogrožene hiše v Lokovici
Poplave so imeli tudi v Volčji jami, Cerkovniku, Ljubljani, okolici Šoštanja, Šmartnega ob Paki, Žalca in Laškega.

So močni nalivi zajeli tudi vaš kraj? Delite fotografije in videoposnetke z uporabniki na Mojem spletu!

V občini Polzela je zaradi močnega naliva neprevoznih več cest. Plaz je zasul cesto med Velenjem in Lokovico, več zemeljskih plazov pa se je sprožilo tudi v okolici Šoštanja. V Lokovici je plaz podrl hlev, ki ogroža devet hiš, iz katerih so se stanovalci že umaknili.

Spletna stran Arsa, na kateri najdete vsa opozorila in napovedi.


Ker bodo čez dan še padavine, bodo vodotoki naraščali, predvsem na Štajerskem in v Prekmurju. Vodotoki v porečju Dravinje, na širšem celjskem območju, v Slovenskih Goricah in v Prekmurju lahko čez dan poplavljajo v obsegu vsakoletnih poplav. Zaradi namočenosti tal je lokalno povečana nevarnost trganja zemeljskih plazov.

Divjanje Hudega potoka v Šmartnem ob Paki. Video je na Moj splet naložil uporabnik frkolinko.

Grozljivo je bilo, sredi noči čakaš, opazuješ deroč potok, ki teče mimo, potem pa kar naenkrat zabobni, razbije vhodna vrata in voda vdre v dnevno sobo, v celotno pritličje. V petnajstih sekundah je bilo stanovanje zalito z metrom vode, mulja, kamnov.

Jože Rednak, lastnik poplavljene hiše v Lazah
Posledice nočnega deževja