Ob remontu bo znano, ali bo NEK deloval do leta 2043. Foto: BoBo
Ob remontu bo znano, ali bo NEK deloval do leta 2043. Foto: BoBo

Velika količina proizvedene električne energije je posledica tega, da se v elektrarni med letom ni izvajal remont, ustavila pa se je le marca zaradi napake na električnem omrežju, je povedal predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško (NEK) Stane Rožman.

V prihodnjem letu elektrarno čaka nov remont, takrat pa bo tudi znana odločitev glede podaljšanja njenega obratovanja do leta 2043, je dodal. Zaradi nesreče jedrske elektrarne v Fukušimi je EU začel izvajati tudi serijo stresnih testov, kjer se je NEK po mnenju Rožmana obnesel zelo solidno.

NEK čakajo varnostne izboljšave
V prihodnjem letu bodo tako začeli izvajati tudi ukrepe za zagotavljanje večje varnosti elektrarne. Med drugim bodo 15. aprila začeli njen predvidoma 40-dnevni remont, v okviru katerega bodo zamenjali integrirano reaktorsko glavo.

Med večjimi projekti prihodnjega leta bodo zgradili še tretji neodvisni napajalni dizelski generator, dokončno popravili protipoplavne nasipe ob elektrarni in zamenjali rotor glavnega električnega generatorja, je navedel.

Prihodnje leto bodo izvedli še vrsto drugih tehnoloških posodobitev, s čimer bodo zagotovili nadaljnje varno delovanje krške nuklearke, je še povedal Rožman.