Posledice toče v Domžalah. Foto: BoBo
Posledice toče v Domžalah. Foto: BoBo

Lepo vreme, ki nas razveseljuje te dni, je k sreči pregnalo spomin na točo v debelini jabolk na območju Domžal in na močne sunke vetra, ki so dvigovali čolne na Obali.

Letošnja neurja, ki so divjala konec julija in začetek avgusta, ostajajo v običajnih okvirih. Dolgoročno pa bi znali biti močni nalivi, močnejši sunki vetra pogostejši, debelejša toča pa usodnejša – ne samo za poljščine, ampak tudi za nezavarovane nepremičnine.

"Tako da bodo verjetno veljala enaka priporočila kot do zdaj. Torej gradnja taka, da prestane vsaj zmerno veliko točo, se pravi, da streh ne poškoduje že malo debelejša toča. Največ pa seveda pripomorejo ukrepi s področja kmetijstva, zlasti protitočne mreže," pravi Gregor Vrtačnik z Agencije RS za okolje (Arso).

Sorodna novica Škoda zaradi toče v Domžalah po prvih ocenah presegla dva milijona evrov

Milijonske škode zaradi vremenskih pojavov

Zavarovalnice pri vrednotenju premij že upoštevajo vgrajevanje trpežnih materialov in podnebnim spremembam prilagojene načine gradnje, tudi pri kmetijskih zavarovanjih protitočne mreže prinesejo nižje premije.

Množični dogodki, kot so neurja, postajajo pomemben del zavarovalne premije. "Tudi večina škod, izplačanih zavarovanjem gospodinjstev – to so za premičnine in nepremičnine –, skoraj izhaja iz naravnih dogodkov," pojasnjuje aktuar pri zavarovalnici Triglav Rudi Lipovec.

V zadnjih desetih letih so samo v Zavarovalnici Triglav v povprečju letno izplačali okoli 40 milijonov evrov bruto škod, povezanih z neugodnimi naravnimi pojavi.

Lani so bili množični škodni dogodki ocenjeni na 16,5 milijona evrov, največ izplačil za poravnavo škod zaradi vremenskih pojavov pa je bilo v vremensko ekstremnem letu 2008. Sicer pa za zadnja neurja zavarovalnice prijave o škodah še zbirajo.