Volk je vrsta, ki jo varujejo mednarodna, evropska in slovenska zakonodaja. Pravila varovanja so določena z uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah. Foto: Pixabay
Volk je vrsta, ki jo varujejo mednarodna, evropska in slovenska zakonodaja. Pravila varovanja so določena z uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah. Foto: Pixabay

Ministrstvo je objavilo, da je 22. junija izdalo dovoljenje za odvzem iz narave z odstrelom dveh volkov na območju Jelovice in dveh volkov na območju Pokljuke. V dovoljenju so našteti upravljavci lovišč, ki odvzem ob izpolnitvi pogojev lahko izvedejo. Dovoljenje velja do 22. junija prihodnje leto.

Kot pojasnjujejo, je odstrel volkov usmerjen v preprečevanje konfliktov, torej v osebke, ki povzročajo škodo. Dovoljenje tako velja na pašnikih oz. v njihovi neposredni bližini in v območju do 200 metrov od drugih kmetijskih površin, na celotnem območju tropa, ki je označeno na karti v odločbi. Da bi preprečili razpad tropa, je kot pogoj določeno tudi, da se hkrati odvzame iz narave z odstrelom samo en osebek.

"V primeru volčjega tropa na Jelovici je izpolnjen pogoj za odvzem, ker so bili na območju volčjega tropa obravnavani trije škodni dogodki v treh zaporednih mesecih," pravi ministrstvo.

Sorodna novica "Zaradi prepletanja naravnega okolja in kulturne krajine je nujno, da ljudje z zvermi soobstajamo"

V Lovski družini Kropa so ministrstvu pojasnili, da je lov potekal preteklo nedeljo dopoldne, o čemer so obveščali z obcestnimi znaki, ker je to območje sprehajalnih poti, pa dodatno še s plakati. O lovu so obvestili tudi upravno enoto. Lov je potekal v okolici kmetije, pri kateri se je zgodil napad volka na rejne živali na pašniku, je zapisalo ministrstvo.

V sporočilu je spomnilo, da je volk vrsta, ki jo varuje tako mednarodna kot tudi evropska in slovenska zakonodaja. Pravila varovanja so določena z uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah. Glede na varstveni status volka je poseg v populacijo dopusten, vendar morajo biti v skladu z omenjeno uredbo izpolnjeni trije pogoji: da ni druge zadovoljive možnosti, da ta ravnanja ne škodujejo ohranitvi ugodnega stanja populacije in da je to eden od razlogov, navedenih v uredbi, na primer preprečitev resne škode.