V novi dokumentaciji so spremenili lokacijo terminala na morju, za kopenskega pa so izdali pozitivno mnenje. Foto: RTV SLO
V novi dokumentaciji so spremenili lokacijo terminala na morju, za kopenskega pa so izdali pozitivno mnenje. Foto: RTV SLO
Plinski terminal
Medresorska skupina, ki jo vodi državni sekretar Marko Starman, se je sicer z italijansko stranjo na začetku lanskega leta dogovorila o skupnih merilih, novo dokumentacijo pa je kljub temu Italija pripravila sama. Foto: RTV SLO
Slovenci in Italijani o terminalih

Predstavniki okolijskega ministrstva in agencije za okolje so v Kopru pojasnili, da se stališče Slovenije o italijanskih načrtih za postavitev dveh plinskih terminalov kljub nekaterim spremembam ni spremenilo in ostaja odklonilno. Italija je namreč pred kratkim preučila vplive plinskega terminala v Žavljah na okolje in izdala pozitivno mnenje. Dokumentacija je od začetka avgusta na ogled v prostorih agencije za okolje v Kopru, javno razgrnitev pa bodo zaradi novih dejstev podaljšali.

Medresorska skupina, ki jo vodi državni sekretar Marko Starman, se je sicer z italijansko stranjo na začetku lanskega leta dogovorila o skupnih merilih, novo dokumentacijo pa je kljub temu Italija pripravila sama. Poleg tega pa italijanska zakonodaja, v primerjavi s slovensko, pri takem posegu v prostor ne zahteva študij o čezmejnih vplivih, evropske direktive pa k takšnim študijam obvezujejo članice, le če to določa njihova zakonodaja, poroča Dnevnik.

Spremenjena lokacija morskega terminala
Spremembe se torej v novi dokumentaciji ne nanašajo na kopenski terminal tik ob slovenski meji v Žavljah, temveč na morski, ki so ga zaradi ločene plovbe naftnih in plinskih tankerjev premaknili tri milje proti jugozahodu. Pri morskem terminalu pa opozarjajo tudi na krajinski vpliv, saj bi bil približno 250 metrov širok terminal viden tudi iz Pirana.

O terminalu so govorili tudi predstavniki Zveze ekoloških gibanj, ki od vlade zahtevajo, da naroči izdelavo revizije italijanskih študij o umeščanju terminalov v Tržaški zaliv. Sicer pa se bosta na temo energetskih projektov sešla okolijska ministra obeh držav 8. septembra v Rimu.

Italijanski okoljevarstveniki pričakujejo odločen slovenski "ne"!
V okoljevarstveni organizaciji Greenaction Transnational pa menijo, da za plinski terminal na kopnem ni pogojev, za terminal na morju pa pričakujejo odločen in odločilni slovenski "NE". Razmere so že prijavili evropski komisiji, zbirajo pa tudi podpise pod peticijo, s katero zahtevajo spoštovanje veljavne zakonodaje. Pričakovali so tudi poseg s strani slovenskih evroposlancev, vendar niso videli nikogar.

Strah pred jedrsko nesrečo
V organizaciji pa so z raziskavo ugotovili, da so v Furlaniji - Julijski Krajini tako kot po vsej Italiji povsem nepripravljeni na morebitno jedrsko nesrečo. Raziskavo je spodbudil junijski alarm v krški nuklearki.

B. K.

Slovenci in Italijani o terminalih