Kiti grbavci so zelo priljubljeni med občudovalci teh velikih bitij, saj pogosto navdušujejo s svojimi akrobacijami. Foto: EPA
Kiti grbavci so zelo priljubljeni med občudovalci teh velikih bitij, saj pogosto navdušujejo s svojimi akrobacijami. Foto: EPA
Čeprav Japonska kitolov opravičuje z znanstvenimi nameni, pa meso vseeno konča na mizah v restavracijah. Foto: EPA

Kljub temu, da bodo japonski ribiči za leto ali dve prizanesli kitom grbavcem, pa take sreče ne bodo imeli pripadniki drugih vrst največjih morskih sesalcev, saj jih bo okoli novega leta v ribiških mrežah končalo kar okoli tisoč.

Japonska ribiška odprava na kite vsako leto sproži razburjenje po vsem svetu, tokrat pa je bila jeza še večja zaradi nameravanega ulova 50 grbavcev, ki je ne lovijo že od srede 60. let prejšnjega stoletja, ko je prekomeren lov pripeljal do skorajšnjega iztrebljenja vrste.

Leta 1966 je bilo namreč grbavcev le še okoli 1.200, medtem ko si je vrsta zaradi prepovedi kitolova opomogla v naslednjih desetletjih in zdaj šteje med 30.000 in 40.000 primerki.

Tožba pred Mednarodnim sodiščem?
Odločitev Tokia je prišla potem, ko je Avstralija v sredo napovedala, da bo poslala patruljne ladje, ki bodo zbirale dokaze za morebitno tožbo proti Japonski na Mednarodnem sodišču, s katero bi ustavili sporni ribolov.

Avstralski zunanji minister Stephen Smith je pozdravil odločitev japonske vlade, vendar ob tem poudaril, da Japonska nima razlogov za kitolov tudi drugih vrst kitov. Zaradi vsakoletnega japonskega kitolova je pri japonskem zunanjem ministrstvu protestiralo 30 držav, med njimi Velika Britanija, Francija in Nemčija.

Po besedah Japonske je kitolov potreben zaradi znanstvenega raziskovanja, vendar druge države menijo, da bi lahko znanstevniki raziskovali kite tudi na bolj human način, kot pa je njihovo ubijanje.

G. V.