Stanje okoli 17.30. Foto: Arso
Stanje okoli 17.30. Foto: Arso

Ste neurje ali posledice posneli? Vabljeni, da posnetke delite z nami - in javnostjo - prek mmc-notranja@rtvslo.si. Hvala!

Med Kobaridom in Ilirsko Bistrico je po podatkih Arsa hitro nastala nevihtna linija, ki se pomika proti osrednji in naprej severni Sloveniji ter potem Avstriji. Portal Neurje.si poroča o toči na območju Postojne, in sicer v velikosti jajca na območju Bukovja in Belskega. Radarska odbojnost kaže na precejšnjo verjetnost neurij v obliki nalivov in toče, verjetni so tudi sunki vetra.

V drugi polovici noči pa bodo predvsem na zahodu Slovenije znova nevihte.

Danes je padel tudi temperaturni rekord. Absolutni junijski temperaturni rekord so zaznali na vremenski postaji Podnanos, kjer so izmerili 38 stopinj Celzija, je na Twitterju objavila Agencija RS za okolje (Arso).

Kot so dodali na upravi za zaščito in reševanje, lahko tudi narastejo hudourniški vodotoki.

Državo zajele nevihte, vročina, suša

Arsova vremenska napoved

Popoldne in zvečer bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, pojavljale se bodo krajevne nevihte. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 34, na Goriškem in v Vipavski dolini do 36 stopinj Celzija, piše na spletnih straneh agencije za okolje (Arso).

V drugi polovici noči bodo krajevne nevihte od zahoda zajele zahodno polovico Slovenije. Na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja. Jutranje temperature bodo od 15 do 21, na Primorskem okoli 24 stopinj Celzija.

V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Sredi dneva, popoldne in zvečer bodo znova krajevne nevihte. Ponekod bo še pihal vzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 33, na vzhodu do 35 stopinj Celzija.

Popoldne, zvečer in v drugi polovici noči lahko ob nevihtah predvsem v zahodni polovici Slovenije nastanejo krajevna neurja. Sredi dneva in popoldne bo po nižinah velika toplotna obremenitev.

V četrtek in petek bo večinoma sončno, v četrtek popoldne bodo posamezne nevihte.

Nad britanskim otočjem je obsežno ciklonsko območje. Vremenska fronta iznad Skandinavije sega nad Alpe, kjer ob višinski motnji v severnem Sredozemlju nastaja manjše ciklonsko jedro. Nad naše kraje doteka zelo topel in postopno bolj vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: popoldne bo po večini sončno in vroče. V krajih zahodno in severno od nas bodo popoldne in zvečer nastale nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. V sredo bo sončno, predvsem v krajih severno od nas bodo nastajale nevihte.