Tudi prihodnji teden bo vroče, zato uživajte veliko tekočine, držite se v senci in se izogibajte naporom. Foto: EPA
Tudi prihodnji teden bo vroče, zato uživajte veliko tekočine, držite se v senci in se izogibajte naporom. Foto: EPA
Sončenje
Kadar je UV-indeks tako visok, se soncu med 10. in 16. uro izogibamo. Foto: EPA

Andrej Pečenko iz agencije za okolje nam je razložil, da se bodo padavine od zahoda dopoldne počasi razširile po vsej Sloveniji. Najpozneje bo začelo deževati na vzhodu, kjer obstaja tudi možnost toče. "Krajevno se bodo pojavljali nalivi, ki bodo pogostejši na zahodu. Sicer pa trenutno ne kaže na huda neurja," razlaga Pečenko.

Vroče in (pretežno) suho do sobote
"Od nedelje naprej se bo spet počasi grelo in že v torek ali sredo lahko pričakujemo temperature okoli 30 stopinj, v drugi polovici tedna pa tudi več," pravi vremenoslovec in dodaja, da bodo v ponedeljek, torek in sredo predvsem na severu države možne plohe in vročinske nevihte. Sicer pa bo pretežno suho najverjetneje do sobote, še pravi Pečenko.

Ker je sonce zelo visoko, je visok tudi UV-indeks - ta bo v naslednjem tednu po nižinah okoli 9,5, v gorah pa tudi do 11, zato se je nujno dobro zaščititi. UV-indeks je sicer merilo za velikost učinka ultravijočnega sevanja na človeško kožo. Kadar je indeks 10 ali več, to pomeni ekstremno izpostavljenost.

UV-indeks 10 in več
Ekstremna izpostavljenost. Med 10. in 16. uro se umaknemo pred sončnimi žarki, če se zadržujemo na soncu, uporabimo vsa zaščitna sredstva.
UV-indeks med 7 in 9
Izpostavljenost je velika. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom, zaščitno kremo za sončenje s faktorjem vsaj 15, obleka naj bo iz dovolj goste tkanine, da ne bo prepuščala sončnih žarkov.
UV-indeks 5 in 6
Srednja izpostavljenost, priporočljiva je uporaba kape, sončnih očal, zaščitne kreme, obleka, ki varuje kožo pred sončnimi žarki, sredi dneva se ne sončimo.
UV-indeks 3 in 4
Izpostavljenost je nizka, zaščita je priporočljiva za ljudi z občutljivo kožo in otroke.
UV-indeks 0, 1 in 2
Izpostavljenost je minimalna.

Izogibamo se močnim sončnim žarkom
Priporočljivo je, da se med 10. in 16. uro umaknemo pred sončnimi žarki, če pa se vseeno zadržujemo na soncu, moramo uporabiti vsa zaščitna sredstva (kreme za sončenje, lahka oblačila, sončna očala ipd.). Kadar je UV-indeks tako visok, normalno občutljiva koža brez zaščite pordi prej kot v pol ure, občutljiva pa prej kot v četrt ure, piše na spletnih strane agencije za okolje.

"Treba je uživati veliko tekočine, lahko hrano, sadje in se izogibati hujšim naporom," pa svetuje Pečenko.