Vodja projekta Scalar pri Elektroinštitutu Milana Vidmarja Goran Milev je povedal, da število strel ni nič posebnega v primerjavi z nekaterimi drugimi nevihtnimi dnevi v preteklosti. Tako so 13. julija lani zaznali kar 95.000 strel, 24. julija pa okoli 60.000 strel, zato je bila v noči na četrtek nekakšna povprečna številka. Strelni dogodki so se sicer zvrstili v dveh obdobjih. V večernih urah je nevihta prišla iz Avstrije prek Kamnika nad osrednjo Slovenijo in s tem v Ljubljano, v jutranjih urah pa na severno stran Triglavskega narodnega parka, ko so nevihte nad Slovenijo prišle iz Avstrije in Italije.

Letošnje poletje po njegovih besedah v ničemer ne izstopa, kar zadeva količino strel. Prejšnji teden je številka sicer presegla skupno število strel iz leta 2021, ki pa je bilo izrazito sušno in brez velikega števila neviht z bliskanjem in grmenjem. V primerjavi z lanskim letom, ki je bilo znotraj dolgoletnega povprečja, je številka precej podobna, je še dodal Milev.

Večerno vremensko dogajanje v Mozirju. Foto: Kaja Zahojnik
Večerno vremensko dogajanje v Mozirju. Foto: Kaja Zahojnik

Največ težav je povzročal veter

Gasilci iz skupno 76 gasilskih enot ter službe Elektra, komunale, javne razsvetljave so imeli kar nekaj dela. Zalilo je več kleti, veter je odkrival strehe ter podiral drevesa in drogove.

Nevihte v osrednji in severni Sloveniji so namreč spremljali močni nalivi in močni sunki vetra. Najmočnejši naliv so v obdobju 30 minut izmerili v Jelendolu, padlo je 27 milimetrov padavin. Najmočnejši sunek vetra so na Agenciji RS za okolje (Arso) izmerili na hidrološki postaji Brinje v Ljubljani, in sicer 80 kilometrov na uro.

Odstranjevanje škode v Savskem naselju v Ljubljani. Foto: BOBO/Igor Kupljenik
Odstranjevanje škode v Savskem naselju v Ljubljani. Foto: BOBO/Igor Kupljenik

Nekaj tisoč odjemalcev je ostalo brez elektrike

Močan veter je podrl večje število dreves, od katerih jih je nekaj padlo na parkirana vozila, objekte in cestišča, se naslonilo in poškodovalo telekomunikacijske in elektrodistribucijske vodnike.

Daljše prekinitve so bile na skupno 250 transformatorskih postajah, brez električne energije pa je bilo okoli 8200 uporabnikov, in sicer na območjih okolice Ljubljane, Novega mesta in Trbovelj. Zjutraj je bilo zaradi tega izklopljenih še 17 postaj, brez električne energije pa nekaj manj kot 250 uporabnikov, ki jih z odpravljanjem okvar prav tako že priključujejo v omrežje.

V Elektru Celje do imeli največ težav na območju Koroške in Zgornje Savinjske doline, še posebej v občini Podvelka, kjer je prišlo do izpada električne energije skupno okoli 1300 odjemalcem. Kot zagotavljajo v omenjenem podjetju, so vse okvare na njihovem območju medtem že odpravljene.

Meteorna voda je zalila in ogrožala manjše število objektov ter poplavila posamezna cestišča. V Radljah ob Dravi in Kotljah je klestila toča. V tri objekte so udarile strele, pri čemer je v enem primeru poškodovalo dimnik in del ostrešja.

Pri sanaciji je sodelovalo 76 gasilskih enot, od tega tri poklicne, aktivirane so bile službe elektra, komunale, javne razsvetljave idr. Skupno je bilo prijavljenih 59 dogodkov, od tega 29 na območju Ljubljane, 11 na območju Maribora, devet na območju Slovenj Gradca, pet na Ptuju, dva na območju Celja ter po en dogodek v Trbovljah in Brežicah.

Tri strele so udarile v objekte, pri čemer je v enem primeru poškodovalo dimnik in del strehe okoli njega.

Posredovali so skupno pri 59 dogodkih, od tega pri 29 na območju Ljubljane, 11 na območju Maribora, devetih v Slovenj Gradcu, petih na Ptuju, dveh v Celju, posredovali so še na območju Nove Gorice, Trbovelj in Brežic.

Današnji dan bo sončen, popoldne in zvečer pa bodo v notranjosti nastale posamezne plohe in nevihte. Ponoči se bo ozračje umirilo.

Vreme RTVSLO.si